MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

У «ДНР» Станіслава Асєєва засудили до 15 років ув’язненняСправу Асєєва включили до переліку 10 найтерміновіших випадків незаконних дій щодо журналістів#FreeAseev: Заява Виконавчої Ради Українського осередку Міжнародного ПЕН-клубуБойовики «ДНР» змусили Станіслава Асєєва зізнатися у «шпигунстві»«Репортери без кордонів» закликають негайно звільнити Станіслава АсєєваБойовики шантажують Станіслава АсєєваЖурналіст Станіслав Асєєв (Васін) оголосив голодуванняСтаніслав Асєєв скаржиться на стан здоров’яУкраїнські та російські журналісти закликають звільнити Станіслава Асєєва«Репортери без кордонів» закликають визволити журналіста Станіслава АсєєваОб автобиографической прозе Станислава Асеева (Васина)Пыточная тюрьма «Изоляция» в ДонецкеСтаніслав Асєєв став лауреатом Шевченківської преміїЛауреаткою Національної правозахисної премії стала Людмила Гусейнова

Станіслав Асєєв – цьогорічний лауреат премії «Вільна преса Східної Європи»

18.08.2020   
ХПГ-інформ
«Його репортажі – написані під вигаданим ім’ям – були важливим джерелом інформації про життя за лінією фронту на сході України», – мовиться в повідомленні засновників премії.

Українському журналістові Станіславу Асєєву присудили міжнародну премію «Вільна преса Східної Європи 2020» (Free Media Awards) за його репортажі про становище полонених і життя в зоні бойових дій, передає українська служба Радіо Свобода.

«Станіслав Асєєв – відомий журналіст і письменник із Донецька в Україні. У 2017 році його затримали сепаратистські сили і катували в неволі. До того його репортажі – написані під вигаданим ім’ям – були важливим джерелом інформації про життя за лінією фронту на сході України», – мовиться в повідомленні засновників премії – фонду «Цайт-Штіфтунг» імені Ебелін і Герда Буцеріуса (Німеччина) та «Фундації Свобода слова» (Норвегія).

Церемонія нагородження та конференція через пандемію COVID-19 відбудуться в червні 2021 року в Гамбурзі (Німеччина).


Нагадаємо, Станіслав Асєєв зник 2 червня 2017 року на контрольованій бойовиками «ДНР» території. Свої публікації Асєєв підписував псевдонімом Васін і співпрацював із низкою українських ЗМІ, зокрема, «Радіо Свобода», «Український тиждень».

У серпні 2018 року з’явилося повідомлення, що бойовики примусили Асєєва зізнатися у шпигунстві.

Кадр з телепередачі каналу «Росія 24»


Звільнити Асєєва закликала міжнародна організація «Репортери без кордонів». У лютому 2018 року заяву солідарності з Асєєвим підписали голови Національної спілки журналістів України та Союзу журналістів Росії. Про підтримку позиції колег також оголосили керівники Європейської Федерації журналістів.

У червні 2019 року із заявою на підтримку Асєєва виступив український ПЕН, у якій, зокрема, закликав український уряд докласти всіх зусиль для визволення Асєєва разом з іншими українськими політв’язнями в Росії та полоненими на окупованих територіях шляхом обміну, а також звернувся до зарубіжних колег із закликом «посилити тиск на російську владу, яка контролює так звану „ДНР“, з вимогою негайного звільнення Станіслава Асєєва та інших українських заручників Кремля».

22 жовтня 2019 року інформаційні ресурси самопроголошеної «ДНР» повідомили про засудження Асєєва до 15 років ув’язнення за кількома «статтями»: «організація екстремістської організації», «шпигунство», «підбурювання до шпигунства», «публічні заклики до здійснення екстремістської діяльности», «публічні заклики до здійснення дій, спрямованих на порушення територіальної цілісности».

Станіслав Асєєв був звільнений у рамках обміну утримуваними особами на Донбасі 29 грудня 2019 року.


Премія «Вільна преса Східної Європи» вручається щорічно, починаючи з 2000 року, журналістам та засобам масової інформації за їхню якість, професіоналізм і громадянську мужність. Премія спрямована на заохочення тих журналістів, які, незважаючи на офіційні тиск і економічні труднощі, кидають виклик цензурі у всіх її проявах, у тому числі й самоцензурі. На здобуття нагороди можуть висуватися журналісти та ЗМІ з Азербайджану, Білорусі, Вірменії, Грузії, Росії та України.

 Поділитися