MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Справи Майдану: «Ексберкутівці», які повернулися в Україну, залишаються підсудними

12.02.2020    джерело: pk.khpg.org
Проти катувань
Про це заявив генпрокурор Р. Рябошапка. Ідеться про О. Маринченка та С. Тамтуру, обвинувачуваних у розстрілах на Майдані, яких обміняли наприкінці минулого року.

Двоє колишніх «беркутівців», Олександр Маринченко та Сергій Тамтура, обвинувачуваних у розстрілах на Майдані, які повернулися в Київ після обміну, залишаються підсудними. Про це в ефірі телеканалу ICTV заявив генеральний прокурор України Руслан Рябошапка, – передає «Радіо Свобода».

О. Маринченко та С. Тамтура (фото: BBC)

«Справа зараз перебуває на стадії судового розгляду і відповідно ті люди, які були обміняні і які повернулися, як були підсудними, так ними й залишаються. Тобто процесуальний статус у них не змінився», – заявив генпрокурор.

8 лютого новинна служба BBC–Україна повідомила, посилаючись на адвоката Олександра Горошинського, який заступає інтереси Тамтури й Маринченка, яких обміняли 29 грудня 2019 року на українців, утримуваних у «ДНР» і «ЛНР», повернулися в Україну.

Адвокат оприлюднив звернення «ексберкутівців», у якому вони кажуть, що готові брати участь у судових засіданнях.

Також у зверненні Маринченко й Тамтура кажуть, що не могли одразу відмовитися від участі в обміні, бо це поставило б його під загрозу.

«Наша відмова від участі в обміні поставила б під загрозу цей обмін загалом. Розуміючи почуття кожного зі списку „на обмін“, ми не могли поставити власні інтереси вище інших. Тому були змушені погодитися на участь в обміні», – йдеться у заяві, оприлюдненій адвокатом.

«Ексберкутівці» наголосили, що винними себе не вважають: «Нам нічого приховувати – ми не скоювали злочинів. Ми хочемо відновити чесне ім’я спецпідрозділу „Беркут“. Ми хочемо, щоб по-справжньому винні у вбивствах правоохоронців і протестувальників були покарані».

Тамтура й Маринченко також закликали президента, генпрокурора та депутатів ВР «негайно скасувати закон про амністію майданівців та забезпечити справедливе та неупереджене розслідування подій 2014 року», – передає BBC–Україна.

Наступне засідання у цій справі відбудеться 17 березня.

«Якщо вони з’являться до суду, то не буде підстав для зміни їм запобіжних заходів, якщо не з’являться, то ми реагуватимемо інакше», – заявив генпрокурор.

Нагадаємо, 28 грудня колегія суддів Київського апеляційного суду ухвалила рішення про зміну запобіжного заходу п’ятьом колишнім працівникам підрозділу особливого призначення «Беркут», обвинуваченим у розстрілі людей під час подій Євромайдану у 2014 році, і призначила їм особисте зобов’язання.

Олегові Янішевському, Сергієві Зінченку та Павлу Аброськіну, які перебували під вартою, а також Сергієві Тамтурі та Олександру Маринченку, які були під домовим арештом, призначили особисте зобов’язання.


За даними Генпрокуратури, під час Євромайдану постраждали загалом 2,5 тисячі людей, 104 із них загинули. Згодом загиблих учасників акцій протесту почали називати Небесною сотнею. За даними Міністерства внутрішніх справ, з 18 лютого по 2 березня 2014 року під час виконання службових обов’язків у центрі Києва загинуло 17 силовиків.

 Поділитися