MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Білорусь: Лукашенко заступив на посаду президента

23.09.2020   
ХПГ-інформ
Уперше за всю історію незалежної Білорусі інавгурація президента відбулася таємно: дата церемонії не була оголошена заздалегідь, сама церемонія не транслювалася по білоруському телебаченню.

На тлі масових протестів, що розпочалися в Білорусі 9 серпня і були викликані незгодою з результатами голосування на президентських виборах, сьогодні, 23 вересня, Олександр Лукашенко, офіційно визнаний переможцем, заступив на посаду президента. Про це постфактум повідомили державні ЗМІ, зокрема телекомпанія БелТа, а також ЗМІ, близькі до оточення Лукашенка.

«Церемонія інавгурації цими хвилинами проходить у Палаці Незалежности. Поклавши правицю на Конституцію, Олександр Лукашенко промовив присягу білоруською мовою. Потім він підписав акт про складення присяги, після чого голова Центральної комісії Білорусі з виборів і проведення республіканських референдумів Лідія Єрмошина вручила Олександрові Лукашенку посвідчення Президента Республіки Білорусь», – повідомлено в телеграм-каналі БелТА.

О. Лукашенко та Л. Єрмошина. Фото: BelTA (Reuters)


Уперше за всю історію незалежної Білорусі інавгурація президента відбулася таємно: дата церемонії не була оголошена заздалегідь, сама церемонія не транслювалася по білоруському телебаченню.

Як зазначає білоруська служба Радіо Свобода, відповідно до закону РБ «Про президента», процес складання присяги має транслюватися по державному телебаченню і каналах радіо. Інавгурація має відбутися протягом двох місяців після виборів.

Формально, пише Свобода, у тому, як відбулася сьогоднішня інавгурація, може й не бути порушень, адже закон не каже про живу трансляцію та не зобов’язує анонсувати інавгурацію.

Білоруська Свобода цитує деякі заяви Лукашенка під час секретної інавгурації:

• Цього урочистого дня президент присягається на вірність Вітчизні та народу з особливим почуттям. У ньому дуже багато гордости за білорусів.

• Сьогодні ж, вистраждавши перемогу, ми піднялися на нову сходинку самосвідомости. Остигаючи від гарячки електоральних баталій, побачили, як дорослішає вся наша нація.

• Я не можу, не маю права кинути білорусів, які зв’язали з державним курсом не тільки політичні переваги, але й свою долю, майбутнє своїх дітей.

• В умовах поствиборчих обставин колективи підприємств показали всю свою мудрість, вибравши цех, а не площу.

• Незважаючи на диявольськи досконале підштовхування зовні, білоруси зберегли повагу один до одного.

• День обняття посади президента – це день нашої з вами перемоги, переконливої та визначальної.

Член президії Координаційної ради, ексміністр культури, дипломат, Павло Латушко назвав сьогоднішню подію «спецоперацією» Лукашенка «зі своєї самоінавгурації».

«Сьогодні ми стали свідками безпрецедентної ситуації. Президент, що відходить, який стверджує, що набрав більш ніж 80 відсотків голосів на виборах, провів спецоперацію зі своєї самоінавгурації. Під охороною ОМОНу, в умовах таємниці та секретности, у вузькому колі поспіхом звезених чиновників. Де сповнені безмежної радости громадяни? Де дипломатичний корпус? Правду кажучи, це більш нагадує злодійський схід для коронування чергового злодія в законі. Очевидно, що Олександр Лукашенко президент виключно ОМОНу та жменьки знахабнілих чиновників», – написав Латушко в своєму телеграм-каналі.

Повідомляється, що після інавгурації Лукашенка почалися стихійні протести. Відбуваються затримання протестувальників.


Масові протести у Білорусі розпочалися ввечері, 9 серпня, після закінчення голосування на президентських виборах – люди були незадоволені нечесною виборчою кампанією. Повідомлялося про масові фальсифікації, деякі люди не могли проголосувати, бо через рекордну явку виборців на багатьох виборчих дільницях не вистачало бюлетенів.

Офіційно було оголошено, що на виборах переміг Олександр Лукашенко, який керує державою 25 років. Жодні вибори президента (2001, 2006, 2010, 2015 років), окрім перших (1994 року) не визнані вільними та справедливими на міжнародному рівні.

Кандидатка у президенти Світлана Тихоновська, за даними незалежних екзитполів, а також чесних учасників виборчих комісій, на багатьох дільницях перемогла Лукашенка. Під час виборчої кампанії Тихоновська отримала широку підтримку, збираючи багатотисячні мітинги, яких Білорусь не бачила протягом багатьох років. Проте після виборів під тиском Тихоновська була вимушена залишити Білорусь.

У серпні була створена Координаційна рада – громадське об’єднання, засноване для подолання політичної кризи та забезпечення злагоди у суспільстві, а також для захисту суверенітету й незалежности Білорусі. Члени ради зазнають тиску з боку білоруської влади: тиск, примусове видворення за межі країни, тримання під вартою.

До президії Координаційної ради, крім Колесникової, входять нобелівська лауреатка з літератури Світлана Алексієвич; представник Мінського тракторного заводу Сергій Дилевський (під вартою); довірена особа Світлани Тихоновської (кандидатки у президенти) Ольга Ковалькова (під вартою); юристка, міжнародний медіятор Лілія Власова; ексміністр культури, дипломат Павло Латушко; адвокат Максим Знак (під вартою).

1 вересня цього року експерти ООН з прав людини опублікували заяву, у якій закликали Білорусь припинити тортури щодо затриманих і притягнути до відповідальности правоохоронців, які безкарно принижували та били демонстрантів у місцях тримання під вартою. Експертам відомо про 450 задокументованих випадків тортур та жорстокого поводження з людьми, позбавленими волі після президентських виборів.

«Заборона катувань є абсолютною згідно з міжнародним правом. Це не може бути виправдано з жодної причини», – наголосили експерти.

14 вересня Міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch заявила про систематичні побиття та катування демонстрантів, затриманих після президентських виборів 9 серпня цього року в Білорусі. Правозахисники наголошують на необхідності розслідування з боку ОБСЄ та Ради з прав людини ООН.

«На підставі проведеного дослідження ми дійшли висновку, що значну частину фізичного насилля з боку ОМОНу та інших правоохоронних органів, а також описані нашими співрозмовниками умови тримання під вартою, слід кваліфікувати як тортури», – йдеться у заяві організації.


Використано матеріяли білоруської служби Радіо Свобода

 Поділитися