MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Україна є «частково вільною» – Freedom House

04.03.2020   
ХПГ-інформ
Наша держава піднялася на два пункти в рейтингу свободи. Окуповані Крим і Донбас визнані «невільними».

Наша держава піднялася на два пункти в рейтингу свободи і отримала 62 бали із 100. Окуповані Крим і Донбас, які оцінювалися окремо, визнані «невільними». Втім, зазначають дослідники, демократія зазнає занепаду в усьому світі.

Рівень свободи укладачі рейтингу оцінювали за такими показниками, як, наприклад,  справедливість виборчого процесу та законодавства, рівень плюралізму, незалежність медіа, доступ до політичних прав різних категорій населення – у тому числі етнічних, релігійних, ґендерних груп, ЛГБТ-спільноти тощо. 

«Корупція залишається ендемічною, а ініціативи, спрямовані на її подолання, впроваджуються лише частково. Часто відбуваються напади на журналістів, громадських активістів та представників меншин; при цьому працівники поліції часто неналежним чином реагують на такі порушення. Росія продовжує окупацію автономного українського регіону Крим, до якого вона вторглася після відсторонення від влади Януковича, а також військову підтримку збройних сепаратистських формувань на Східному Донбас», – йдеться у звіті Freedom House. Українські олігархи мають значний вплив на політику завдяки фінансовій підтримці різних політичних партій.

Серед позитивних змін дослідники називають роботу уряду над внесенням змін до виборчої системи та законопроект про скасування мораторію на продаж землі сільськогосподарського призначення. «Україна досягла певного прогресу у підвищенні прозорості, наприклад встановивши вимоги до банків щодо розкриття інформації про їхніх власників, а також прийнявши у 2016 році закон, який зобов’язував політиків і чиновників подавати електронні декларації про свої статки, – вважають у Freedom House. – Проте існує можливість обходити деякі норми законодавства, частково через те, що недостатньо розвинуті державні установи не здатні повноцінно виконувати свою роботу щодо встановлення особи порушників та притягнення їх до відповідальності».

Ситуації, що склалася на окупованих територіях України – в Криму та Східному Донбасі, присвячено окремі звіти. Це зовсім не означає визнання цих територій, пояснюють у Freedom House. Однак умови там значно відрізняються від тих, що склалися в Україні. 

Отже, Східний Донбас отримав у рейтинзі лише п’ять балів із ста. Стан політичних прав загалом оцінено негативно:і в -1 бал. «Східний Донбас отримав одні з найнижчих балів у звіті «Свобода у світі 2020» через майже повну відсутність верховенства права, панування сепаратистських лідерів і Росії у майже всіх аспектах життя та суттєві обмеження громадянських свобод, – заявив Метью Шааф, Директор Представництва Freedom House в Україні. – Поки йдуть обговорення можливості проведення майбутніх місцевих виборів у регіоні, відкритим залишається питання, як Україна забезпечить відкрите середовище для таких виборів, де незалежні партії та групи фактично заборонені, відсутня свобода зібрань, немає вільних та незалежних ЗМІ». Крим також оцінено як «невільний» – він отримав вісім балів із ста. Окупаційна російська влада унеможливлює політичну та громадську діяльність для кримських татар та українців, натомість продовжує зміцнювати етнічне російське панування. 

Втім, згідно із звітом, демократія зазнає занепаду по всьому світі. За останні 14 років 25 країн, що раніше оцінювалися як вільні, значно втратили свої показники. «Безперешкодна жорстокість автократичних режимів та етичне ослаблення демократичних сил роблять світ все більш ворожим до нових вимог кращого управління, – вважає віцепрезидентка організації Сара Репуччі. – Без більшої підтримки та солідарності з боку сталих демократій протестні рухи, що закликають до свободи та реформ, найімовірніше не витримають натиску авторитарних репресій».

 Поділитися