MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Громадські організації України, Росії та ЄС пропонують створити незалежну дорадчу громадську групу для Мінських перемовин щодо Донбасу

25.03.2020   

Заява міжнародної платформи CivilM+

24 березня 2020 р.

Березень 2020 року приніс пандемію коронавірусу, яка залишається головною темою у всіх країнах та на всіх майданчиках. Водночас, у березні сталася низка подій, які мають безпосереднє відношення до можливостей мирного врегулювання конфлікту на сході України.

Ми уважно слідкували за результатами зустрічі Тристоронньої контактної групи (ТКГ) у Мінську 11 березня, а вже наступного дня спостерігали за презентацією Платформи національної єдності та примирення в Києві, та зрив цієї презентації представниками правої партії «Національний корпус» та ветеранами батальйону «Азов».

Одним із головних та спірних рішень, прийнятих у Мінську 11 березня, стала домовленість про створення Консультативної групи. Передбачається, що в рамках цієї групи 10 українських представників та 10 представників непідконтрольних уряду територій, по суті – представники самопроголошених «республік», мають напрацьовувати пропозиції щодо врегулювання конфлікту. Російській Федерації ж відводиться роль спостерігача, так само як і Франції, Німеччині та ОБСЄ.

Ми, учасники міжнародної платформи CivilM+, що підписалися нижче, поділяємо позицію, яку вже висловили наші українські колеги. Статус Російської Федерації як сторони, що несе відповідальність за наслідки збройної агресії на сході України, з відповідними санкціями, судовими процесами на національному та міжнародному рівні має лишитися незмінним. Росія має бути не спостерігачем, а учасником перемовин, як повноцінна сторона конфлікту. Окрім того, межі компромісу, на які можуть погодитися учасники Мінських перемовин, не мають виходити за визначені червоні лінії. Зокрема, мова не може йти про легітимізацію самопроголошених «ДНР» та «ЛНР».

Громадські організації-члени платформи CivilM+ в цілому підтримують діалог між мирними мешканцями України, яких розділила лінія зіткнення. Ми вважаємо, що інтенсивність такого діалогу має зростати, а його формати – вдосконалюватися. Важливо зберігати та підтримувати контакти, аби на момент припинення бойових дій та політичного рішення про закінчення конфлікту, люди, які вже сьомий рік живуть в різному інформаційному просторі, готові були чути один одного в рамках тривалого процесу реінтеграції та примирення.

Водночас, просуваючи таку складну тему, як тема примирення, держава має вкрай обережно та виважено обирати своїх амбасадорів/спікерів, та уважно ставитися до кожного сказаного слова. Необхідно знайти таку форму діалогу, до якого, з часом, зможуть долучитися такі важливі суспільні групи, як правозахисники, ветерани, волонтери, а також жертви порушень прав людини.

Ми, члени платформи CivilM+, на власному досвіді знаємо, що розпочати діалог та закласти фундамент довіри та готовності почути та прийняти думку іншого – непросто. В рамках платформи, за одним столом або в одній онлайн конференції беруть участь незалежні громадські організації з України та Росії. Це не завжди просто та швидко, але нам вдається домовлятися, погоджувати формулювання та терміни, які не руйнують, а посилюють діалог. Вважаємо, що такий досвід співробітництва може сприяти ефективнішій роботі в рамках Мінського формату.

Міжнародна платформа CivilM+ вважає своєчасним та необхідним створити для супроводження Мінських переговорів незалежну громадську дорадчу групу. Громадські організації та експерти з України, Росії, Нідерландів, Німеччини, Польщі та Франції, які входять до платформи CivilM+, готові приєднатися до обговорення рішень та консультування сторін. Аби гарантувати незалежність такої групи, її склад, мандат та відповідні процедури мають визначатися в рамках експертних консультацій з громадянським суспільством різних країн.

Підписанти:

Гельсінська громадянська асамблея, Франція
Гельсінська спілка з прав людини, Польща
«Громадянин і Армія», Росія
«Країна вільних людей», Україна
Луганський правозахисний центр «Альтернатива»
Меморіал Німеччини
Міжнародна федерація за права людини FIDH, Франція
Правозахисний центр «Меморіал», Росія
Українська Гельсінська спілка з прав людини, Україна
Харківська правозахисна група, Україна
Центр громадянських свобод, Україна
Центр громадських ініціатив «Ідеї змін», Україна
DRA, німецько-російський обмін, Німеччина
Truth Hounds, Україна

Для довідки:

Міжнародна відкрита платформа CivilM+ була створена у 2017 році. До неї входять 19 організацій та три незалежних експерта з України, Нідерландів, Німеччини, Польщі, Росії та Франції. В рамках CivilM+ вони роблять свій внесок до мирного врегулювання конфлікту на Донбасі: інформують уряди та громадськість своїх країн про збройний конфлікт на сході України, реалізують проекти в сферах миротворчості, перехідного правосуддя, діалогу та прав людини.

https://facebook.com/civilmplus/

https://civilmplus.org/

За додатковою інформацією звертайтеся, будь ласка, до Секретаріату Платформи. Юлія Ернер, координаторка – [email protected]. З медіа-запитами, звертайтеся, будь ласка, до Ірини Яковлєвої, координаторки з питань комунікацій – [email protected]

 Поділитися