MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Суди «ДНР» виносили смертні вироки

28.08.2020   
ХПГ-інформ
Про це йдеться в доповіді Управління Верховного комісара ООН із прав людини. «Кримінально-процесуальний кодекс» так званої ДНР у його теперішній формі веде до дисбалансу на користь «обвинувачення» і до порушення права на справедливий судовий розгляд.

«ДНР» запровадила смертну кару – про це повідомлено у новій доповіді про порушення людських прав у Криму та на Донбасі, яку вчора, 27 серпня, опублікувало Управління Верховного комісара Організації Об’єднаних Націй із прав людини (УВКПЛ).

«УВКПЛ стурбоване також тим, що „Донецька народна республіка“ запровадила смертну кару. УВКПЛ відомо про два випадки, де „суд“ „Донецької народної республіки“ постановив смертний вирок, проте станом на дату цієї доповіді ці „вироки“ не були виконані. Тим не менш, вони продовжують викликати занепокоєння, тому що в перші роки конфлікту озброєні групи вже проводили страти», – мовиться в доповіді.

Ілюстраційне фото з відкритих джерел


«Кримінально-процесуальний кодекс» так званої ДНР у його теперішній формі веде до дисбалансу на користь «обвинувачення» і до порушення права на справедливий судовий розгляд.

Як нагадує УВКПЛ, і «ДНР», і «ЛНР» створили «місцеві суди» на основі територіальної структури судової системи України, яка діяла на території самопроголошених республік до листопада 2014 року. Обидва «новоутворення» зробили кроки для впровадження трирівневої «судової» системи.

«До створення цих систем військові формування, діючі у самопроголошених „республіках“, проводили ad hoc „військові трибунали“ або „народні суди“ для проведення показових процесів або без будь-якої правової бази, або на підставі законодавства СРСР про воєнний стан, що діяло під час Другої світової війни. Ці „судові процеси“ призводили до свавільних або позасудових страт та інших порушень міжнародного права про права людини та міжнародного гуманітарного права», – ідеться в доповіді.

Цитована доповідь охоплює період з квітня 2014 року по квітень 2020 року і розглядає становище з правами людини в контексті відправлення правосуддя у кримінальних справах, пов’язаних із конфліктами в Україні.

«Протягом більш ніж шести років ми документуємо порушення прав людини у кримінальних справах у контексті конфліктів на сході України та у Криму. Ми закликаємо відповідальних за ці порушення припинити цю незаконну практику та забезпечити дотримання права на справедливий судовий розгляд для всіх людей», – зазначила голова Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Матильда Богнер, яку цитує сайт проєкту «Крым.Реалии».

Матильда Богнер (фото: un.org.ua)


Доповідь базується на більш ніж 1300 детальних інтерв’ю з жертвами та свідками порушень прав людини, моніторингу 1280 судових засідань, вивченні більш ніж 3300 судових документів та інших відповідних матеріялів.

Презентація має відбутися 2 вересня в режимі онлайн.


Нагадаємо, наприкінці липня цього року Радіо Свобода опублікувало розслідування під назвою «Кати Слов’янська», у якім називає імена та публікує зображення проросійських сепаратистів, що влаштовували позасудові розстріли на початку війни на Сході України.

Доля людей вирішувалася «військово-польовими трибуналами», створеними Ігорем Гіркіним, колишнім офіцером ФСБ РФ, більш відомим як Ігор Стрєлков. (Гіркін – один з чотирьох людей, яких прокуратура Нідерландів обвинувачує у причетності до вбивства 298 осіб, що загинули 17 липня 2014 року в результаті катастрофи пасажирського літака рейсу МН17 «Малайзійських авіаліній», що летів з Амстердама в Куала-Лумпур).

Окрім Гіркіна в цих «військо-польових трибуналах» брали участь щонайменше дев’ять людей. Спираючись на документи, знайдені в кабінеті Гіркіна в будівлі СБУ в Слов’янську, розслідування за відкритими джерелами та розмови з десятками можливих жертв катувань, а також зі свідками та родичами загиблих, журналісти Свободи з’ясували особи сімох з дев’яти учасників «трибуналів».

 Поділитися