MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Дві тисячі українців перебувають за ґратами у РФ – Омбудсмен Людмила Денісова

20.07.2020   
ХПГ-інформ

Серед них – жертви торгівлі людьми, що були залучені до перевезення наркотичних речовин. Про це заявила Уповноважена ВРУ з прав людини під час 20-ї конференції Альянсу із протидії торгівлі людьми ОБСЄ на тему «Зупинити безкарність: відновлення справедливості шляхом ефективного кримінального переслідування за торгівлю людьми». Всього за межами України покарання відбувають 7000 наших співгромадян.

«Тільки за останні 4 роки Національна поліція розслідувала 222 кримінальні провадження, які стосуються цього напрямку. Тільки протягом 2019 року в Україні статус осіб, які постраждали від торгівлі людьми, отримали 185 громадян, з яких 65 осіб постраждали в Україні, а 120 – стали жертвами транскордонної злочинної діяльності», – розповіла Людмила Денісова. – Судові органи, в тому числі Російської Федерації, ігнорують надані громадянами України документи, що підтверджують їх статус жертви. Хоча статус жертви має значення при помилуванні, при достроковому звільненні чи зменшенні покарання».

Крім того, уповноважена заявила, що у грецьких в’язницях перебувають 186 громадян України: їх вербують турецькі фірми для роботи в турецьких морських компаніях, і лише у Греції українцям повідомляють, що вони мають перевозити нелегальних мігрантів. 

Нагадаємо, за даними Харківської правозахисної групи, як мінімум з 2015 року в Україні діє транснаціональне злочинне угруповання, члени якого обманом вивозять громадян України до Росії. У дію йдуть примус, погрози, шантаж. Очевидно, російські правоохоронні органи «співпрацюють» із злочинцями, тож діяльність мережі практично не розслідують. За ґратами опиняються не організатори, а безправні кур’єри.

Зараз Харківській правозахисній групі відомо про деталі кримінального переслідування більше ніж трьох сотень громадян України, які стали жертвами діяльності цього транснаціонального злочинного угрупування. 197 жертв торгівлі людьми вже засуджені в Росії за незаконний обіг наркотиків і отримали покарання в діапазоні від 5 до 20 років позбавлення волі. Міністерство юстиції Росії дає згоду на передачу засудженого в Україну для відбування покарання після приведення вироку у відповідність до Кримінального кодексу України. Строки позбавлення волі мають точно співпадати зі строками, призначеними в Росії. Переведення можливе тільки після повної сплати штрафу, який може сягати 200 000 грн.

На початку червня під стінами Офісу президента відбулася акція «Стоп торгівлі людьми». Протестувальники вимагали від президента Володимира Зеленського звернути увагу на законопроєкт 3397, за яким могли бути амністовані постраждалі від транснаціонального злочинного угруповування, що зараз перебувають в українських тюрмах.


Дана публікація була профінансована грантом від Бюро з міжнародних питань у сфері боротьби з незаконним обігом наркотиків та правоохоронних питань (INL) Державного департаменту США. Думки, результати та висновки, викладені в цій публікації, є авторськими і не обов’язково відображають позицію Державного департаменту США.

This publication was funded by a grant from the Bureau of International Narcotics and Law Enforcement Affairs (INL) United States Department of State. The opinions, findings and conclusions stated herein are those of the authors and do not necessarily reflect those of the United States Department of State.

 Поділитися