MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Доведено право на спадщину у вигляді неотриманої заробітної плати сина

07.04.2020   
Юрій Чумак

Жінка поважного віку проживала разом із сином. Він знявся з реєстрації, бо хотів переїхати. Але не встиг… Після його смерті мати не могла отримати спадщину у вигляді заробітної плати, що за його життя була нарахована, але не виплачена підприємством. Тому правову проблему довелося вирішувати в суді.

Громадянка К. звернулася до Чугуївського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги щодо представництва її інтересів з питання встановлення факту спільного проживання з померлим – для підтвердження права на спадщину.

Оскільки К. має середньомісячний дохід, що нижче розміру двох прожиткових мінімумів, то за соціальним статусом вона належить до категорії суб’єктів права на безоплатну вторинну правову допомогу. Тому Чугуївським місцевим центром їй було надано адвоката на безоплатній основі.

Адвокат Ігор Прасолов підготував заяву до суду про встановлення факту спільного проживання з померлим спадкодавцем.

На обґрунтування вимог у заяві вказано, що заявниця є єдиним спадкоємцем першої черги за законом після смерті свого сина. Проживала разом із сином та обоє були зареєстровані за вказаною у заяві адресою. Однак незадовго до своєї смерті син знявся з реєстраційного обліку. Після його смерті відкрилася спадщина у вигляді заробітної плати, що була нарахована, але не виплачена підприємством. Яку заявниця не могла отримати, адже постановою державного нотаріуса їй відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину на підставі того, що на момент прийняття спадщини не було підтверджене постійне проживання зі спадкодавцем.

Завдяки адвокатським запитам, які були направлені до ДП «Завод імені Малишева», на якому працював спадкодавець, та до Харківського міського відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції в Харківській області, було підтверджено факт спільного проживання спадкодавця з громадянкою К. та її право на спадщину у вигляді неотриманої заробітної плати спадкодавця.

На підставі цих даних Чугуївським міським судом Харківської області винесено рішення про встановлення факту спільного проживання громадянки К. із спадкодавцем. Що відкриває їй право на спадщину.

Правова довідка:
Реєстрація місця проживання чи місця перебування особи або її відсутність не можуть бути умовою реалізації прав і свобод, передбачених Конституцією, законами чи міжнародними договорами України, або підставою для їх обмеження (ч. 2 ст. 2 Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні»).
Суми заробітної плати, пенсії, стипендії, аліментів, допомог у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю, відшкодувань у зв’язку з каліцтвом або іншим ушкодженням здоров’я, інших соціальних виплат, які належали спадкодавцеві, але не були ним одержані за життя, передаються членам його сім’ї, а у разі їх відсутності – входять до складу спадщини (ст. 1227 Цивільного кодексу України).
Якщо постійне проживання особи зі спадкодавцем на час відкриття спадщини не підтверджено відповідними документами, у зв’язку із чим нотаріус відмовив особі в оформленні спадщини, спадкоємець має право звернутися в суд із заявою про встановлення факту постійного проживання зі спадкодавцем на час відкриття спадщини, а не про встановлення факту прийняття спадщини (п. 23 постанови Пленуму Верховного суду України № 7 від 30.05.2008 року «Про судову практику у справах про спадкування»).

 Поділитися