MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Затриманих у Білорусі українських правозахисників звільнили

14.08.2020   
ХПГ-інформ

Затриманих 12 серпня в Мінську Костянтина Реуцького та Євгена Васильєва звільнили з СІЗО – цю інформацію підтвердило посольство України в Республіці Білорусь, повідомляє Радіо Свобода.

Костянтин Реуцький та Євген Васильєв


Як повідомлялося сьогодні, уночі проти 14 серпня почали випускати затриманих на акціях протесту в Мінську 9–12 серпня. Білоруська правозахисниця Тетяна Ревяка розповіла, що, зокрема, українського правозахисника Костянтина Рєуцького бачили на вулиці.

«Цієї ночі примусили підписати протоколи, написані співробітниками РВВС. Нікому не дали ці протоколи прочитати, підписати змушували. Тих, хто відмовлявся підписати, били й примушували протокол підписати. Судовий розгляд був просто тут, це був конвеєр, усе було досить швидко. Я навіть не впевнений, що це був суддя», – сказав Реуцький у коментарі виданню TUT.BY.

Костянтин Реуцький (кадр з телепрограми TUT.BY)


Реуцький та Васильєв перебували в Білорусі на законних підставах і не чинили жодних протиправних дій, проте були брутально затримані 12 серпня близько 17-ї години. Як повідомила тоді Тетяна Ревяка, українці проходять у кримінальній справі про масові заворушення 10–12 серпня.

Українські правозахисні та громадські організації виступили з відкритою заявою щодо затримання українців. Правозахисники вимагали від влади Республіки Білорусь негайного звільнення незаконно затриманих українців, від МЗС України – вжиття всіх можливих заходів для встановлення місця перебування та звільнення Реуцького та Васильєва, закликали уряди держав світу та міжнародні організації посилити тиск на владу РБ.


Масові протести у Білорусі розпочалися ввечері, 9 серпня, після закінчення голосування на президентських виборах – люди були незадоволені нечесною виборчою кампанією. Проти мирних демонстрантів силовики застосовували спецзасоби, зокрема, світлошумові гранати й ґумові кулі. Повідомлено про багатьох поранених, у наслідок дій силовиків двоє людей загинули. Справжня кількість затриманих на акціях протесту невідома, кажуть про тисячі людей.

За попередніми результатами, оголошеними ЦВК, чинний президент Олександр Лукашенко набрав близько 80 % відсотків голосів, а його головна конкурентка Світлана Тихоновська – близько 10 %. Проте, за даними незалежних екзитполів, а також чесних учасників виборчих комісій, на багатьох дільницях Тихоновська перемогла Лукашенка.

 Поділитися