MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

У Мін’юсті утворили комісію з питань виконання рішень ЄСПЛ

01.04.2020   
ХПГ-інформ
Це позитивно вплине на імідж держави та дозволить суттєво зменшити видатки держбюджету, вважає міністр юстиції.

«Належне виконання Україною своїх міжнародних зобов’язань позитивно вплине на імідж держави та дозволить суттєво зменшити видатки Державного бюджету на виконання рішень ЄСПЛ», – вважає Міністр юстиції України Денис Малюська.

Створення Комісії з питань виконання рішень Європейського суду з прав людини дозволить забезпечити ефективну взаємодію органів державної влади задля своєчасного виконання рішень ЄСПЛ, йдеться в повідомленні Кабінету міністрів.

«Станом на 20 березня 2020 року Європейським судом ухвалено 1 434 рішень, якими констатовано порушення Україною положень Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та Протоколів до неї. Ми маємо забезпечити виконання цих рішень ЄСПЛ. Для цього необхідно залучити різні органи державної влади, причетні до порушення, забезпечити чітку взаємодію усіх гілок влади - як законодавчої, так і виконавчої та судової, та напрацювати відповідні рішення, аби виплатити відшкодування у встановлені строки», – зазначив Денис Малюська.


Нагадаємо, 2019 року Україна посіла третє місце за кількістю скарг, поданих проти неї до ЄСПЛ. Майже 15% зареєстрованих у Євросуді скарг стосувалися нашої держави, йдеться у звіті ЄСПЛ за 2019 рік. Минулого року ЄСПЛ ухвалив щодо нашої країни 109 рішень. Зокрема, 40 із них  стосувалися нелюдського або принизливого поводження (порушення статті 3), 54 – права на свободу і особисту недоторканність (стаття 5), 35 – тривалості провадження (стаття 6).

Заяви щодо нелюдського поводження (і зокрема ненадання медичної допомоги в українських СІЗО та установах відбування покарань) у ЄСПЛ стали об’єднувати в одну справу. Ухвалюючи рішення, якщо скарга не є очевидно необґрунтованою,її найчастіше вже не розглядають по суті, досліджуючи докази, а посилаються на попередні рішення. 

У 2017 році Україна посідала перше місце за кількістю скарг проти неї: на розгляді тоді перебувало 18 тисяч справ, дві третини з них стосувалися системного невиконання рішень національних судів. Тоді, ухваливши рішення у справі Бурмич проти України, ЄСПЛ просто викреслив більше 12 тисяч типових скарг із реєстру і передав їх на розгляд до Комітету Міністрів. У Євросуді дійшли висновку, що проблема в Україні не вирішується, і всі подібні порушення можна визнавати автоматично, якщо заявниками дотримані формальні критерії прийнятності.

Чи допоможе створення комісії у вирішенні системних порушень прав людини в Україні – покаже час.

 Поділитися