MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Моніторингова місія ООН про переслідування у Криму та на Донбасі

27.08.2020   
ХПГ-інформ
Довільні затримання, незаконне тримання під вартою, довготривалі судові процеси, катування та жорстоке поводження, відсутність доступу до адвоката – про це, зокрема, нова доповідь, презентація якої анонсована на початок вересня.

Моніторингова місія ООН анонсувала презентацію нової доповіді про кримінальні переслідування в анексованому Криму та неконтрольованих урядом України територіях Донбасу, повідомляє сайт проєкту «Крым.Реалии».

Ілюстрація з відкритих джерел


«Незаконні й довільні затримання та тримання під вартою, довготривалі судові процеси, відсутність доступу до адвоката, катування та жорстоке поводження, а також відсутність ефективних засобів правового захисту – поширені порушення людських прав, що чиняться в контексті кримінальних проваджень і процесів, пов’язаних із конфліктами на сході України, в Автономній Республіці Крим і місті Севастополі, тимчасово окупованих Російською Федерацією», – ідеться в повідомленні місії.

Доповідь базується на більш ніж 1300 детальних інтерв’ю з жертвами та свідками порушень прав людини, моніторингу 1280 судових засідань, вивченні більш ніж 3300 судових документів та інших відповідних матеріялів.

Презентація має відбутися 2 вересня в режимі онлайн.


Нагадаємо, на початку липня 2020 року Генеральний секретар ООН Антоніу Ґутерреш опублікував другу доповідь про ситуацію з правами людини у Криму, анексованому Росією в 2014 році. У доповіді, що охоплює період з 1 липня по 31 грудня 2019 року і ґрунтується на моніторингу та документуванні порушень людських прав і міжнародного гуманітарного права в АРК та місті Севастополі, зокрема йдеться про тортури та жорстоке поводження з боку ФСБ РФ та інших правоохоронних органів; порушення прав затриманих, у тому числі систематичні побиття; обвинувачення за публікації в соціальних мережах і втручання в роботу журналістів, а також перешкоди, з якими стикаються люди з Криму в доступі до послуг на материковій частині України.

Раніше, 2 липня 2020 року, Верховний комісар ООН з прав людини Мішель Бачелет, презентуючи доповідь, що стосувалася Венесуели, Нікарагуа та Криму, заявила, що порушення людських прав у Криму, анексованому Російською Федерацією, тривають. Зокрема йдеться про тортури та обмеження свободи слова.

 Поділитися