MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

РФ: Про ліквідацію Руху «За права людини». Заява Міжнародного Меморіялу

06.11.2019   
ХПГ-інформ
Верховний суд Росії 1 листопада ухвалив ліквідувати рух правозахисника Лева Пономарьова «За права людини». Перед ліквідацією організація була позбавлена державних ґрантів і заведена до спису «іноземних агентів».

Верховний суд Росії 1 листопада ухвалив ліквідувати рух правозахисника Лева Пономарьова «За права людини». Робота організації заборонена через численні порушення (зокрема невідповідність статуту організації, ухваленого у 2014 році на останньому з’їзді, поправкам до Цивільного кодексу). Також у вимозі про ліквідацію згадані неодноразові штрафи Роскомнадзору у зв’язку із визнанням руху «іноземним агентом»[1]. Захист наполягав на тому, що покарання не відповідне до порушень, сам Пономарьов обіцяв оскаржити рішення в ЄСПЛ. Перед ліквідацією рух був позбавлений державних ґрантів і заведений до спису «іноземних агентів». Нижче наводимо український переклад Заяви Міжнародного Меморіялу.

Про ліквідацію Руху «За права людини»

Рішення про ліквідацію однієї з найстаріших і найбільш активних правозахисних організацій – Руху «За права людини», ухвалене Верховним судом РФ з подачі Міністерства юстиції, яскраво характеризує правління В. В. Путіна.

Рух, очолюваний Львом Пономарьовим, за двадцять два роки роботи виявило безліч порушень і злочинів, скоєних чиновниками різних відомств. Ці порушення – на відміну від тих, які міністерство юстиції приписує Руху «За права людини», – являють собою реальну суспільну небезпеку та загрозу державі. Проте жодне з викритих відомств або їхніх підрозділів не було розформоване, а більшість чиновників відбулися легким переляком.

Геть-усякому ясно, що причиною ліквідації Руху стали не дрібні формальні порушення, які можна знайти у будь-який організації, яка реально працює, і які розумна влада допомогла б виправити. Певна річ, не за те мова мовиться, що частина інкримінованих адміністративних порушень формально кваліфікується як «порушення проти порядку управління» (відсутність маркування «іноагента», приміром), що само з себе смішно.

Діяльність Руху «За права людини» не загрожує суспільству, а навпаки – захищає суспільство від корумпованих і знахабнілих чиновників, від садистів у погонах, від неправедного суду. Саме цю діяльність – на жаль, не без підстав – можна вважати спрямованою проти сформованого порочного порядку управління. Саме цю діяльність і прагнуть припинити.

Незалежно від того, серйозно чи про людське око створювалися останніми роками різні «громадські палати» й «ради», на ділі зусилля державного апарату спрямовані на заміну живих структур слухняними імітаціями, на підпорядкування громадянського суспільства – а це рівнозначно його руйнації.

Дії російської влади показують, що вона живе уявленнями минулого століття, та й те аж ніяк не передовими. Шанси на процвітання будь-якій країні дають не запаси нафти й газу, а розвинене громадянське суспільство, яке має можливість впливати на владу та контролювати її.

Навпаки, безконтрольна влада – це шлях до прірви, як не банально це звучить. Останні десятиліття вітчизняної історії демонструють дедалі більшу безконтрольність влади. Саме це змушує сьогодні турбуватися за долю Росії.


Лев Пономарьов повідомив про створення нової організації на основі ліквідованої, – передає російська служба «Радіо Свобода». Як каже правозахисник, це буде асоціяція, яка умовно збереже попередню назву, але не буде зареєстрована як юридична особа. У ній працюватиме частина співробітників руху «За права людини». Нова організація буде коаліцією, яка об’єднає правозахисні та екологічні рухи.

Лев Пономарьов (фото: Роман Жуков, RFE/RL)

[1] Закон про іноземних агентів був ухвалений у РФ 2012 року. Згідно з документом, будь-яка некомерційна організація або громадський рух можуть бути заведені до спису агентів, якщо вони отримують фінансову підтримку з-за кордону та ведуть політичну діяльність. Критерії, за якими визначається така діяльність, у законі чітко не прописані.

 Поділитися