MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Викрав бюлетень – отримав судовий вирок

27.10.2019   
Юрій Чумак
Чи понесли кримінальні порушники виборчого законодавства на Харківщині хоч якесь покарання? Щоб відповісти на це запитання, ми провели моніторинг Єдиного державного реєстру судових рішень. І наразі знайшли аж 1 (один!) вирок за злочин проти виборчих прав громадян.

Дієвим «щепленням» від злочинних порушень виборчого законодавства є ефективне розслідування кримінальних правопорушень та притягнення винних осіб до відповідальності.

За інформацією ГУНП в Харківській області, цього року через події, пов’язані з процесом виборів Президента України, до Єдиного реєстру досудових розслідувань було внесено 29 кримінальних правопорушень, а в ході кампанії позачергових виборів народних депутатів України – 59. Значну частину кримінальних проваджень незабаром було закрито, переважно – за п. 2 ч. 1 ст. 284 Кримінального процесуального кодексу України (відсутність в діянні складу кримінального правопорушення).

То чи понесли кримінальні порушники виборчого законодавства на Харківщині хоч якесь покарання? Щоб відповісти на це запитання, ми провели моніторинг Єдиного державного реєстру судових рішень. І наразі знайшли аж 1 (один!) вирок за злочин проти виборчих прав громадян.

Ізюмський міськрайонний суд Харківської області покарав особу за ч. 1 ст. 158-1 Кримінального кодексу України – за викрадення виборчого бюлетеня.

Фабула справи така: «21 липня 2019 року, близько о 09 годині 25 хвилин, ОСОБА_1 , знаходячись у приміщенні територіального виборчого округу №177 дільничної виборчої комісії №630950 в місті Ізюмі… отримав під власний підпис два виборчі бюлетені для голосування в загальнодержавному окрузі та в одномандатному виборчому окрузі… Направився до виборчої кабіни, де зробив відповідну відмітку в бюлетені для голосування в загальнодержавному окрузі, який у подальшому опустив до виборчої скриньки. При цьому, на виборчому окрузі, керуючись особистими мотивами, діючи умисно з метою таємного викрадення виборчого бюлетеня, згорнув виборчий бюлетень для голосування в одномандатному виборчому окрузі та сховав його у пакет, який в подальшому, у порушення частини 7 статті 80, частини 9 статті 85 Закону України «Про вибори народних депутатів України», виніс з приміщення виборчої дільниці».

Згодом між прокурором Ізюмської місцевої прокуратури та обвинуваченим, у присутності захисника, була укладена угода про визнання винуватості. Під час підготовчого судового засідання «обвинувачений свою вину у вчиненні злочину визнав повністю та покаявся».

Тому суд і виніс вирок, яким фактично затвердив досягнуту угоду про визнання винуватості: викрадача бюлетеня визнано винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 158-1 КК України, та призначено узгоджену сторонами міру покарання у виді штрафу на користь держави в розмірі 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 1700 гривень.

Важливим є те, що суд, вирішивши залишити в матеріалах кримінального провадження речовий доказ – виборчий бюлетень – зазначив, що останній «являється державною власністю». На жаль, деякі громадяни й досі вважають, що, після того, як виборча комісія видала їм бюлетень для голосування, той стає їхнім надбанням, і з ним вони можуть робити все, що завгодно. Але таке незнання Закону, як бачимо, не звільняє від відповідальності.

Отже, покарання знайшло свого правопорушника.

А от чи будуть покарані особи, що винуваті у перешкоджанні здійсненню виборчого права чи діяльності офіційного спостерігача (ст. 157 ККУ), порушенні таємниці голосування (ст. 159 ККУ), підкупі виборців (ст. 160 ККУ) та інших виборчих злочинах під час минулих президентської та парламентської кампаній на Харківщині? Про такі виборчі правопорушення надходили непоодинокі повідомлення, в тому числі – й від спостерігачів Громадянської мережі ОПОРА. Всі ці відомості не знайшли свого підтвердження? Чи в поліції не вистачило професіоналізму для розкриття таких злочинів?

 

* Відповідно до статті 468 КПК України у кримінальному провадженні може бути укладена угода між прокурором та підозрюваним чи обвинуваченим про визнання винуватості. Така угода може бути досягнута у провадженні щодо кримінальних проступків, злочинів невеликої чи середньої тяжкості, тяжких злочинів, внаслідок яких шкода завдана лише державним чи суспільним інтересам.

 Поділитися