MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Звіт за результатами моніторингового візиту до ДУ «Первомайська виправна колонія (№ 117)»Звіт про моніторинґовий візит до ДУ «Темнівська виправна колонія № 100»Звіт про візит до Кам’янської виправної колонії № 34Звіт про моніторинговий візит до Качанівської виправної колонії № 54Моніторинговий візит до двох виправних колоній ЧернігівщиниМоніторинговий візит до Старобабанівської виправної колонії № 92Моніторинговий візит до Личаківської виправної колонії № 30Моніторинговий візит до Дрогобицької виправної колонії № 40Моніторинговий візит до Миколаївської виправної колонії № 50Моніторинговий візит до міжобласної лікарні при Темнівській виправній колонії № 100Звіт за результатами моніторингового візиту до Криворізької виправної колонії № 80Моніторинговий візит до Веселівського виправного центру № 8І скільки смертей вже на вашій совісті? (+ВІДЕО)«Солопова проти України»: перемога в Європейському судіВідкритий лист щодо лікування тяжко хворої дівчини, яка перебуває в ув’язненніСкажите, доктор, сколько стоит моя жизнь?Звіт про моніторинговий візит до ДУ «Крюковська виправна колонія (№ 29)»Звіт про моніторинговий візит до ДУ «Божковська виправна колонія (№ 16)»Звіт про моніторинґовий візит до ДУ «Сумська виправна колонія № 116»Звіт за результатами моніторингового візиту до ДУ «Полтавська виправна колонія (№ 64)»

Звіт про моніторинговий візит до ДУ «Надержинщинська виправна колонія (№ 65)»

17.09.2020   
Володимир Глущенко, Ігор Сосонський, Тамара Горбачевська
Це кримінально-виконавча установа загального режиму для тримання жінок, які відбувають покарання у вигляді позбавлення волі повторно.

15 вересня 2020 року представники Харківської правозахисної групи – помічник народного депутата України, юрист Володимир Глущенко та журналісти Ігор Сосонський і Тамара Горбачевська – здійснили моніторинговий візит до Державної установи «Надержинщинська виправна колонія (№ 65)».

Колонія розташована у с. Божкове Полтавського району Полтавської області, була реорганізована з Божківського лікувально-трудового профілакторію в Полтавській області у виправно-трудову колонію. Монітори прибули до колонії о чотирнадцятій годині й доволі швидко потрапили на охоронювану територію. При вході до пункту пропуску висіли оголошення та роз’яснювальна інформація щодо заходів безпеки, протидії поширення та профілактики коронавірусної інфекції COVID-19. Дотримано усіх рекомендацій Уряду щодо карантинних заходів при проходженні пропускного пункту: у моніторів перевірили температуру тіла та наявність захисних масок та рукавиць.

Усі представники адміністрації були в захисних масках. Проводиться дезінфекційна обробка приміщень, всюди у вільному доступі розміщені дезінфектори. Особи, що відбувають покарання, одягали маски при спілкуванні з моніторами, проте, за відсутності сторонніх осіб, засуджені масок не одягають.

Державна установа «Надержинщинська виправна колонія (№ 65)» – це кримінально-виконавча установа загального режиму для тримання засуджених жінок з плановим поповненням 510 осіб, які відбувають покарання у вигляді позбавлення волі повторно. На сьогодні в установі відбувають покарання 226 засуджених. Колонія перебуває на самозабезпеченні.

Територія колонії має приємний вигляд, повсюди вирощують квіти, овочі та займаються птахівництвом.

Спочатку монітори відвідали медичну частину колонії. Частина повністю укомплектована лікарями, оснащена сучасним рентгенологічним та кардіологічним приладдям. Кабінет гінеколога також оснащений необхідним приладдям, проте моніторам не змогли показати одноразові гінекологічні набори для жінок, які є необхідними для такої кількості засуджених, що потребують планових гінекологічних оглядів.

Згодом монітори відвідали житлові приміщення. В приміщеннях чисто, усі відремонтовані. У великих житлових кімнатах для більшого затишку створені стінні перегородки, які по центру кімнати переходять в арку. Ліжка всі одноповерхові, матраци та білизна в гарному стані. У кімнатах для прийому їжі є особисті комірки, де зберігаються продукти харчування, холодильники також заповнені продуктами. Туалети відремонтовані й мають окремі перегородки та дверцята – відсутній будь-який неприємний запах. Також у кожному приміщенні гігієни для засуджених жінок встановлена душова кабіна, до якої підключений бойлер та встановлена сучасна пральна машина. У житлових приміщеннях є кімнати для прийому їжі та відпочинку, де проведений ремонт та розміщені необхідні меблі.

Монітори відвідали виробничі цехи, розташовані на території колонії. За даними представників адміністрації, на виробництві працюють усі засуджені особи. Колонія співпрацює з Міністерством оборони України, на замовлення якого засуджені жінки шиють костюми, одіяла, покривала тощо. На виході з промислової зони є туалетні кімнати та душові кабінки, які обладнані перегородками. Представники колонії казали про труднощі в оформленні трудових договорів із особами, які прибули для відбування покарання без будь-яких документів, що посвідчували б їхню особу.

На території колонії збудований та повністю оснащений будинок для дітей засуджених, у якому створені підходящі умови для перебування дітей. Проте станом на вересень 2020 року ніхто в ньому не проживає.

Також монітори оглянули їдальню для засуджених. У приміщенні їдальні постійно проводиться вологе прибирання, наявні в достатній кількості антисептики та мило. На території колонії облаштована пекарня, де засуджені випікають хліб.

Загалом у моніторів залишилося позитивне враження від умов утримання засуджених у колонії. Негативним елементом є відсутність можливості в засуджених спілкуватися зі священнослужителями, адже на час карантину релігійні заходи в колонії не здійснюються. Під час особистого прийому від засуджених були отримані численні звернення щодо неправильного перерахунку судами засудженим строку покарання відповідно до нового закону про проступки, який передбачає зменшення санкції за вчинення окремих злочинів. Представники ХПГ надали засудженим юридичні консультації щодо оформлення апеляційних скарг на рішення судів.


Проєкт ЄС «Чинимо опір катуванням, жорстокому поводженню та безкарності в Україні»

 Поділитися