MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Про готовність кримінально-виконавчої системи України до протидії поширенню COVID-19Українським в’язням дозволили короткострокові побачення з родичами під час карантинуПраво на охорону здоров’я у в’язницях протягом пандемії COVID-19Звернення політв’язнів до керівництва держави у зв’язку з протидією поширенню COVID-19 у пенітенціарних установахCOVID-19: КЗК видає подальшу заявуУ Кропивницькій колонії № 6 від СOVID-19 помер в’язеньТестування у в’язницях, амністія та умовно-дострокове звільнення. Чи будуть?Міжнародні інструкції та рекомендації щодо запобігання і контролю над COVID-19 у в’язницяхОнлайн-дискусія «Проблематика відбування кримінальних покарань в Україні»Запобігання поширенню COVID-19 в пенітенціарних установах очима ув’язненихЧи готова кримінально-виконавча система України до протидії коронавірусу?Необхідні невідкладні заходи для запобігання поширенню COVID-19 в пенітенціарних установахПро реакцію на статтю «Коронавірусу в тюрмах немає. Але він є»Коронавірусу в тюрмах немає. Але він є (оновлене)Заходи проти поширення епідемії COVID-19 в пенітенціарних установах УкраїниПро заходи, що здійснюються для запобігання COVID-19 в установі, де перебуваєте ви або близька вам людина (ОПИТУВАЛЬНИК)Загальні настанови та рекомендації щодо запобігання та контролю над поширенням COVID-19 у в’язницяхНаказ про затвердження плану протиепідемічних заходів у місцях несвободиДва нормативні акти щодо карантину в місцях несвободиCOVID-19: Випуск Комітету Ради Європи із запобігання катуванням та поганому поводженню «Виклад принципів відносно поводження з людьми, позбавленими волі»

Спалах захворювання на COVID у Цуманській колонії

11.08.2020   
ХПГ-інформ
Захворіли четверо працівників установи. Двоє з них – за останню добу.

На Волині у Цуманській виправній колонії №84 на COVID захворіли четверо працівників установи. Двоє з них – за останню добу. Про це повідомляє сайт Ківерцівської райдержадміністрації. Загалом у районі зафіксували 475 лабораторно підтверджених випадків захворювання на коронавірус, серед них – 11 летальних. 

Центр охорони здоров’я ДКВС України повідомив, що на 11 серпня в установах виконання покарань та слідчих ізоляторах зареєстровано 65 лабораторно підтверджених випадків на COVID-19 – у двох ув’язнених, чотирьох засуджених, п’ятдесяти працівників ДКВС України, дев’яти медичних працівників ЦОЗ ДКВС України. Один засуджений помер. Перебувають на лікуванні один засуджений, 17 працівників ДКВС та один медичний працівник. На думку багатьох експертів, ці невисокі цифри насправді не є обнадійливими. 

«Статистика наче б і позитивна в наших установах, і відповідно до цієї статистики, нам вдається втримувати хворобу поза межами наших установ, – заявив під час Правозахисного онлайн-клубу „Заходи протидії поширенню Covid-19 у кримінально-виконавчій системі України“ Олександр Федорук, заступник начальника Департаменту нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних провадженнях, інших заходів примусового характеру у місцях несвободи, а також пробації. – З іншого боку, ця статистика є дещо сумнівною, оскільки ми не бачимо, що системно проводиться тестування і працівників, і в першу чергу засуджених і ув’язнених, особливо які виїздять на судові розгляди. Оскільки ми читаємо статистику і по судах. І бачимо, що там теж хвороба прогресує і судді хворіють і персонал судів». 

«Щоденне тестування проводиться зараз, можливо, в усіх установах ДКВС для працівників, для тих, які заходять на територію установи. Коли ми були з моніторинговими візитами, то щоденне тестування, щоденний температурний скринінг не проводиться серед ув’язнених, – розповіла під час Правозахисного онлайн-клубу Наталія Бородич, представник Уповноваженого з прав людини в місцях несвободи. – Що стосується засобів захисту, так, напевно, вони є, але контроль за дотриманням маскового режиму в установах не здійснюється».

Від початку епідемії правозахисники вимагають провести тестування персоналу та ув’язнених в установах, де вже зафіксована хвороба, та якомога швидше ухвалити законопроєкт про амністію та умовно-дострокове звільнення. 


Сьогодні Харківська правозахисна група опублікувала дослідження «Про готовність кримінально-виконавчої системи України до протидії поширенню COVID-19». «Неналежні умови тримання в кримінально-виконавчих установах становлять найбільшу небезпеку для суспільства навіть без наявності загрози неконтрольованого розповсюдження інфекційних захворювань. Надмірна скупченість засуджених, неналежні матеріально-побутові та санітарно-гігієнічні умови, відсутність адекватного, а іноді взагалі будь-якого медичного забезпечення, високий рівень інфекційних та хронічних захворювань серед засуджених – все це далеко не вичерпний перелік тих проблем, які мають ознаки системних в кримінально-виконавчій системі України», – йдеться в дослідженні. Серед іншого правозахисники рекомендують провести максимально масштабну кампанію зі скорочення чисельності засуджених, які тримаються в кримінально-виконавчих установах, а також осіб, узятих під варту, які знаходяться в слідчих ізоляторах. Зараз у Верховній Раді перебувають законопроєкти № 3181 «Про амністію в 2020 році» та №3765 «Про підстави та коло осіб, до яких застосовується амністія у 2020 році». На думку правозахисників, вони мають отримати статус невідкладних. 


Публікація підготовлена за підтримки Міжнародного фонду «Відродження». Погляди, висловлені в цій публікації, належать авторам і можуть не збігатися з офіційною позицією Міжнародного фонду «Відродження»


Проєкт ЄС «Чинимо опір катуванням, жорстокому поводженню та безкарності в Україні»

 Поділитися