MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Розслідування подій у колонії № 25 – все законно?!Правова позиція Харківської правозахисної групи щодо подій у Олексіївській колонії № 25 (оновлено)Вимагаємо припинити недопуск адвокатів до клієнтів – Євген ЗахаровУ 25-й колонії адвокатку не пускають до підзахиснихГенпрокуратура відкрила провадження щодо катувань у Олексіївській колоніїЩо трапилося в Олексіївській колонії №25 в Харкові? (оновлене)Олексіївська колонія: тих, хто скаржився, б’ютьТортури у Кропивницькому СІЗОГрафологія від ДКВС: моніторів ХПГ звинуватили у підробці документу і не пустили до ВК-25ВК-25: ХПГ вимагає захистити потерпілихЧи маєте ви вплив на своїх підлеглих? ХПГ звертається до Міністерства юстиції, ДБР та Генерального прокурора«Дії співробітників ВК-25 відповідали вимогам законодавства...» – особливості листування з ДКВСПідпис на чистому аркушіНепрості взаємини адвоката та адміністрації виправної колонії

ДБР у Харкові: спілкування адвокатів зі слідчими – через Укрпошту

24.01.2020   
ХПГ-інформ
Щоб терміново подати клопотання слідчому, який фізично перебуває в кількох метрах, юристу доводиться писати лист до сусіднього міста.

Слідчі – в Харкові, потерпілі та їхні адвокати – так само. А вся комунікація відбувається через паперове листування з Полтавою. З такою проблемою зіткнулися юристи Харківської правозахисної групи, які захищають інтереси кількох ув’язнених сумнозвісної Олексіївської виправної колонії №25.

 

Харківські слідчі ДБР працюють у непомітному двоповерховому будинку на Салтівці – схоже, це колишній дитсадок. Вивіска досить дивна: «Територіальне відділення Державного бюро розслідувань розташоване у місті Полтаві». Адвокати ХПГ Ганна Овдієнко, Таміла Беспала та Володимир Глущенко хочуть подати клопотання у провадженні щодо катувань у ВК-25. Згідно з практикою ЄСПЛ, одним із принципів ефективного розслідування таких скарг є участь потерпілого у розслідуванні. «На підставі ст.221 КПК України, прошу надати можливість ознайомитись з матеріалами досудового розслідування у зазначеному кримінальному провадженні, для чого повідомити мене про час і місце для такого ознайомлення», – йдеться в адвокатському клопотанні. 

Втім, пройти до слідчих – неможливо: дорогу заступає охоронець. Він запевняє, що не має ніякого стосунку до ДБР,  працює у приватній охоронній фірмі, навіть зв’язатися з офісом, який охороняє, і викликати когось із слідчих, не може.

– Я не вповноважений викликати когось, я не адміністратор, – каже охоронець. – Внутрішнього телефона немає, фізично потрапити до ДБР не можете ні ви, ні я.  

Доводиться телефонувати до Полтави, де розташоване Територіальне відділення, яке обслуговує Дніпропетровську, Полтавську, Сумську та Харківську області. Виявляється, отримати контакти слідчого… неможливо. Клопотання, яким би терміновим воно не було, треба надсилати поштою до сусіднього міста. А звідти його передадуть до Харкова, і тоді слідчий зможе викликати адвоката до колишнього дитячого садочка на Салтівці. 


Нагадаємо, на думку правозахисників, розслідування подій у колонії №25 показало непідготовленість слідчих до розслідування катувань. Стає очевидною необхідність створення та затвердження методики розслідування, заснованої на Стамбульському протоколі.

 Поділитися