MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Білорусь: Третій день протестівПрипинити поліцейське насильство в Білорусі! (Заява УГСПЛ і ХПГ)Білорусь: Стрілянина, вибухи, барикади. Загинув протестувальникУкраїнського журналіста побили в МінськуУ Білорусі відбулися сутички з силовиками. Є затримані та пораненіСпільна заява Міжнародного ПЕН-клубу та Білоруського ПЕН-центруБілорусь: Слідчий комітет зв’язав справи опозиціонерів та затриманих бойовиківЧастина затриманих у Білорусі бойовиків воювала на ДонбасіБілорусь: Під час протестів затримали більше ніж 300 людейНа святкуванні Дня Волі в Білорусі затримали більш ніж 120 людейБілорусь: Четвертий день протестів. Ще один загиблий. Затримано українських правозахисниківБілорусь: Протести триваютьБілорусь: Головні події 14 серпняЗатриманих у Білорусі українських правозахисників звільнили

Відкрита заява правозахисних та громадських організацій України щодо затримання українських громадян в Мінську

12.08.2020   

Ми, українські правозахисні та громадські організації, вимагаємо від білоруської влади негайно та безумовно звільнити громадян України, українських правозахисників Євгена Васильєва та Костянтина Реуцького.

12 серпня 2020 року близько 17 години українські правозахисники, які на законних підставах перебувають на території Білорусі і не вчиняли жодних протиправних дій, були жорстко та свавільно затримані у Мінську. Наразі місце перебування Євгена та Костянтина невідоме, зв’язок із ними відсутній.

Враховуючи масштабні порушення прав людини, насильницькі зникнення, побиття та катування і навіть вбивства людей, які відбуваються в Білорусі протягом останніх днів, ми глибоко занепокоєні долею наших колег, збереженням їхнього здоров’я та життя.

У зв’язку з цим звертаємося:

До влади Республіка Білорусь з вимогою негайного звільнити безпідставно і незаконно затриманих громадян України Реуцького Костянтина та Васильєва Євгена та проінформувати Посольство України в РБ про місце їх перебування та підстави затримання.

До Міністерства закордонних справ України:

• звернутись із запитом до влади РБ з вимогою негайного звільнення Реуцького та Васильєва;

• Посольству України вжити всіх заходів для встановлення місця перебування українців, надати їм усю необхідну допомогу.

До урядів країн Європейського Союзу, Швейцарії, США, Канади:

• вимагати від РБ припинити свавільні позбавлення волі громадян України, зокрема Костянтина Реуцького та Євгена Васильєва;

• посилити санкції проти посадових осіб РБ, які причетні до політично мотивованих переслідувань громадян Білорусі та України, міжнародних журналістів та грубого порушення свободи мирних зібрань, свободи слова та свободи об’єднань і асоціацій.

До міжнародних організацій:

• сприяти забезпеченню роботи незалежних моніторингових місій з прав людини на території РБ;

• посилити міжнародний вплив на РБ з метою притягнення до відповідальності та припинення протиправного використання сили щодо до громадян, які вийшли на мирний протест проти фальсифікації результатів виборів.

Центр прав людини ZMINA
Українська Гельсінська спілка з прав людини
ГО Truth Hounds
Медійна ініціатива за права людини
Благодійний фонд Восток SOS
Правозахисний центр «Поступ»
Освітній Дім прав людини в Чернігові
Харківська правозахисна група

 Поділитися