MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Про реакцію на статтю «Коронавірусу в тюрмах немає. Але він є»Коронавірусу в тюрмах немає. Але він є (оновлене)Заходи проти поширення епідемії COVID-19 в пенітенціарних установах УкраїниПро заходи, що здійснюються для запобігання COVID-19 в установі, де перебуваєте ви або близька вам людина (ОПИТУВАЛЬНИК)Загальні настанови та рекомендації щодо запобігання та контролю над поширенням COVID-19 у в’язницяхНаказ про затвердження плану протиепідемічних заходів у місцях несвободиДва нормативні акти щодо карантину в місцях несвободиCOVID-19: Випуск Комітету Ради Європи із запобігання катуванням та поганому поводженню «Виклад принципів відносно поводження з людьми, позбавленими волі»Звернення європейських НУО щодо COVID-19 у тюрмахУряд має захистити від коронавірусу місця несвободиРеформа кримінально-виконавчої медицини: генпрокурор вимагає від прем’єр-міністра негайного втручанняСьома періодична доповідь України про виконання положень Конвенції ООН проти катувань та нелюдяного або такого, що принижує гідність, поводження чи покаранняРефлексії з приводу коментаря Харківської правозахисної групи (ХПГ) до Сьомої періодичної доповіді України про виконання положень Конвенції ООН проти катувань та нелюдяного або такого, що принижує гідність, поводження чи покарання«Довічно важливо». Науково-практична частина (Харків)«Довічно важливо». Науково-практична частина (Київ)Мистецько-науково-практичний проєкт «Довічно важливо»«Довічно важливо». Загальна ситуаціяСтрата в розстрочку. Необхідна процедура виправлення судових помилокЗвернення Української Гельсінської Спілки з прав людини та Харківської правозахисної групи щодо звільнення Володимира ПанасенкаЧому Україна рухається в ЄС, а судді і прокурори залишаються в радянському минулому?!

Необхідні невідкладні заходи для запобігання поширенню COVID-19 в пенітенціарних установах

30.04.2020   
У зв’язку з повідомленнями про перші випадки зараження COVID-19 в пенітенціарних установах, Голова Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Матільда Богнер закликає Уряд України забезпечити, щоб були вжиті заходи для захисту осіб, які тримаються під вартою.

КИЇВ, 29 квітня 2020 року – У зв’язку з повідомленнями про перші випадки зараження COVID-19 в пенітенціарних установах, Голова Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Матільда Богнер закликає Уряд України забезпечити, щоб були вжиті заходи для захисту осіб, які тримаються під вартою.

Матильда Богнер (фото: un.org.ua)


«Я вельми стурбована тим, що у пенітенціарних установах у Чернівцях та Кропивницькому зафіксовані випадки зараження COVID-19. Існує нагальна потреба посилити заходи, які вживаються, в місцях тримання під вартою, оскільки COVID-19 може швидко поширюватися в установах, де люди перебувають у тісному контакті один з одним», заявила Богнер.

«Я рада тому, що Уряд України вже вжив відповідні заходи, як-от затвердження в середині березня плану реагування на пандемію для запобігання потраплянню та розповсюдженню COVID-19 у місцях тримання під вартою. Однак мене турбує швидкість реалізації цього плану», додала вона.

«Я закликаю Міністерство юстиції та Міністерство охорони здоров’я посилити реагування на COVID-19 в пенітенціарній системі Україні, зокрема шляхом вдосконалення скринінгу співробітників та затриманих осіб, які прибувають, а також дотримання соціального дистанціювання, надання дезінфікуючих засобів та застосування інших заходів для того, щоб зупинити поширення вірусу. Я також закликаю донорів допомогти забезпечити пенітенціарні установи засобами захисту», заявила Богнер.

Заходи щодо зменшення чисельності осіб, позбавлених волі, є ще одним ефективним способом зменшити можливе поширення вірусу. «Я вітаю прийдешнє прийняття Парламентом закону про амністію та закликаю до додаткових кроків для зменшення чисельності осіб, позбавлених волі, включаючи ширше застосування заходів, не пов’язаних з позбавленням волі», сказала вона.

«Надання персоналу та особам, які тримаються під вартою, повної та прозорої інформації про ризики та профілактичні заходи є надзвичайно важливим. Це також повинно допомогти запобігти невдоволенню та заворушенням в пенітенціарних установах, як це нещодавно відбулося в Чернівцях. Важливо також забезпечити, щоб особи, які тримаються під вартою отримували необхідне лікування, незалежно від того, чи це COVID-19 чи інші захворювання. Пацієнти також повинні бути захищені від стигми та дискримінації», підкреслила Богнер.

«Щодо території, яка не контролюється Урядом, я закликаю самопроголошені «республіки» застосовувати аналогічні заходи в місцях тримання під вартою, які знаходяться під їхнім контролем, та бути прозорими щодо ситуації з COVID-19 та заходів, які вживаються, для пом’якшення наслідків. Я також сподіваюся, що Російська Федерація виконає свої зобов’язання як окупаційна держава в Криму щодо боротьби з розповсюдженням COVID-19, в тому числі в місцях тримання під вартою», сказала Богнер.

Вона нагадала, що заходи реагування на COVID-19 повинні захищати право на здоров’я та інші права осіб, які тримаються під вартою, передбачені Мінімальними стандартними правилами ООН поводження з ув’язненими (Правилами Нельсона Мандели) та іншими відповідними міжнародними документами з прав людини.

«І, нарешті, я хотіла б відзначити активну роль Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у запобіганні COVID-19 в пенітенціарній системі, і закликаю її офіс продовжувати приділяти увагу дотриманню прав осіб, які тримаються під вартою», завершила Богнер.

Відповідні рекомендації ООН щодо реагування на COVID-19 у пенітенціарній системі:

– Тимчасове керівництво УВКПЛ та ВООЗ «COVID-19: Фокус на особах, позбавлених волі»;

– Тимчасові рекомендації ВООЗ «Готовність, профілактика та контроль COVID-19 у в’язницях та інших місцях тримання під вартою».


Цей матеріял у форматі PDF


Проєкт ЄС «Чинимо опір катуванням, жорстокому поводженню та безкарності в Україні»

 Поділитися