MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Відкрита заява правозахисних та громадських організацій України щодо затримання українських громадян в МінськуБілорусь: Третій день протестівПрипинити поліцейське насильство в Білорусі! (Заява УГСПЛ і ХПГ)Білорусь: Стрілянина, вибухи, барикади. Загинув протестувальникУкраїнського журналіста побили в МінськуУ Білорусі відбулися сутички з силовиками. Є затримані та пораненіСпільна заява Міжнародного ПЕН-клубу та Білоруського ПЕН-центруБілорусь: Слідчий комітет зв’язав справи опозиціонерів та затриманих бойовиківЧастина затриманих у Білорусі бойовиків воювала на ДонбасіБілорусь: Під час протестів затримали більше ніж 300 людейНа святкуванні Дня Волі в Білорусі затримали більш ніж 120 людейБілорусь: Протести триваютьБілорусь: Головні події 14 серпняЗатриманих у Білорусі українських правозахисників звільнили

Білорусь: Четвертий день протестів. Ще один загиблий. Затримано українських правозахисників

13.08.2020   
ХПГ-інформ
Акції протесту почалися ще вдень, коли жінки по всій країні виходили на вулиці з квітами і ставали в «ланцюги солідарности» на знак протесту проти жорстокости силовиків під час розгону протестувальників.

У столиці Білорусі Мінську, а також в інших містах 12 серпня продовжувалися масові протести, пов’язані з оголошенням Олександра Лукашенка переможцем на чергових президентських виборах, які відбулися у неділю 9 серпня.

Акції протесту почалися ще вдень, коли жінки по всій країні виходили на вулиці з квітами і ставали в «ланцюги солідарности» на знак протесту проти жорстокости силовиків під час розгону протестувальників. Перша така акція відбулася в Мінську об 11-й ранку біля ринку в районі Комарівка. Коли силовики сказали розійтися, демонстрантки розійшлися з закладеними за голову руками, проте пізніше акція відновилася. Потім жінки зібралися в «ланцюги солідарности» в інших районах столиці, а також у Гродні, Вітебську, Могильові, Бобруйську, Барановичах, Жодині, Ліді, Вовковиську, Слуцьку, Мар’їній Горці, Мозирі, Жлобині та інших містах.

Жіночий «ланцюг солідарности» (фото: Радіо Свобода)


У Мінську багато крамниць, кав’ярень, інших громадських закладів зачинилися раніше, ніж звичайно, а десь о 18-й годині було закрито низка станцій метрополітену.

Увечері люди продовжували виходити на вулиці в різних районах столиці, ставали в «ланцюги солідарности», просто збиралися і стояли або прогулювалися з квітами, кричали «Живє Беларусь!», «Перемін», співали.

До учасників акцій під’їжджали автозаки та мікроавтобуси з ОМОНом, людей розганяли, але вони знову збиралися. Протестувальників затримували, били. Силовики знову застосовували шумові гранати та ґумові кулі.

Також в Мінську відбулася акція медиків проти насилля силовиків – близько 200 медичних працівників прийшли до медичного університету. Після акції був затриманий реаніматолог лікарні швидкої допомоги.

Акція медиків (фото: Влад Гридін / Радіо Свобода)


Учора повідомили про другу жертву протестів – у лікарні помер 25-річний житель Гомеля Олександр Вихор. Для затриманих у Гомелі не вистачає місця ні в ІТТ, ані в СІЗО, автозаки стоять годинами в довгих чергах на сонячному пригріві.

«У одному з автозаків був і Сашко… Він не брав участи в акціях. Їхав у неділю на побачення з дівчиною. Його схопили десь у центрі, коли він пересаджувався на інший транспорт. Він мені написав смс, що його схопили… і все. Я його шукала всі ці дні. Мені не давали про нього інформації. Сьогодні мені нарешті сказали, що Сашко – у морзі», – розповіла, плачучи, мати загиблого. За її словами, він мав проблеми з серцем.

Гомель (фото: Радіо Свобода)


Учора також повідомили про затримання двох українців – Костянтина Реуцького та Євгена Васильєва. Правозахисники перебували в Білорусі на законних підставах і не чинили жодних протиправних дій, проте були брутально затримані 12 серпня близько 17-ї години.

Як повідомила білоруська правозахисниця Тетяна Ревяка, українці проходять у кримінальній справі про масові заворушення 10–12 серпня. За відомостями правозахисниці українці перебувають в одному з СІЗО.

Учора українські правозахисні та громадські організації виступили з відкритою заявою щодо затримання українців. Правозахисники вимагають від влади Республіки Білорусь негайного звільнення незаконно затриманих українців, від МЗС України – вжити всіх можливих заходів для встановлення місця перебування та звільнення Реуцького та Васильєва, закликають уряди держав світу та міжнародні організації посилити тиск на владу РБ.

Повідомлялося також про затримання журналістів. Зокрема, був затриманий журналіст Радіо Свобода Віталій Циганков разом з дружиною Ольгою, при цьому Віталія сильно побили; були затримані журналісти Белсату Любов Луньова та Дмитро Солтан, у Бобруйську затриманий журналіст «Бобруйского курьера» Андрій Шобін.


Масові протести у Білорусі розпочалися ввечері, 9 серпня, після закінчення голосування на президентських виборах – люди були незадоволені нечесною виборчою кампанією. Повідомлялося про масові фальсифікації, деякі люди не могли проголосувати, бо через рекордну явку виборців на багатьох виборчих дільницях не вистачало бюлетенів.

За попередніми результатами, оголошеними вчора ЦВК, чинний президент Олександр Лукашенко набрав близько 80 % відсотків голосів, а його головна конкурентка Світлана Тихоновська – близько 10 %. Проте, за даними незалежних екзитполів, а також чесних учасників виборчих комісій, на багатьох дільницях Тихоновська перемогла Лукашенка.

Під час виборчої кампанії Світлана Тихоновська отримала широку підтримку, збираючи багатотисячні мітинги, яких Білорусь не бачила протягом багатьох років.

Демонстранти вийшли на протести попри відеозвернення кандидатки у президенти Світлани Тихоновської, записаній у будівлі ЦВК. У зверненні, зачитанім з папірця, Тихоновська закликала спинити протести. Цілком очевидно, що зробила вона це під потужним тиском, до якого вдалася чинна влада Білорусі. Зараз Тихонвська перебуває у Литві, її штаб стверджує, що туди її вивезли представники влади.

Теперішній президент О. Лукашенко керує державою 25 років. Жодні вибори президента (2001, 2006, 2010, 2015 років), окрім перших (1994 року) не визнані вільними та справедливими на міжнародному рівні.


11 серпня Харківська правозахисна група та Українська Гельсінська спілка з прав людини виступили з відкритим зверненням з вимогою припинити масове поліцейське насильство і повернутися до конституційного дотримання прав людини і основоположних свобод в Білорусі.

«Ми звертаємось із закликом дотримуватись принципу верховенства права, прав людини та плюралістичної демократії, які є фундаментом, на якому збудована сучасна вільна та демократична Європа, до якої має рухатись і приєднатись колись і вільна та демократична Білорусь», – зокрема мовиться у заяві.


Використано матеріяли білоруської служби Радіо Свобода, телеканалу Белсат

 Поділитися