MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Екстрадицію Жанари Ахметової зупинено рішенням суду

27.02.2020   
ХПГ-інформ
ДМС України повторно розгляне справу казахстанської громадської діячки Жанари Ахметової про отримання статусу шукача притулку – постанова апеляційного суду.

Державна міграційна служба України повторно розгляне справу казахстанської громадської діячки і журналістки Жанари Ахметової про отримання статусу шукача притулку. Таке рішення ухвалив Шостий апеляційний адміністративний суд. 

Фото –  tyzhden.ua

Міграційники знову вивчать усі доводи про наявність чи відсутність підстав для надання Жанарі Ахметовій статусу біженця. Тим часом журналістка залишатиметься під проміжним захистом як людина, яка перебуває у процедурі отримання статусу біженця.

Жанара Ахметова – відома казахстанська журналістка, одна з лідерок опозиційного руху «Демократичний вибір Казахстану». На батьківщині Ахметову оголосили в розшук через «Інтерпол». Тамтешні спецслужби стверджують, що журналістка порушила умови пробації: Ахметова була засуджена за шахрайство до семи років позбавлення волі, але виконання вироку відстрочили до листопада 2021 року, коли її сину виповниться 14 років.

Жанара Ахметова була активним опозиційним блогером, публікувалася в опозиційній газеті Казахстану «Трибуна». Від неї неодноразово вимагали припинити критикувати владу. Оскільки Ахметова не пішла на поступки, було відкрито справу для її реального ув’язнення. Через тиск, який чинив на неї Комітет національної безпеки, жінка була вимушена тікати з країни. 

Ахметова разом із дитиною приїхала до України навесні 2017 року. Вона звернулася до ДМС із заявою про надання статусу біженця, але отримала відмову. Загрози політичного переслідування міграційники у її справі не помітили. Можливості звернутися до касаційної інстанції у Ахметової не було. У жовтні 2017 року жінку затримали у зв’язку з розшуком по лінії Інтерполу та помістили до ізолятору тимчасового тримання у Вишгороді Київської області. Прокуратура  заявила, що провела екстрадиційну перевірку і не бачить перешкод для задоволення звернення казахстанських колег про видачу Ахметової. Тоді  Ахметову звільнили з-під варти лише після втручання правозахисників та депутатів українського парламенту.  

Фото – фейсбук-сторінка Офісу омбудсмана України

Зараз розгляд справи Жанари Ахметової органами міграційної служби перебуває на особистому контролі Уповноваженого Верховної Ради з прав людини.

Нагадаємо, українські правозахисні організації у січні цього року виступили із заявою на захист Жанари Ахметової і вимогою до Міграційної служби України дотримуватися міжнародних договорів, що стосуються надання статусу біженця, та припинити штучно затягувати справи. Харківська правозахисна група також підписала цей документ.

«Міграційна служба в більш ніж 90% випадків видає відмови в наданні відповідного статусу, суди у понад третині випадків визнають дані відмови незаконними, однак перенаправляють справу назад в міграційну службу, де знову друкується ідентичний відмова і процедура може повторюватися роками», – зазначають у Центрі Громадянських Свобод.

 Поділитися