MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

«Кати Слов’янська» – розслідування Радіо Свобода

27.07.2020   
ХПГ-інформ
Доля людей вирішувалася «військово-польовими трибуналами», у яких окрім Гіркіна («Стрєлкова») брали участь щонайменше дев’ять людей. Деякі учасники трибуналів залишалися не ідентифікованими, а їхня роль – не з’ясованою. Журналісти Свободи знайшли та ідентифікували сімох з дев’яти.

«Кати Слов’янська» – під такою назвою Радіо Свобода опублікувало розслідування, у якім називає імена та публікує зображення проросійських сепаратистів, що влаштовували позасудові розстріли на початку війни на Сході України.

Доля людей вирішувалася «військово-польовими трибуналами», створеними Ігорем Гіркіним, колишнім офіцером ФСБ РФ, більш відомим як Ігор Стрєлков. (Гіркін – один з чотирьох людей, яких прокуратура Нідерландів обвинувачує у причетності до вбивства 298 осіб, що загинули 17 липня 2014 року в результаті катастрофи пасажирського літака рейсу МН17 «Малайзійських авіаліній», що летів з Амстердама в Куала-Лумпур).

Окрім Гіркіна в цих «військо-польових трибуналах» брали участь щонайменше дев’ять людей. Деякі учасники трибуналів залишалися не ідентифікованими, а їхня роль – не з’ясованою.

Так було донедавна, йдеться у матеріяли на сайті Радіо Свобода. Спираючись на документи, знайдені в кабінеті Гіркіна в будівлі СБУ в Слов’янську, розслідування за відкритими джерелами та розмови з десятками можливих жертв катувань, а також зі свідками та родичами загиблих, журналісти Свободи з’ясували особи сімох з дев’яти учасників «трибуналів».

Усередині будівлі СБУ у Слов’янську 7 липня 2014 року, за два дні після того, як Ігор Гіркін та його люди відступили з міста, залишивши протоколи «військово-польових трибуналів» (фото: Євген Фельдман)


Отримана інформація про причетність до страт доповнює довгий список свідчень того, що експерти вважають воєнними злочинами Росії та сепаратистів, яких вона підтримує особовим складом, зброєю, грошима та своїм політичним курсом. Тим часом Україна намагається добитися справедливости у власних судах, а також за допомогою позовів до Росії, поданих до ЄСПЛ та МКС.

Крім розслідування Радіо Свобода вперше публікує всі знайдені документи, щоб їх могли вивчити журналісти, дослідники та правоохоронні органи, які шукають відповіді на питання про війну, яка забрала більш ніж 13 000 життів і не спиняється вже сім років без явної перспективи миру. Деякі ключові документи перекладені англійською та українською мовами.

Автентичність документів і правдивість їхнього змісту були верифіковані репортерами, що їх знайшли, журналістами Радіо Свобода, колишніми співробітниками адміністрації Слов’янська та деякими людьми, згаданими в самих документах.

Ґрунтуючись на відомостях, що містяться в документах (писаних рукою іменах, по батькові, позивних та підписах), журналісти Свободи знайшли та ідентифікували сімох з дев’яти людей, що допомагали Гіркіну проводити «трибунали». Ось вони включно з Гіркіним:

• Ігор Всеволодович Гіркін – псевдонім «Ігор Іванович Стрєлков»; вік: 49; громадянство: Росія; місцеперебування: Москва.

• Віктор Юрійович Аносов – позивний «Нос»; вік: 54; громадянство: Україна, Росія; місцеперебування: Сімферополь, Україна.

• В’ячеслав Анатолійович Апраксімов – позивний «Балу»; вік: 55; громадянство: Україна, Росія; місцеперебування: Сімферополь, Україна.

• Михайло Олександрович Ніколаєв – позивний «Сєдой»; вік: 42; громадянство: Україна; місцеперебування: Донецьк, Україна.

• Юрій Володимирович (прізвище: невідоме) – позивний «Адвокат»; вік: невідомий; громадянство: невідоме; місцеперебування: невідоме.

• Олександр Вікторович Зюбанов – позивний «Зубр»; вік: 45; громадянство: Росія, можливо, Україна; місцеперебування: невідоме.

• Сергій Іванович Трифонов – позивний «Трифон»; вік: невідомий; громадянство: Україна, Росія; місцеперебування: Крим або Донецька область, Україна.

• Павло Олександрович Воловий – позивний «Бєшений»; вік: 41; громадянство: Україна; місцеперебування: вірогідно, Ростовська область, Росія, або Донецька область, Україна.

• Сергій Анатолійович Здирлюк – позивний «Абвер»; вік: 48; громадянство: Україна, Росія; місцеперебування: Сімферополь, Україна.

• Ім’я: невідоме – позивний «Берія»; вік: невідомий; громадянство: невідоме; місцеперебування: невідоме.

 Поділитися