MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Заходи проти поширення епідемії COVID-19 в пенітенціарних установах УкраїниПро заходи, що здійснюються для запобігання COVID-19 в установі, де перебуваєте ви або близька вам людина (ОПИТУВАЛЬНИК)Загальні настанови та рекомендації щодо запобігання та контролю над поширенням COVID-19 у в’язницяхНаказ про затвердження плану протиепідемічних заходів у місцях несвободиДва нормативні акти щодо карантину в місцях несвободиCOVID-19: Випуск Комітету Ради Європи із запобігання катуванням та поганому поводженню «Виклад принципів відносно поводження з людьми, позбавленими волі»Звернення європейських НУО щодо COVID-19 у тюрмахУряд має захистити від коронавірусу місця несвободиРеформа кримінально-виконавчої медицини: генпрокурор вимагає від прем’єр-міністра негайного втручанняСьома періодична доповідь України про виконання положень Конвенції ООН проти катувань та нелюдяного або такого, що принижує гідність, поводження чи покаранняРефлексії з приводу коментаря Харківської правозахисної групи (ХПГ) до Сьомої періодичної доповіді України про виконання положень Конвенції ООН проти катувань та нелюдяного або такого, що принижує гідність, поводження чи покарання«Довічно важливо». Науково-практична частина (Харків)«Довічно важливо». Науково-практична частина (Київ)Мистецько-науково-практичний проєкт «Довічно важливо»«Довічно важливо». Загальна ситуаціяСтрата в розстрочку. Необхідна процедура виправлення судових помилокЗвернення Української Гельсінської Спілки з прав людини та Харківської правозахисної групи щодо звільнення Володимира ПанасенкаЧому Україна рухається в ЄС, а судді і прокурори залишаються в радянському минулому?!Панельна дискусія «Право на справедливий суд» у рамках Docudays UAРешение ЕСПЧ по делу Петухова против Украины (№ 2)

Коронавірусу в тюрмах немає. Але він є (оновлене)

24.04.2020   
Євген Захаров
Надана інформація про підтверджені випадки хвороби в пенітенціарних установах. І рекомендації, що робити – так швидко, як тільки можливо.

Стверджувалося, що коронавірусу в пенітенціарних установах нема. А як можна сказати, що він є, коли в’язням не роблять тестів? Жоден в’язень не говорив, що йому робили навіть експрес-тест. ПЦР-тести взагалі можуть робити в єдиній установі в країні – Львівській установі виконання покарань (№19). Проте так не може бути – хвороба поширюється, а в’язнів не зачіпає!

Вчора сталося те, чого я так боявся – надійшло багато повідомлень про підтвердження хвороби. Ось вони.

1. У Чернівецький СІЗО змусили прийняти чоловіка, який приїхав з Польщі і був затриманий за нанесення тяжких тілесних ушкоджень. Він містився в ІТТ, начальник СІЗО два дні пручався, але з Мін’юсту змусили прийняти. Так інформує «Обозреватель».

2. За повідомленням офісу Омбудсмана Людмили Денисової, 21 квітня підтверджено коронавірус у двох співробітників закладу в західному регіоні. У одного підтвердження – експрес-тест, у іншого – ПЦР-тест. Обидва з 6 квітня на лікарняному, зараз на самоізоляції вдома.

3. Цензор.НЕТ пише, що у двох чоловіків, які містилися до 21 квітня в Одеському СІЗО і яких було екстрадовано в Молдову, виявили там коронавірус. Як повідомили з МВС, усі установи, працівники яких були задіяні в екстрадиції, проінформовано.

4. Лікар з Чортківського УВП №26 знаходиться на самоізоляції вдома. Результат тесту повинен бути завтра. Інформацію про це підтвердив мій друг і колега, член правління УГСПЛ Олександр Степаненко, який мешкає в Чорткові.

5. Підтверджено коронавірус у співробітника ВК №6 у Кропивницькому. Його дружина, теж співробітник установи, продовжує працювати. Кропивницький СІЗО і ВК №6 знаходяться поруч, там кілька сімейних пар, де чоловік (дружина) працює в СІЗО, а дружина (чоловік) – у ВК №6. Тобто співробітники установ - контактні, і спілкуються із засудженими у ВК №6 та ув’язненими в СІЗО. Начальник СІЗО каже, щоб усі контактні співробітники робили тест власним коштом у приватній фірмі. Це коштує 800 грн. Стверджують, що в’язнів не лікують, кажуть, хай вам родичі надсилають ліки.

В останні дні прийшло багато інформації від в’язнів про хворих на коронавірус і померлих від нього ще з декількох установ – Сумської ВК №116, Сумського СІЗО, Диканівської ВК №12 та Олексіївської ВК №25 (обидві в Харкові), Харківського СІЗО, Бучанської ВК №85. Але перевірити цю інформацію ми не можемо.

Як ми вже писали багато разів, зокрема, два тижні тому, пріоритетним напрямком протидії поширенню COVID-19 в пенітенціарних установах є обґрунтоване звільнення засуджених від відбування покарання та зміна судом запобіжного заходу для осіб, узятих під варту. Тільки після цього з’явиться шанс для ефективної превенції розповсюдженню хвороби. Міністерство юстиції розробило два законопроекти – про амністію та про умовно-дострокове звільнення – але вони поки що навіть не потрапили до Верховної ради. Все відбувається дуже повільно.

Що ж до слідчих ізоляторів, то застосування у якості запобіжного заходу утримання під вартою справді зараз має бути виключенням. Необхідно розвантажити СІЗО також шляхом заміни перебування в СІЗО на запобіжний захід, який не передбачає позбавлення волі, стосовно тих осіб, які не мають значного рівня суспільної небезпечності, не створюють загрози суспільству і щодо яких сумніви про їх ухилення від слідства й суду та вплив на потерпілих та свідків є мінімальними. Вважаємо, що до таких осіб можна віднести всіх, хто вчинив необережні кримінальні правопорушення, осіб, які вчинили злочини невеликої та середньої тяжкості, а також тих, строки тримання яких під вартою спливають в найближчий місяць і які не демонструють поведінки, що свідчить про існування значної суспільної небезпеки. На нашу думку, подавати клопотання про зміну запобіжного заходу має прокуратура.

Необхідно діяти швидко, бо наслідки поширення хвороби будуть вкрай поганими. З пенітенціарних установ вона неодмінно розповсюдиться й в населених пунктах, де ці установи розташовані.

І чи спроможеться держава робити тести в’язням з ознаками COVID-19?

P.S. Надійшла уточнююча інформація по п. 4. Як виявилося, лікар, про якого йшлося, працює в Чортківському УВП-26 за контрактом, не є штатним працівником установи і останнім часом перебував у відпустці. Наразі він на самоізоляції та почуває себе добре.


Публікація підготовлена в рамках реалізації проекту ПРООН «Громадянське суспільство задля розвитку демократії та прав людини в Україні», що реалізовується за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Данії.

Матеріали публікації захищені авторським правом. Проте, Програма розвитку Організації Об’єднаних Націй в Україні заохочує поширення цієї інформації в некомерційних цілях.


Проєкт ЄС «Чинимо опір катуванням, жорстокому поводженню та безкарності в Україні»

 Поділитися