MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

«Меморіял» визнав якутського шамана Олександра Габишева політв’язнемШестеро кримських мусульман – політв’язніФігуранти ялтинської «справи Хізб ут-Тахрір» – в’язні сумлінняКримчанин Сервер Мустафаєв визнаний в’язнем сумлінняРФ: Умови утримання Мустафаєва в СІЗО Краснодара адвокатка називає «тортурними»Крим: Підконтрольний Кремлю суд визнав арешт Мустафаєва правомірнимКрим: Експертиза нібито виявила сліди ДНК Бекирова на пакованнях набоїв та вибухівкиКрим: Хворого активіста Едема Бекирова залишили в СІЗОКрим: Бекирова перевели до медчастини СІЗОКрим: Стан Едема Бекирова не кращаєКрим: Едем Бекиров заявив, що умовами тримання в СІЗО відверто принижують його людську гідністьКрим: Едема Бекирова тримають у неналежних умовахКрим: Едема Бекирова повернули до СІЗОКрим: Активіста Бекирова вивезли з СІЗО до лікарніДеякі кримські події останніх днівКрим: «Тримання в ізоляторі – повільне вбивство»Крим: Асана Чапуха терміново госпіталізували (ОНОВЛЕНО)Крим: у Кязіма Аметова погіршився стан здоров’яКрим: Асану Чапуху змінили запобіжний західКрим останнім часом (21.08.–30.08.2018)

РФ: ПЦ «Меморіял» визнав політика лівих поглядів політв’язнем

13.07.2020   
ХПГ-інформ
Миколу Платошкіна безпідставно обвинувачують у підготовці масових заворушень. Це обвинувачення політично мотивоване і пов’язане з опозиційною суспільно-політичною діяльністю політика.

Правозахисний центр «Меморіял» визнав політв’язнем політика і відеоблогера лівих поглядів Миколу Платошкіна, якого безпідставно обвинувачують у підготовці масових заворушень. Це обвинувачення політично мотивоване і пов’язане з опозиційною суспільно-політичною діяльністю політика, – про це йдеться у заяві, опублікованій на сайті правозахисного центру.

Микола Платошкін – колишній дипломат, доктор історичних наук, доцент, завідувач кафедри міжнародних відносин і дипломатії Московського гуманітарного університету. Широкій публіці відомий як політик і громадський діяч, а також популярний відеоблогер «лівопатріотичних» поглядів, лідер руху «За новий соціялізм». У 2019 році Платошкін був кандидатом у депутати від КПРФ на довиборах до Державної думи РФ VII скликання по 70-му виборчому округу і посів за їх результатами друге місце.

15 квітня 2020 року на ютуб-каналі Платошкіна з’явилося відео «Коронавірус. Останні новини з регіонів. Селекторна нарада руху „За Новий Соціалізм“». Саме це відео стало приводом для початку його кримінального переслідування.

За версією слідства, Платошкін публічно поширював брехливу від початку інформацію про заходи щодо боротьби проти коронавірусной інфекції – «повідомляв завідомо неправдиві відомості про незаконні заходи, вжиті владою Російської Федерації, а також владою м. Москви, з примусу людей не залишати місця перебування, викликаних тільки тим, що лікарні не справляються з прийомом відвідувачів не тільки від нової коронавірусної інфекції, але і від інших хвороб, а також завідомо неправдиві відомості про закриття всього міста, правих і винуватих, хворих і здорових у своїх приміщеннях… свідомо допускав, що його твердження можуть викликати занепокоєння, посилання до помилкових дій серед громадян і порушать громадську безпеку». Крім того, він нібито закликав громадян «до вчинення масових заворушень та участі в них під виглядом протестних мітингів на території м. Москви та інших суб’єктів Російської Федерації».

З 4 червня 2020 року Платошкін перебуває під домовим арештом.

ПЦ «Меморіял» проаналізував відео Платошкіна, що стало приводом для його кримінального переслідування, і не знайшов в ньому жодних ознак підготовки до масових заворушень або закликів до насильницьких дій.

Критика дій влади є одним з невід’ємних прав, гарантованих російським і міжнародним законодавством, тому «Меморіял» приєднується до позиції міжнародної правозахисної організації Amnesty International, яка визнала Платошкіна в’язнем сумління.

Політичний мотив переслідування Миколи Платошкіна «Меморіял» вважає очевидним, оскільки той є відомим політиком, лідером опозиційної організації і популярним відеоблогером, чий канал на ютубі на момент арешту мав 476 тисяч підписників (зараз їхня кількість перевищує півмільйона). Протягом кількох місяців, що передували порушенню кримінальної справи, Платошкін все більш чітко озвучував опозиційні погляди та негативне ставлення до уряду і президента РФ, закликав голосувати проти поправок до Конституції і обнуління президентських термінів, виходити на мітинги за відставку В. В. Путіна. За два дні до арешту Платошкін заявив про намір висунути свою кандидатуру на майбутніх президентських виборах. У разі засудження він не зможе брати участь у виборах як мінімум до 2030 року.

ПЦ «Меморіал», згідно з міжнародним путівником з визначення поняття «політичний в’язень», вважає цю кримінальну справу політично мотивованою та спрямованою на примусове припинення публічної діяльности Миколи Платошкіна. «Меморіял» вимагає негайно припинити його кримінальне переслідування і звільнити політика з-під домового арешту.


Визнання особи політв’язнем або переслідуваним за політичними мотивами не означає ані згоди ПЦ «Меморіял» з її поглядами та висловлюваннями, ані схвалення її висловлювань або дій.

 Поділитися