MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Результати громадського моніторингу ситуації з протидії торгівлі людьми на Харківщині

14.12.2019   
Ольга Білецька
Зараз у Харківській області не існує окремої програми/плану дій, який передбачає заходи у сфері протидії торгівлі людьми. За результатами моніторингу та для покращення роботи з протидії сучасному рабству експерти підготували рекомедації.

У Законі України «Про протидію торгівлі людьми» не визначена роль органів місцевого самоврядування – міських рад і ОТГ – в галузі протидії торгівлі людьми: попереджувальній діяльності, виявленні і ідентифікації постраждалих осіб, наданні їм допомоги. Більше того, у Законі України «Про місцеве самоврядування» тема протидії торгівлі людьми відсутня, стаття 34 «Повноваження у сфері соціального захисту населення» лише передбачає додаткові повноваження за рахунок власних коштів та благодійних надходжень на соціальну роботу з особами та сім’ями, які перебувають у складних життєвих обставинах, до чого можна віднести тему попередження торгівлі людьми. Але без прямого зазначення ця діяльність часто залишалася поза увагою та не була пріоритетною в роботі місцевої влади.

Але з 1 січня 2020 року вступає в дію Закон України «Про соціальні послуги» у відповідності до якого надання комплексних спеціалізованих соціальних послуг особам, постраждалим від торгівлі людьми забезпечується районними державними адміністраціями та виконавчими органами міських рад обласного значення, а також виконавчими органами сільських, селищних, міських рад об’єднаних територіальних громад, створених згідно із законом і визнаних Кабінетом Міністрів України спроможними в порядку, встановленому законом.

Якою ж є ситуація на Харківщині напередодні запровадження цих важливих новацій?

Проблема торгівлі людьми залишається актуальною для Харківського регіону. Так, згідно з Дослідженням з питань міграції та торгівлі людьми в Україні, 2017, яке було проведене GFK Ukraine на замовлення Представництва Міжнародної організації з міграції (МОМ) в Україні, 10% від загальної кількості населення Харківської області є потенційними трудовими мігрантами, 22% населення належить до уразливої групи.

Станом на 1 жовтня 2019 року на Харківщині зареєстровано 72 особи (чоловіків – 54, жінок – 17 та 1 дитина), що мають статус постраждалих від торгівлі людьми. У 2018 році статус отримали 25 осіб, а у першій половині 2019 року – 18 осіб. За видами експлуатації, від яких потерпали харків’яни та мешканці області, розподіл є таким: 69 – трудова експлуатація (в тому числі 3 – втягнення у злочинну діяльність), 1 – використання у військовому конфлікті, 1 – продаж дитини, 1 – сексуальна експлуатація.

Постраждалі особи, які виявлені працівниками державних установ у Лозівському районі – 1 особа, Дергачівському районі – 3 особи, Печенізькому районі – 1 особа, у Пісочинській ОТГ – 1 особа.

Країни, до яких доправляли постраждалих: Казахстан, Російська Федерація, Польща, Фінляндія, Чехія, невизнана Республіка Абхазія, Україна (в тому числі непідконтрольна територія), Литва, Данія, Азербайджан, Вірменія, Ізраїль, Китай, Словенія, Словаччина.
Майже всі виявлені особи – мешканці міста Харкова.

Зараз у Харківській області не існує окремої програми/плану дій, який передбачає заходи у сфері протидії торгівлі людьми в рамках виконання Державної соціальної програми протидії торгівлі людьми до 2020 року. Заходи з протидії торгівлі людьми включені до комплексної Програми соціального захисту населення Харківської області на 2016 – 2020 роки, затвердженої рішенням II сесії VII скликання Харківської обласної ради від 17.12.2015 року (зі змінами) У розділі 5 «Утвердження пріоритетності сімейних цінностей, попередження насильства в сім’ї та протидії торгівлі людьми» зазначеної Програми передбачено проведення навчально-методичних та інформаційних заходів із реалізації державної політики і у сфері протидії торгівлі людьми. Саме тому фінансування діяльності з протидії торгівлі людьми з обласного бюджету не розглядається як першочергове та існує ризик перебюджетування цих коштів на вирішення інших соціальних проблем.

Так, у 2018 році на заходи з протидії торгівлі людьми з обласного бюджету було витрачено тільки 4 350 грн, а у першому півріччі поточного 2019 року – 4800 грн. Вкрай низькі обсяги фінансування заходів з протидії торгівлі людьми для області з населенням у 2 млн 695 тис. осіб зумовлюють недостатній рівень обізнаності населення і низьку оцінку особистого ризику постраждати від торгівлі людьми.

Особливо треба відмітити складнощі, пов’язані з формуванням об’єднаних територіальних громад і створення на їх базі відділів соціального захисту. З 24 створених не Харківщині ОТГ відділи соціального захисту мають тільки 9, а Управління соціального захисту мають Лозівська міська територіальна громада та Ізюмська міська територіальна громада.

З позитивних моментів треба відмітити роботу обласної Координаційної ради з питань сім’ї, гендерної рівності, демографічного розвитку, запобіганню насильству в сім’ї і торгівлі людьми. Засідання проводяться один раз на квартал. В усіх районах області наказами голів адміністрацій створені Координаційні ради і призначені відповідальні за проведення процедури встановлення статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми, працівники районних управлінь соціального захисту населення. Відповідальні фахівці один раз на рік беруть участь у дводенному семінарі-тренінгу. Навчання проводять експерти Харківської організації «Жіноча громада», у партнерстві з Департаментом соціального захисту населення за рахунок проєкту «Поширення Національного механізму взаємодії суб’єктів, які здійснюють заходи у сфері протидії торгівлі людьми в Україні» за підтримки Координатора проєктів ОБСЄ в Україні.

Аналіз отриманої інформації щодо цільової групи профілактичної роботи показує, що діяльність із запобігання торгівлі людьми спрямована в першу чергу на студентську і учнівську у віці до 35 років, незайнятих громадян, сім’ї, які знаходяться в складних життєвих обставинах, вихованців центру соціально-психологічної реабілітації, студентів професійних ліцеїв, молодь з числа кризових сімей ВПО, демобілізованих військовослужбовців, осіб, які отримують закордонний паспорт і планують працювати за кордоном.

Більшість міст і об’єднаних територіальних громад Харківської області включили до програм соціального захисту населення питання протидії торгівлі людьми і затвердили плани заходів з протидії торгівлі людьми на поточний рік. В окремих випадках перелік заходів включений до програми (місто Харків і місто Куп’янськ), а в місті Первомайський питання протидії торгівлі людьми не включені до програми соціального захисту населення, а заходи з протидії торгівлі людьми проводяться згідно з затвердженим планом на 2019 рік. У створених у 2019 році ОТГ програми соціального захисту населення на стадії розробки, але затверджений план заходів з протидії торгівлі людьми на 2019 рік у Нововодолазькій ОТГ.

Що стосується районів Харківської області – питання протидії торгівлі людьми не включені у програми соціального захисту населення 7 районів, але в них діють плани заходів з протидії торгівлі людьми.

Утім, всі програми та плани не мають очікуваних результатів та індикаторів їх досягнення.

При цьому фінансування програм і планів заходів з протидії торгівлі людьми з бюджету міст, ОТГ і районних бюджетів на 2019 рік було закладено лише в Чугуєві (200 грн) та Лозовій (5 500 грн).

В рамках проєкту «Здійснення громадського контролю за виконанням політики протидії торгівлі людьми в Україні у 2019 році у Черкаській, Львівській, Дніпропетровській та Харківській областях» на Харківщині здійснювалося активне громадське лобіювання збільшення фінансування заходів з протидії торгівлі людьми. Яке мало певні успіхи.

Так, на засіданні обласної Координаційної ради з питань сім’ї, ґендерної рівності, демографічного розвитку, запобігання насильству в сім’ї та протидії торгівлі людьми (при Харківській облдержадміністрації), що відбулося 11.12.2019 року, були озвучено наступне: «Заступником голови обласної державної адміністрації М. Черняком надано доручення головам РДА та ОТГ передбачити на 2020 рік видатки для проведення інформаційно-просвітницьких заходів, спрямованих на протидію торгівлі людьми (лист від 02.05.2019 р. №01-66/3401)».

Наразі повідомили про такі плани 8 райдержадміністрацій (які запланували кошти на відповідні цілі від 1 до 6 тис. грн), Мереф’янська ОТГ – 2 тис. грн, Лозівська ОТГ – 5,9 тис. грн., на загальну суму в 35,6 тис. грн. Ще Чугуївська міська рада повідомила (лист Ко-1965/02-05-18 від 10.12.2019 р.), що «передбачені кошти з міського бюджету на 2020 рік для забезпечення інформаційно-просвітницьких заходів з питань протидії торгівлі людьми на загальну суму 1 тис. грн».

Отже, для покращення роботи з протидії торгівлі людьми в умовах адміністративно-територіальної реформи у Харківській області можна рекомендувати наступне:
- Створити в ОТГ відділи соціального захисту, Координаційні ради чи робочі групи з питань протидії торгівлі людьми та забезпечити їх регулярну роботу.
- Включити до програм та планів соціального розвитку міських, селищних і сільських об’єднаних територіальних громад заходи з протидії торгівлі людьми.
- Ставити в програмах та планах реальні та конкретні цілі, пов’язані із попередженням торгівлі людьми, поінформованості вразливих груп про це явище, формування навичок безпечного працевлаштування, зменшення неврегульованої міграції, зокрема до Росії, надання допомоги постраждалим.
- Включити до планів та програм результати їх виконання та індикатори їх досягнення.
- Включити до планів та програм співпрацю з громадськими організаціями та визначити спільну роботу з ними, як один із пріоритетів.
- Розглянути можливість виділення фінансування на ці плани та програми з бюджетів громад у 2020 році.
- Розглядати проблематику торгівлі людьми як складову загальної задачі щодо забезпечення безпеки людини та економічного добробуту громади і регіону в цілому.
- Запровадити регулярну оцінку ситуації із торгівлею людьми та міграційних процесів в громадах та в Харківській області загалом.
- Запланувати роботу з різними цільовими групам, зокрема з переселенцями та незайнятими особами.
- Залучати для заходів з протидії торгівлі людьми підтримку місцевих, національних та міжнародних організацій.
- Впорядкувати сайти органів виконавчої влади та місцевого самоврядування з метою представлення на них теми попередження торгівлі людьми та зробити доступну й логічну навігацію, регулярно оновлювати інформацію.
- Активно використовувати ресурси інституцій – членів Всеукраїнської коаліції громадських організацій, які працюють в галузі протидії торгівлі людьми у Харківській області – Харківської організації «Жіноча громада», Обласної громадської організації «Твоє право» і ГО «Шлях до життя» у проведенні ефективних інформаційних кампаній.

Ольга Білецька, Юрій Чумак

 Поділитися