MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Українець Григорій Сінченко втік з полону «ДНР»

22.05.2020   
ХПГ-інформ

Українець Григорій Сінченко, заарештований бойовиками «ДНР» у жовтні минулого року в окупованому Донецьку, утік з полону. Поліція самопроголошеної республіки оголосила Сінченка в розшук «за скоєння тяжкого злочину».

Минулого року так звані спецслужби «ДНР» заарештували Григорія вдруге. Вперше двадцятип’ятирічний українець був затриманий 2 грудня 2016 року за обвинуваченням у партизанській діяльності, незаконному зберіганні зброї, підриві вежі оператора мобільного зв’язку. У грудні 2017 року Григорій був переданий на контрольовану українським урядом територію під час обміну полоненими.

У полоні Григорія Сінченка жорстоко катували. За словами матері Григорія, Тетяни Гулевської, його підвішували до стелі за викручені руки, душили, застосовували електричний струм. Під час побиття розірвалася легеня.

Після звільнення Григорій вирішив повернутися на окуповану територію, щоби помститися катам, але знову був затриманий. Про його долю нічого не було відомо.

«По місцевому телеканалу новину про втечу крутять у зведеннях „МВД“. Тим, хто вкаже, де він переховується, обіцяють нагороду. Представники спецслужб були дома у моєї мами. Погрожували їй, мені, сину, казали, якщо знайдуть, не випустять живим», – розповіла Тетяна Гулевська виданню «Укрінформ».

На світлині, яка демонструється у деенерівському оголошенні про розшук, помітні сліди тілесних ушкоджень, і мати припускає, що Григорія знову піддавали тортурам. Вона також припускає, що сина могли вбити, а тепер кажуть, що він ніби втік із в’язниці.

Оголошення про розшук «МВД ДНР»


«На Ютубі я сьогодні це відео знайшла і побачила на фото…Такий стопкадр я собі зробила. У нього біля рота і на щоці наче опіки від електричного струму. Я думаю, що він би не втік просто так. Дуже, мабуть, над ним знущалися, бо він здогадується, що ми робимо все, щоб його звільнити. У мене є така версія, що його могли вбити, а потім кажуть, що він сам втік», – сказала вона у коментарі «Громадському радіо».

 Поділитися