MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Сьогодні – День прав людини

10.12.2019   
ХПГ-інформ

«Всі люди народжуються вільними і рівними у своїй гідності та правах», – цією статтею починається Загальна декларація прав людини. 10 грудня світ відзначає день народження одного із найважливіших документів людства.

Саме цього дня у 1948 році декларацію ухвалила Організація Об’єднаних Націй. Міжнародний акт проголошує рівність всіх перед законом, право кожного на свободу і особисту недоторканність, свободу совісті тощо. За виразом папи Івана Павла II декларація є «одним із вищих виразів людського сумління нашого часу».

У преамбулі до Декларації прав людини Генеральна асамблея ООН проголошує «Загальну декларацію прав людини як завдання, до виконання якого повинні прагнути всі народи і всі держави з тим, щоб кожна людина і кожний орган суспільства, завжди маючи на увазі цю Декларацію, прагнули шляхом освіти сприяти поважанню цих прав і свобод і забезпеченню, шляхом національних і міжнародних прогресивних заходів, загального і ефективного визнання і здійснення їх як серед народів держав-членів Організації, так і серед народів територій, що перебувають під їх юрисдикцією».

Декларація стала основою для двох пактів ООН про права людини: Міжнародного пакту про громадянські і політичні права та Міжнародного Пакту про економічні, соціальні та культурні права.

Кожного року з нагоди Дня прав людини громадськість зосереджується на одній із важливих для людства тем. Цьогорічна тема Дня – «Молодь постає на захист прав людини». Саме молоді люди в усьому світі, вважають в ООН, здатні стати рушійною силою в боротьбі проти расизму, мови ненависті, булінгу, зміни клімату. 

 

 Поділитися