MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Онлайн-дискусія «Проблематика відбування кримінальних покарань в Україні»Запобігання поширенню COVID-19 в пенітенціарних установах очима ув’язненихЧи готова кримінально-виконавча система України до протидії коронавірусу?Необхідні невідкладні заходи для запобігання поширенню COVID-19 в пенітенціарних установахПро реакцію на статтю «Коронавірусу в тюрмах немає. Але він є»Коронавірусу в тюрмах немає. Але він є (оновлене)Заходи проти поширення епідемії COVID-19 в пенітенціарних установах УкраїниПро заходи, що здійснюються для запобігання COVID-19 в установі, де перебуваєте ви або близька вам людина (ОПИТУВАЛЬНИК)Загальні настанови та рекомендації щодо запобігання та контролю над поширенням COVID-19 у в’язницяхНаказ про затвердження плану протиепідемічних заходів у місцях несвободиДва нормативні акти щодо карантину в місцях несвободиCOVID-19: Випуск Комітету Ради Європи із запобігання катуванням та поганому поводженню «Виклад принципів відносно поводження з людьми, позбавленими волі»Звернення європейських НУО щодо COVID-19 у тюрмахУряд має захистити від коронавірусу місця несвободиРеформа кримінально-виконавчої медицини: генпрокурор вимагає від прем’єр-міністра негайного втручанняСьома періодична доповідь України про виконання положень Конвенції ООН проти катувань та нелюдяного або такого, що принижує гідність, поводження чи покаранняРефлексії з приводу коментаря Харківської правозахисної групи (ХПГ) до Сьомої періодичної доповіді України про виконання положень Конвенції ООН проти катувань та нелюдяного або такого, що принижує гідність, поводження чи покарання«Довічно важливо». Науково-практична частина (Харків)«Довічно важливо». Науково-практична частина (Київ)Мистецько-науково-практичний проєкт «Довічно важливо»

Тести для всіх і прирівнювання медиків до військових: Рада прийняла зміни до законів щодо протидії Covid-19 та виплат постраждалим медикам

07.05.2020   
Денис Волоха
Проголосовані депутатами зміни передбачають обов’язкове тестування для всіх, хто звертається до лікаря із симптомами Covid-19 та можливість залучення інтернів-волонтерів для протидії хворобі. Загиблих медиків прирівнюватимуть до загиблих військовослужбовців.

Проголосовані депутатами зміни передбачають обов’язкове тестування для всіх, хто звертається до лікаря із симптомами Covid-19 та можливість залучення інтернів-волонтерів для протидії хворобі. Загиблих медиків прирівнюватимуть до загиблих військовослужбовців.

Сьогодні Верховна Рада підтримала зміни до Основ законодавства України про охорону здоров’я та Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб».

До останнього вводиться стаття 351, згідно з якою тестування на Covid-19 є обов’язковим для людей, які звертаються за медичною допомогою із симптомами коронавірусної хвороби, а також для тих, хто контактував із хворим.

Ця стаття також передбачає регулярне тестування для медичних працівників, поліцейських та нацгвардійців, незалежно від того, чи мали вони встановлений контакт із хворим. Що мається на увазі під «регулярним» — не уточнюється.

Відповідно до доповненої статті 74 Основ законодавства про охорону здоров’я, до виконання заходів, пов’язаних із протидією поширенню Covid-19, у закладах охорони здоров’я та інших закладах, установах, пунктах, організаціях, які здійснюють відповідну діяльність, на волонтерських засадах можуть залучатися лікарі-інтерни, а також лікарі-спеціалісти без вимог щодо атестації на присвоєння чи підтвердження кваліфікаційної категорії в порядку та з урахуванням обмежень щодо такого залучення, які встановлюються рішенням центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров’я.

Окрім цього, прийнятим законопроектом депутати встановили допомогу по тимчасовій непрацездатності для інфікованих медпрацівників, які перебувають у стаціонарі або на самоізоляції. Така допомога становитиме 100 відсотків середньої заробітної плати (на противагу 50% для інших людей).

Верховна Рада на сьогоднішньому засіданні також проголосувала за законопроект 3376-1 «Про внесення змін до статті 39 Закону України ‘Про захист населення від інфекційних хвороб’ щодо додаткових гарантій прав медичних та інших працівників, зайнятих у сфері захисту населення від інфекційних хвороб, та членів їх сімей».

Відповідно до прийнятих змін, медпрацівник, який отримає інвалідність внаслідок захворювання на Covid-19 протягом одного року, — має отримати страхову виплату розміром у принаймні 300 прожиткових мінімумів для працездатних осіб. У разі смерті медика така виплата не може бути меншою за 750 прожиткових мінімумів.

Цим законом депутати прирівняли загиблих під час карантину медиків до військовослужбовців.

«У разі настання обставин, передбачених пунктом 2 частини третьої цієї статті (смерті, — авт.), під час дії карантину або обмежувальних заходів, пов’язаних із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19), медичний працівник, смерть якого настала внаслідок  інфікування коронавірусною хворобою (COVID-19), прирівнюється за своїм статусом до військовослужбовця, який проходив військову службу, смерть якого настала внаслідок поранення, контузії, каліцтва, захворювання, пов’язаних з виконанням обов’язків військової служби», — ідеться в новій редакції статті 39 закону  про захист від інфекційних хвороб.

Дія закону поширюється також на студентів-медиків 5-6 курсів та інтернів.

 Поділитися