MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Крим: Знову обшуки у кримських татарКрим: Обшуки в сімох кримськотатарських господахКрим: Знову трус у кримськотатарській господіКрим: Присуд стосовно Делявера Гафарова залишили чиннимКрим: Повідомлено про засудження кримського татарина за участь у батальйоні ім. Н. ЧелебіджиханаКрим: Підконтрольний Кремлю суд залишив вирок щодо Февзі Саганджі чиннимКрим: Підконтрольний Кремлю суд засудив чоловіка до 10,5 років колоніїКрим останніми днями (19.03.–26.03.2018)Крим останніми днями (08.03.–16.03.2018)Крим останніми днями (01.03.–06.03.2018)Фігуранти ялтинської справи «Хізб ут-Тахрір» – політв’язніКрим останніми днями (14.02.–19.02.2018)Крим останніми днями (07.02–13.02.2018)Крим останніми днями (31.01.–06.02.2018)Крим останніми днями (24.01.–30.01.2018)У Криму відбулися хатні труси у двох кримських татар (ОНОВЛЕНО)Володимирові Балуху не надають медичної допомогиКрим: До активіста прийшла поліція – шукали «нелегалів»РФ: Кримчан засуджено до тривалих строків ув’язненняFront Line Defenders: Негайно звільнити Сервера Мустафаєва!

Крим: Проти активістів порушено справу «про недоносництво»

01.09.2020   
ХПГ-інформ
Затриманих учора після обшуків кримських татар відпустили під підписку про невиїзд. Допити тривали до пізнього вечора.

Проти затриманих учора, 31 серпня, в окупованому Криму чотирьох кримськотатарських активістів, порушена кримінальна справа за статтею «про недоносництво» (205.6 КК РФ), – повідомив сайт проєкту «Крым.Реалии».

Нагадаємо, учора вранці у Судаку, Совєтському та Нижньогірському районах окупованого Криму відбулися обшуки в господах кримських татар. Після «слідчих дій» затримали Айдера Кадирова, Енвера Топчі, Айдера Аблякімова та Ридвана Умерова. Їх відвезли до Управління ФСБ в Сімферополі на допит. Пізніше затриманих відпустили під підписку про невиїзд.

За твердженням слідчого ФСБ, у 2015 році в соціяльний мережі «ВКонтакте» затримані листувалися з таким собі Уміджоном Дадажоновим, який, як повідомляє ФСБ, брав участь у діяльності організації «ІДІЛ», що визнана терористичною на території Росії. Чотирьох кримчан обвинувачують у тому, що вони не повідомили про це правоохоронні органи.

Допити були тривалими. Як каже адвокат громадського журналіста «Кримської солідарности» Айдера Кадирова Олексій Ладін, той був затриманий о шостій ранку, а кримінальну справу порушили о 22:45, то ж з будівлі ФСБ активіст вийшов пізно вночі.

«Увесь цей час його, фактично, я вважаю, катували. Ця людина хвора на цукровий діябет першого ступеню. Весь цей час він провів у відділі голодний, неодноразово казав співробітникам ФСБ про те, що він хворий і йому треба поїсти. Був повний ігнор. Не дивлячись на його стан, увесь цей час він постійно вимагав адвоката за згодою. Я тут був з 9 ранку, сповістив слідчого повідомленнями, сповістив чергового, мною була зареєстрована скарга про недопуск мене до підзахисного, ніхто не реагував аж до вечора», – зазначив адвокат Ладін.

Адвокат Ридвана Умерова Марлен Халіков каже, що справу щодо його підзахисного відкрили о 21:00.

«По факту вони перебували у відділі ФСБ з 9 ранку. Зі слів слідчого, там нібито проводилися слідчі дії, саме тому мене туди не допускали. Тільки, яким чином слідчі дії проводились без моєї участи, мені не пояснили. Весь цей час мого підзахисного умовляли відмовитися від адвоката, тобто від мене. І підписати щире признання. Я вельми задоволений, що всі хлопці вийшли й поїдуть до дому, але таке ставлення до адвокатів і затриманих вважаю некоректним», – сказав адвокат Халіков.

 Поділитися