MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Українцю скасували смертний вирок у Малайзії та відпустили додому

23.01.2020   
Денис Волоха

Роману Золотарьову в Малайзії загрожувало повішення через виявлені в його валізі речі.

Ексучасника ‘Х-фактора’ незнайомці з Бразилії попросили ‘провезти валізу до Лаосу’. © Алла Демінська

Як пише омбудсман Людмила Денісова, колишній учасник співочого телешоу «X-фактор» Роман Золотарьов повернувся до України після двох років у малазійській в’язниці. 

У 2017-му році Золотарьова затримали на митниці в Міжнародному аеропорту Куала-Лумпур, на шляху з Бразилії до України.

Як зазначив українець, незнайомі йому люди попросили доправити до Лаосу валізу з речами. За його словами, він переконався, що «там були лише речі».

Через два роки після затримання Вищий суд міста Шах-Алам (столиця штату Селангор, у якому розташований аеропорт Куала-Лумпур) засудив українця до смертної кари.

За словами Людмили Денісової, після винесення вироку до неї звернувся батько Романа.

«Відразу після винесення вироку до мене звернувся батько Романа за допомогою — розпочалася боротьба за долю нашого громадянина. Були проведені телефонні розмови з консулом Посольства України в Малайзії, підготовлені листи та звернення у відповідні правозахисні інституції Малайзії. Я також особисто зверталась до Голови комісії Малайзії з прав людини Тану Шрі Разалі Біну Ісмалілу з проханням сприяти звільненню українця», — написала уповноважена з прав людини.

22-го січня Роман Золотарьов прилетів до України. У Борисполі його зустріли, зокрема, батько та представники Офісу омбудсмана.

Згідно з доповіддю Amnesty International, на початку 2019-го року 1281-ну людину в Малайзії було засуджено до страти. 73% вироків було винесено за злочини, пов’язані з незаконним обігом наркотичних засобів. Понад половина засуджених — іноземці.

«Багато хто з іноземних громадян/-ок стверджували, що їх хитрістю або примусом схилили до перевезення незначних обсягів наркотичних засобів до країни і що вони не скоювали насильницькі злочини», — зазначають у організації.

 Поділитися