MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Як подати клопотання про заміну невідбутої частини покарання на більш м’яке

30.04.2020   
ХПГ
Така заміна дозволить засудженому до позбавлення волі бути переведеним до виправного центру з кращими умовами тримання та більшою свободою, а згодом замінити обмеження волі на виправні роботи або інше більш м’яке покарання.

За Кримінальним кодексом України (далі – КК) особам, які відбувають покарання у виді позбавлення або обмеження волі, невідбута частина покарання може бути замінена судом на більш м’яке покарання. Це дозволить засудженому до позбавлення волі бути переведеним до виправного центру з кращими умовами тримання та більшою свободою. А згодом замінити обмеження волі на виправні роботи або інше більш м’яке покарання.

Для того, щоб замінити покарання на більш м’яке, потрібно:

1. З’ясувати, чи маєте ви право на заміну покарання

a. Ви маєте право на заміну невідбутої частини покарання на більш м’яке покарання, якщо ви:

i. Відбули не менше ½ покарання (у разі засудження за ст. 307 ч. 1 або 2 КК).

ii. Відбули не менше ⅔ покарання (у разі засудження за ст. 307 ч. 3 КК).

Якщо вам раніше було пом’якшено покарання актом амністії, помилування або за рішенням суду, фактично відбута частина покарання повинна обчислюватись виходячи з покарання, встановленого таким актом амністії, помилування або рішенням суду.

iii. Маєте докази, що стали на шлях виправлення.

На що можна орієнтуватись: відсутність стягнень протягом останніх шести місяців, наявність заохочень, зразкова поведінка і сумлінне ставлення до праці, навчання та виконання обов’язків у період відбування покарання.

2. Підготуватись до засідання комісії по заміні покарання

a. Протягом місяця з дня відбуття встановленої КК частини покарання комісія установи виконання покарань має вирішити питання про можливість заміни невідбутої частини покарання на більш м’яке. Засідання комісії має проводитись у вашій присутності. Якщо рішення комісії буде позитивним, адміністрація звернеться до суду із відповідним поданням. У будь-якому разі вам мають оголосити рішення під підпис на протоколі засідання комісії.

b. На засіданні комісії буде розглянута характеристика засудженого від начальника відділення соціально-психологічної служби та матеріали особової справи засудженого. Від цих документів залежить, яке рішення буде ухвалене комісією.

c. Для того, що характеристика була позитивною, необхідно:

i. Отримати якомога більше заохочень.

ii. Погасити всі стягнення.

iii. Протягом найбільш можливого періоду мати докази, що ви стали на шлях виправлення.

3. Скласти клопотання до суду про заміну покарання

a. Якщо комісія установи виконання покарання вирішила не направляти до суду подання про можливість заміни невідбутої частини покарання на більш м’яке, таке клопотання може подати до суду сам засуджений або захисник. Суд буде розглядати таке клопотання на підставі тієї самої характеристики установи виконання покарань та матеріалів особової справи засудженого.

b. Приклад клопотання ви можете знайти на сайті khpg.org за посиланням:
files/docs/1588250824.pdf

c. Клопотання має бути адресоване місцевому суду, на території роботи якого засуджений відбуває покарання. На Інтернет-сайті судової влади (court.gov.ua/sudova-vlada/sudy) ви можете знайти відповідний місцевий суд.

d. Засуджений подає клопотання через адміністрацію установи виконання покарань. Захисник засудженого може надіслати клопотання поштою на адресу суду або подати через канцелярію суду.

4. Взяти участь у судовому засіданні

a. Після надходження вашого клопотання суд повинен відкрити провадження та викликати вас до суду. Засуджений доставляється в суд через адміністрацію установи виконання покарань або його участь в засіданні забезпечується в режимі відеоконференції.

b. З суду на ваше ім’я через адміністрацію установи має надійти повістка про виклик. Запишіть собі прізвище судді та номер справи, це може знадобитися вам надалі.

c. Під час судового розгляду клопотання ви повинні:

i. Підтримати клопотання.

ii. Пояснити суду, що у вашому випадку невідбута частина покарання має бути замінена на більш м’яке покарання. Завдання суду з’ясовувати ваше ставлення до вчиненого злочину, праці та навчання, додержання вами вимог режиму, участь у самодіяльних організаціях засуджених, а також ваші наміри щодо прилучення до суспільно корисної праці (за можливості, розкажіть про ваші конкретні плани) та потребу в наданні допомоги при обранні місця проживання і працевлаштування. Не забудьте розказати про ваші міцні зв’язки з родиною.

iii. Просити замінити невідбуту частину покарання на більш м’яке покарання.

5. Отримати судове рішення

a. За результатами розгляду вашого клопотання суд постановляє ухвалу. Найімовірніше, одразу після судового засідання буде проголошена лише резолютивна частина ухвали – замінити невідбуту частину покарання на більш м’яке покарання або відмовити у заміні. Цей документ суд має надіслати вам та адміністрації установи виконання покарань.

b. Якщо суд не надішле вам ухвалу, подайте на його адресу заяву про надання вам копії ухвали.

c. Якщо суд замінить покарання на більш м’яке, згодом ви можете претендувати на умовно-дострокове звільнення.

d. У разі відмови суду замінити невідбуту частину покарання на більш м’яке покарання, ви можете оскаржити це рішення в апеляційному суді. Апеляційна скарга подається через суд першої інстанції протягом 7 днів з дня проголошення ухвали. Отже, на сьомий день ви маєте подати вашу апеляційну скаргу, навіть за відсутності у вас копії цієї ухвали. Після отримання копії ухвали ви зможете подати уточнену (доповнену) апеляційну скаргу.

e. Повторно клопотання про заміну невідбутої частини покарання на більш м’яке покарання може бути подано через рік з дня постановлення ухвали суду першої інстанції.

ВАЖЛИВО!

Ви маєте право на безоплатну правову допомогу адвоката. Для цього ви можете самостійно або через адміністрацію установи виконання покарань звернутись до найближчого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Як запросити адвоката, ви можете дізнатись у Координаційному центрі з надання правової допомоги (legalaid.gov.ua та 0 800 213 103).

Із будь-яких питань щодо допомоги жертвам торгівлі людьми ви або ваші близькі можуть звернутись також до Харківської правозахисної групи.

khpg.org (057) 700 62 81

fb.com/khpgorgtwitter.com/khpg


Дана публікація була профінансована грантом від Бюро з міжнародних питань у сфері боротьби з незаконним обігом наркотиків та правоохоронних питань (INL) Державного департаменту США. Думки, результати та висновки, викладені в цій публікації, є авторськими і не обов’язково відображають позицію Державного департаменту США.

This publication was funded by a grant from the Bureau of International Narcotics and Law Enforcement Affairs (INL) United States Department of State. The opinions, findings and conclusions stated herein are those of the authors and do not necessarily reflect those of the United States Department of State.

 Поділитися