MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Білорусь: Під час вуличних протестів загинули принаймні п’ять людей, – правозахисникиБілорусь: Неділя, 16 серпняБілорусь: Субота 15 серпня – сьомий день протестівБілорусь: Головні події 14 серпняБілорусь: Протести триваютьБілорусь: Четвертий день протестів. Ще один загиблий. Затримано українських правозахисниківВідкрита заява правозахисних та громадських організацій України щодо затримання українських громадян в МінськуБілорусь: Третій день протестівПрипинити поліцейське насильство в Білорусі! (Заява УГСПЛ і ХПГ)Білорусь: Стрілянина, вибухи, барикади. Загинув протестувальникУкраїнського журналіста побили в МінськуУ Білорусі відбулися сутички з силовиками. Є затримані та пораненіСпільна заява Міжнародного ПЕН-клубу та Білоруського ПЕН-центруБілорусь: Слідчий комітет зв’язав справи опозиціонерів та затриманих бойовиківЧастина затриманих у Білорусі бойовиків воювала на ДонбасіБілорусь: Під час протестів затримали більше ніж 300 людейНа святкуванні Дня Волі в Білорусі затримали більш ніж 120 людейБілорусь: Недільний «Марш єдности» завершився брутальними затриманнямиСвободу Марії Колесниковій! (Заява Міжнародного Меморіялу)Заява нобелівської лауреатки Світлани Алексієвич

Експерти ООН закликають владу Білорусі припинити тортури

02.09.2020   
ХПГ-інформ
Задокументовано 450 випадків катувань та жорстокого поводження з людьми, затриманими під час протестів. Принаймні 6 осіб вважаються зниклими безвісти.

Експерти ООН з прав людини закликали Білорусь припинити тортури щодо затриманих і притягнути до відповідальности правоохоронців, які безкарно принижували та били демонстрантів у місцях тримання під вартою. Відповідна заява опублікована вчора, 1 вересня, на веб-порталі Управління Верховного комісара ООН з прав людини.

«Заборона катувань є абсолютною згідно з міжнародним правом, – заявляють експерти. – Це не може бути виправдано з жодної причини».

Вони закликають владу повністю дотримуватися основних гарантій – негайної реєстрації, судового нагляду над затриманням та повідомлення членів сім’ї, щойно підозрюваного позбавлено волі – з метою запобігання насильницьких зникнень.

Експертам відомо про 450 задокументованих випадків тортур та жорстокого поводження з людьми, позбавленими волі після президентських виборів, які відбулися 9 серпня – спірні результати голосування викликали масові протести та призвели до арештів.

Отримано повідомлення про насильство стосовно жінок і дітей, у тому числі про сексуальне насильство та зґвалтування ґумовими палицями. Експерти підкреслюють: «Держава повинна робити все можливе для запобігання, розслідування та покарання будь-яких форм жорстокого поводження, включно з насиллям щодо жінок, не зважаючи на те, чинить такі дії держава чи будь-хто інший».

Експерти кажуть, що більшість людей, зниклих безвісти під час протестів, були знайдені, проте місцеперебування і стан здоров’я принаймні 6 осіб невідомі рідним.

«Ми й далі занепокоєні тим, що випадки насильницьких дій можуть збільшитися, якщо триватиме жорстка реакція на мирні протести», – заявляють експерти.

В ООН закликають білоруську владу забезпечити негайне звільнення всіх людей, які брали участь у мирних демонстраціях. Ніхто не може бути притягнутий до кримінальної відповідальности за мирну участь в акціях. Невизнання позбавлення волі представниками держави та відмова визнати факт затримання являють собою насильницьке зникнення, навіть коли воно є нетривале.

Серед приблизно 6 700 людей, затриманих останнім часом, є журналісти й перехожі – люди були безпідставно заарештовані та негайно засуджені. У суботу (29 серпня) уряд відкликав акредитацію 17 журналістів, які працюють на іноземні ЗМІ.

На додаток до повного та безстороннього розслідування Білорусь «має притягнути винних до відповідальности та забезпечити компенсацію жертвам та їхнім родинам», – наголошують експерти.


Масові протести у Білорусі розпочалися ввечері, 9 серпня, після закінчення голосування на президентських виборах – люди були незадоволені нечесною виборчою кампанією. Повідомлялося про масові фальсифікації, деякі люди не могли проголосувати, бо через рекордну явку виборців на багатьох виборчих дільницях не вистачало бюлетенів.

Олександр Лукашенко керує державою 25 років. Жодні вибори президента (2001, 2006, 2010, 2015 років), окрім перших (1994 року) не визнані вільними та справедливими на міжнародному рівні.

 Поділитися