MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Засуджений 25-ї колонії звернувся до Президента

27.02.2020   
Ірина Скачко
«Тут катують людей, примушують їх працювати безоплатно з сьомої ранку до десятої вечора», – каже Максим Харламов. Зараз його тримають на ДПК та інкримінують порушення 391-ї статті. 

«Бач, стоїть слухає…» – каже Максим Харламов про когось, хто ховається поза зором відеокамери. За допомогою адвокатів він записує відео-звернення до Президента, представників влади, журналістів. Паперовий лист до очільника держави засуджений Олексіївської колонії також написав. Але через відео сьогодні достукатися до людей простіше. 

А достукатись хоч до когось треба, адже слідство щодо подій в Олексіївській колонії №25 рухається дивним шляхом: потерпілих допитують у присутності співробітників, які брали безпосередню участь у катуваннях, людей погрозами та підкупом змушують відмовлятися від поданих заяв та допомоги захисників. 

Один із способів впливу на потерпілих – провокації та фальсифікації порушень правил внутрішнього розпорядку. Тут адміністрація користується допомогою інших засуджених. Ось приклад: 19 лютого Максим Харламов стояв у черзі до таксофона. До нього заговорив засуджений з іншого сектору. Максим не встиг відреагувати, як отримав звинувачення в порушенні так званої локалізації. Зараз чоловік, який до подій восьмого січня не мав жодних стягнень і зауважень, перебуває на ділянці посиленого контролю.

– У колонії це роблять, щоб відкрити провадження за статтею 391 ККУ, – пояснює адвокатка Харківської правозахисної групи Таміла Беспала. – Це максимум ще три роки засудження. 

Йдеться про статтю Кримінального Кодексу України, проти якої давно виступають правозахисники.  Згідно з нею, «злісна непокора законним вимогам адміністрації виправної установи або інша протидія адміністрації у законному здійсненні її функцій особою, яка відбуває покарання у виді обмеження волі або у виді позбавлення волі, якщо ця особа за порушення вимог режиму відбування покарання була піддана протягом року стягненню у виді переведення до приміщення камерного типу (одиночної камери) або переводилась на більш суворий режим відбування покарання, – карається позбавленням волі на строк до трьох років». Статтю 391 використовують виключно як інструмент розправи з непокірними засудженими.    

–  ХПГ буде представляти інтереси Максима Харламова на засіданні дисциплінарної комісії, якщо колонія не «забуде» сповістити адвоката засудженого, та в суді, – каже Таміла Беспала. 


 

Нагадаємо, 2 і 3 січня адвокати ХПГ Геннадій Токарев, Таміла Беспала та Володимир Глущенко зафіксували в Олексіївській колонії №25 чимало свідчень про тортури і нелюдське поводження: зґвалтування, побиття, понаднормову і безоплатну працю. Крім того, люди скаржилися, що адміністрація закладу через добровільних помічників постійно вимагає у засуджених гроші. 

Вночі 8 січня до колонії ввели групу швидкого реагування та територіальне воєнізоване формування для «попередження бунту».

11 січня ДБР розпочало слідство за фактом побиття ув’язнених під час обшуку в Олексіївській колонії №25. 

13 січня Генеральна прокуратура України відкрила провадження за фактом викритих Харківською правозахисною групою фактів катувань в Олексіївській колонії №25.

З початку року із заявами про скоєні в Олексіївській колонії злочини до ХПГ звернулося 39 потерпілих. Адвокати Харківської правозахисної групи до ДБР та Офісу Генерального прокурора з клопотанням про забезпечення захисту засуджених, що є потерпілими у кримінальному провадженні щодо подій в Олексіївській виправній колонії №25. На них постійно чинять психологічний та фізичний тиск, їм погрожують, їх залякують, б’ють.


Проект ЄС «Боротьба проти катувань, поганого поводження та безкарності в Україні».

 Поділитися