MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Журналістам не можна було називати С14 неонацистами – апеляційний суд

07.11.2019   
Ірина Скачко
Праворадикали не хочуть називатися неонацистами. Судді їх підтримують. Журналісти та правозахисники – ні.

Сьогодні Апеляційний суд Києва залишив у силі рішення Господарського суду, який 6 серпня задовольнив позов організації С14 проти Громадського телебачення. Тоді праворадикали вимагали зобов’язати Громадське телебачення видалити твіт, у якому організацію називають неонацистською.

Повідомлення з’явилося минулого року в англомовному твіттері Громадського. У ньому йдеться про затримання бразильця Рафаеля Лусваргі, колишнього бойовика так званої ДНР. С14 у твіті названо «неонацистською організацією». У серпні Господарський суд Києва зобов'язав Громадське спростувати інформацію шляхом публікації рішення суду та стягнути на користь С14 3,5 тисячі грн судового збору. 

Сьогоднішнє рішення Апеляційного суду обурило журналістів. Вони настроєні боротися далі. 

– Наш наступний етап – Верховний суд. Це рішення несе в собі величезну загрозу свободі слова в Україні, воно фактично забороняє журналістам давати політичні характеристики, що є неприпустимим для європейської країни, – заявила шеф-редакторка каналу Ангеліна Карякіна.

Міжнародні правозахисні організації вже відреагували на цю ситуацію.

– Фактично рішення Господарського суду посилює і без того значний тиск на українські ЗМІ, схиляючи їх уникати суперечливих тем, попри зацікавленість громадськості в їхньому висвітленні, – написав у статті на “Українській правді” Метью Шааф, директор представництва Freedom House в Україні напередодні розгляду справи в Апеляційному суді.


С14 не вперше пов’язують з неонацизмом. Так Washington Post називає організацію «нацистською групою», назва якої походить від  гасла «14 слів Девіда Лейна»: фрази відомого американського расиста  «We must secure the existence of our people and a future for white children» (Ми маємо захистити існування нашого народу і майбутнє білих дітей). 

Британський парламент також відносить С14 до неонацистських організацій, зважаючи на її довгу історію насильства: напади на представників ЛГБТ-спільноти, ромів, журналістів. У тогорічному Звіті про дотримання прав людини в Україні Бюро з питань демократії, прав людини та праці Державного департаменту США згадує С14 як «групу ненависті».

Лідер С14 Євген Карась зіґує (у центрі) / фото з сайту hromadske.ua

У коментарі Громадському експерт із праворадикальних рухів В’ячеслав Ліхачов зазначив: «Загалом, алюзія на гасло “14 слів” у назві групи, а також системне використання і інших знаків – кельтського хреста: рун тюр, а також факт використання “римського салюту” дають повне обгрунтування стверджувати, що організація С14 системно використовує нео-нацистську символіку і є неонацистською».

Згідно із «Законом України про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки», пропаганда нацистського режиму визнається наругою над пам’яттю мільйонів жертв та заборонена.

 Поділитися