MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Рада запровадила штраф за перевезення дітей без автокрісел

29.10.2019   
Денис Волоха

Депутати підтримали законопроект про запровадження штрафу за порушення правил перевезення дітей.

Прийнятий сьогодні закон №1150 передбачає доповнення Кодексу України про адмінправопорушення. У статті 121 (порушення водієм правил керування транспортним засобом, правил користування ременями безпеки або мотошоломами) з’являться десята та одинадцята частини, згідно з якими порушення правил перевезення дітей каратиметься штрафом 510 гривень.

За повторне протягом року порушення штраф становитиме 850 гривень.

Під «правилами перевезення дітей» розуміється, вочевидь, порушення пункту 21.11 Правил дорожнього руху, яким забороняється перевозити дітей до 12-ти років (або нижчих за 145 см) на задньому сидінні мотоцикла чи мопеда, а в автомобілі — без використання спеціальних засобів, що дають змогу пристебнути дитину за допомогою ременів безпеки (автокрісел). Окрім цього, заборонено перевозити дітей до 16-ти років у кузовах вантажних автомобілів.

Існують також вимоги до перевезення організованих груп дітей, які зокрема забороняють перевезення в темний час доби.

Комітет Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності у своєму висновку зазначив, що ідея законопроекту №1150 є правильною та актуальною, адже згідно з даними Всесвітньої Організації Охорони Здоров'я використання автомобільних крісел знижує смертність серед дітей у ДТП на 54%, а ризик отримання травм — на 70%.

Нововведення набудуть чинності з дня, наступного за днем опублікування прийнятого закону.

 Поділитися