MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Як отримати статус жертви торгівлі людьми?

29.10.2019   
ХПГ
Будь-яка особа, яка вважає себе постраждалою від торгівлі людьми, має право звернутися до місцевої державної адміністрації для визнання свого статусу. Далі – інструкція, як отримати статус жертви торгівлі людьми (ЖТЛ), а також банк заяви про надання статусу ЖТЛ

Будь-яка особа, яка вважає себе постраждалою від торгівлі людьми, має право звернутися до місцевої державної адміністрації для визнання свого статусу. Такий статус встановлює Міністерство соціальної політики України за результатами перевірки після розгляду зібраних документів місцевими державними адміністраціями. Довідка про встановлення статусу є підтвердженням протиправних дій щодо людини, надає постраждалому можливість отримати допомогу від держави та вимагати звільнення від кримінальної відповідальності за злочини, вчинені під примусом.

Для того, щоб отримати статус особи, яка постраждала від торгівлі людьми, необхідно:

1. Подати заяву

a. Бланк заяви Ви можете завантажити за адресою:
files/docs/1572350956.pdf

b. Заява подається жертвою торгівлі людьми особисто за місцем її перебування або родичем за своїм місцем проживання.

c. Адресу найближчої місцевої державної адміністрації та прізвище посадової особи можна дізнатись на сайті Мінсоцполітики:

https://msp.gov.ua/news/15983.html

https://msp.gov.ua/news/15984.html

або за телефонами: 527 або 0 800 505 501.

d. За законом Ви маєте право на безоплатну допомогу від держави. Вкажіть в бланку вид допомоги, якої ви потребуєте (медичну, психологічну, правову або інше).

2. Пройти співбесіду

a. Через три дні після отримання заяви працівник держадміністрації має провести з Вам співбесіду. Ви або Ваші родичі можуть зателефонувати йому, щоб узгодити деталі.

b. Якщо Ви оформите довіреність на вашого родича (або іншу довірену особу), він зможе представляти вас перед держадміністрацією, підписувати необхідні документи від вашого імені.

c. Під час співбесіди розкажіть у всіх подробицях про обставини Вашого виїзду з України, вербування, використання щодо Вас (за наявності) обману, шахрайства, шантажу, погроз або насильства.

d. За можливості, надайте копії проїзних документів, довідку про перетин державного кордону, витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань, заяви до поліції та відповіді, медичні висновки тощо. Ваші родичі також можуть надати відповідні документи до держадміністрації.

e. Під час співбесіди можуть бути присутні Ваші родичі. Також Ви маєте право на безоплатну допомогу адвоката. Як запросити адвоката, Ви можете дізнатись у Координаційному центрі з надання правової допомоги (https://legalaid.gov.ua та 0 800 213-103).

f. У процесі співбесіди буде складений опитувальний лист. Ознайомтесь з усіма пунктами та підпишіть його. Якщо Ви не згодні з будь-якою інформацію, додайте свої письмові зауваження.

3. Чекати на результати перевірки

a. Протягом 7 днів буде тривати перевірка наданих вами відомостей.

b. Ще через 2 дні матеріали перевірки будуть надіслані до Мінсоцполітики для прийняття рішення.

c. Протягом 5 днів після отримання документів Мінсоцполітики надсилає місцевій держадміністрації листа про встановлення статусу або відмову у його встановленні з обґрунтуванням причин такої відмови.

4. Отримати рішення

a. В разі позитивного рішення, протягом 5 днів держадміністрація видає довідку про встановлення статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми.

b. Строк дії довідки – до 2-х років і може бути продовжений ще на 1 рік. Протягом цього строку Ви маєте право на безкоштовну допомогу від держави.

c. Також Ви маєте право на одноразову матеріальну допомогу у розмірі трьох прожиткових мінімумів. Однак для її отримання необхідно пройти іншу процедуру.

d. У разі негативного рішення Ви можете оскаржити його в суді. Харківська правозахисна група може Вас проконсультувати у цьому.

Із будь-яких питань щодо допомоги жертвам торгівлі людьми Ви або Ваші близькі можуть звернутись до державної адміністрації, Центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді або Харківської правозахисної групи.

khpg.org, (057) 700-62-81


Дана публікація була профінансована грантом від Бюро з міжнародних питань у сфері боротьби з незаконним обігом наркотиків та правоохоронних питань (INL) Державного департаменту США. Думки, результати та висновки, викладені в цій публікації, є авторськими і не обов’язково відображають позицію Державного департаменту США.

This publication was funded by a grant from the Bureau of International Narcotics and Law Enforcement Affairs (INL) United States Department of State. The opinions, findings and conclusions stated herein are those of the authors and do not necessarily reflect those of the United States Department of State.

 Поділитися