MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Україна на третьому місці за кількістю скарг проти неї до ЄСПЛ

29.01.2020   
Ірина Скачко
Майже 15% зареєстрованих у Європейському суді скарг стосуються нашої держави – цьогорічний звіт ЄСПЛ.

Майже 15% зареєстрованих у Європейському суді скарг стосуються нашої держави, йдеться у цьогорічному звіті ЄСПЛ

«Статистика 2019 року показує, що кількість нових справ зросла через збільшення кількості заяв проти Боснії та Герцеговини, Російської Федерації, Туреччини та України», – зазначають автори доповіді.  

Наприкінці минулого року кількість заяв, що розглядаються Європейським судом, становила 59 800. Чверть поданих скарг стосується Російської Федерації, 15,5% – Туреччини. Україна посідає третє місце – 14,8%.  

У 2019 році Європейський суд ухвалив щодо нашої країни 109 рішень. Зокрема, 40 із них  стосувалися нелюдського або принизливого поводження (порушення статті 3), 54 – права на свободу і особисту недоторканність (стаття 5), 35 – тривалості провадження (стаття 6). Загалом зараз у ЄСПЛ перебуває на розгляді 8833 справи щодо України. 


У 2017 році Україна посідала перше місце за кількістю скарг проти неї: на розгляді тоді перебувало 18 тисяч справ, дві третини з них стосувалися системного невиконання рішень національних судів. Тоді, ухваливши рішення у справі Бурмич проти України, ЄСПЛ просто викреслив більше 12 тисяч типових скарг із реєстру і передав їх на розгляд до Комітету Міністрів. У Євросуді дійшли висновку, що проблема в Україні не вирішується, і всі подібні порушення можна визнавати автоматично, якщо заявниками дотримані формальні критерії прийнятності.

 Поділитися