MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Рішення Суду ООН чекати мінімум два рокиМіжнародний суд ООН визнав свою юрисдикцію у справі України проти РосіїМіжнародний суд ООН виніс проміжне рішення у справі Україна про РосіїГенасамблея ООН ухвалила резолюцію по КримуГенеральна Асамблея ООН ухвалила резолюцію щодо прав людини в КримуПорушення людських прав в анексованому Криму тривають, – Верховний комісар ООНТортури, жорстоке поводження та інші порушення – Генсек ООН опублікував другу доповідь по КримуМоніторингова місія ООН про переслідування у Криму та на ДонбасіНайбільший провал у системі освіти через пандемію, – Антоніу ҐутеррешОкупований Крим: 45 зниклих безвісти, доля 15 досі невідомаКрим: Місцевого жителя засудили за участь у «незаконному збройному формуванні»Крим: Підконтрольний Кремлю суд залишив вирок Наріману Межмедінову чиннимКрим: Кримського татарина засуджено до 6 років за участь у добровольчому батальйоні

В ООН вперше назвали агресією те, що відбувається у Криму

15.11.2019   
ХПГ-інформ

Третій комітет Генеральної асамблеї ООН ухвалив проєкт резолюції «Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим та місті Севастополь, Україна», повідомляє Укрінформ. У ньому вперше використовується міжнародно-правове визначення терміну «агресія» щодо окупації півострову. Рішення підтримали 67 країн, проти висловилися 23: Вірменія, Білорусь, Бурунді, Камбоджа, Китай, Кот-д’Івуар, Куба, КНДР, Еритрея, Індія, Іран, Казахстан, Киргизстан, М’янма, Нікарагуа, Філіппіни, Росія, Сербія, Судан, Сирія, Уганда, Венесуела, Зімбабве. Співавторами резолюції є 38 держав. 

У резолюції вперше використовується міжнародно-правове визначення терміну «агресія» щодо окупації півострову. Документ посилається на резолюцію Генеральної Асамблеї ООН 1974 року під назвою «Визначення агресії». Згідно із нею  агресія – «застосування збройних сили державою проти суверенітету, територіальної недоторканності чи політичної незалежності іншої держави».

«У проєкті вперше серед документів, які затверджуються Генасамблеєю ООН, згадується поняття "агресії" стосовно дій РФ у Криму. Далі йде контрольний постріл – положення про те, що отримання території або іншої переваги внаслідок агресії не може та не буде вважатися законним. Іншими словами: РФ може скільки завгодно розповідати історії про "історичні референдуми", "угоди про приєднання" та "новий російський регіон", але відповідь ООН буде однозначною: злодій не може набути права власності на те, що він раніше вкрав», – зазначив заступник міністра закордонних справ Сергій Кислиця.

Представництво України в ООН у своєму твітері опублікувало ключові положення документу. Серед них – вимоги до РФ припинити політику зміни демографічної ситуації в Криму, звільнити всіх незаконно затриманих громадян України, засудження призову до російських збройних сил тощо.

Під час обговорення резолюції представник РФ вдався до залякування голосуючих. «Україна підносить ситуацію в Криму як такий собі збройний конфлікт, агресію, окупацію… – заявив заступник постпреда РФ в ООН Геннадій Кузьмін. –  Натискаючи на зелену кнопку («за» резолюцію), ви голосуєте проти територіальної цілісності Російської Федерації». Інформацію про порушення прав людини на півострові він назвав «маячнею».

«Ця резолюція, – сказав у коментарі Укрінформу Сергій Кислиця, – значно сильніша від тих, що ухвалювалися раніше. Зафіксовано, що Росія є країною-агресорам, а це має велике значення для розгляду справ у міжнародних судових інстанціях, для багатьох юридичних і політичних рішень, які ухвалюватимуться протягом років і десятиліть, навіть коли окупація України закінчиться».

 Поділитися