MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Реформа кримінально-виконавчої медицини: генпрокурор вимагає від прем’єр-міністра негайного втручанняСьома періодична доповідь України про виконання положень Конвенції ООН проти катувань та нелюдяного або такого, що принижує гідність, поводження чи покаранняРефлексії з приводу коментаря Харківської правозахисної групи (ХПГ) до Сьомої періодичної доповіді України про виконання положень Конвенції ООН проти катувань та нелюдяного або такого, що принижує гідність, поводження чи покарання«Довічно важливо». Науково-практична частина (Харків)«Довічно важливо». Науково-практична частина (Київ)Мистецько-науково-практичний проєкт «Довічно важливо»«Довічно важливо». Загальна ситуаціяСтрата в розстрочку. Необхідна процедура виправлення судових помилокЗвернення Української Гельсінської Спілки з прав людини та Харківської правозахисної групи щодо звільнення Володимира ПанасенкаЧому Україна рухається в ЄС, а судді і прокурори залишаються в радянському минулому?!Панельна дискусія «Право на справедливий суд» у рамках Docudays UAРешение ЕСПЧ по делу Петухова против Украины (№ 2)ЄСПЛ: система довічного покарання в Україні порушує права людиниЗвернення європейських НУО щодо COVID-19 у тюрмахCOVID-19: Випуск Комітету Ради Європи із запобігання катуванням та поганому поводженню «Виклад принципів відносно поводження з людьми, позбавленими волі»Два нормативні акти щодо карантину в місцях несвободиНаказ про затвердження плану протиепідемічних заходів у місцях несвободиЗагальні настанови та рекомендації щодо запобігання та контролю над поширенням COVID-19 у в’язницяхПро коронавірус у виправних колоніях України

Уряд має захистити від коронавірусу місця несвободи

18.03.2020   
ХПГ-інформ

Офіс генпрокурора закликав Кабмін розробити превентивні заходи із запобігання поширенню коронавірусу в тюрмах, СІЗО, психіатричних лікарнях і дисбатах.

Офіс Генерального прокурора звернувся до прем’єр-міністра щодо необхідності розробити превентивні заходи із запобігання поширенню коронавірусу COVID-19 серед осіб, які перебувають у місцях несвободи, а також персоналу, який контактує з ними.

«Спалах небезпечної хвороби в ізольованому середовищі, ускладнений процесом його локалізації, може спричинити її стрімке поширення і подальше розповсюдження. Мова йде не лише про установи виконання покарань і слідчі ізолятори Державної кримінально-виконавчої служби, де наразі утримується понад 52 тисячі осіб, а й ізолятори тимчасового тримання Нацполіції, психіатричні заклади МОЗ, дисбати та гауптвахти Міноборони, школи та училища соціальної реабілітації Міносвіти, а також пункти тимчасового перебування іноземців і осіб без громадянства Державної міграційної служби тощо», – йдеться в заяві.

Офіс генпрокурора наголосив на доцільності створення  у місцях несвободи відповідних ізольованих місць з необхідним обладнанням та медичними засобами для окремого розміщення хворих осіб, розробки безпечних маршрутів для пацієнтів і введення в межах законодавства обмежувальних заходів щодо відвідування цих установ.


Нагадаємо, у січні Офіс генерального прокурора звертався до Кабміну щодо невідкладного втручання в ситуацію з гальмуванням реформи кримінально-виконавчої медицини.

Харківська правозахисна група неодноразово наголошувала на тому, що стан з наданням медичної допомоги в пенітенціарній системі в цілому є катастрофічним, а в окремих установах вона відсутня як така. Про це свідчать численні дані наших моніторингових візитів до місць позбавлення волі. Кількість осіб, яких Європейський суд з прав людини визнав жертвами порушень Україною статті 3 ЄКПЛ в аспекті неадекватної медичної допомоги особам, які утримуються в пенітенціарних установах, за 7 місяців 2019 року виявилася більшою, ніж за 5 попередніх років разом (за 2014–2018 рр.).


Публікація підготовлена в рамках реалізації проекту ПРООН «Права людини для України», що реалізовується за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Данії.

Думки, висновки чи рекомендації належать авторам та упорядникам цього видання і не обов’язково відображають погляди Міністерства закордонних справ Данії, Програми розвитку Організації Об’єднаних Націй чи інших агенцій ООН.

Матеріали публікації захищені авторським правом.


Проєкт ЄС «Чинимо опір катуванням, жорстокому поводженню та безкарності в Україні»

 Поділитися