MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Звіт про моніторинґовий візит до ДУ «Сумська виправна колонія № 116»

25.09.2020   
Максим Ревякін, Таміла Беспала, Павло Шваб
Це заклад середнього рівня безпеки для чоловіків, які засуджені вперше. За тиждень до візиту моніторів начальник колонії та двоє його підлеглих затримані за підозрою у привласненні коштів, які були призначені для виплати заробітної плати.

15 вересня 2020 року моніторинґова група у складі помічника народного депутата України Максима Ревякіна, а також двох журналістів – Таміли Беспалої та Павла Шваба – відвідала Державну установу «Сумська виправна колонія № 116». Цей заклад розташований на окраїні міста Суми (поруч із Сумським слідчим ізолятором), середнього рівня безпеки, для чоловіків, які засуджені вперше. Колонія розрахована на 745 осіб, але на момент візиту в ній перебували всього 376 осіб, що відбувають покарання. Монітори потрапили до колонії без перешкод після перевірки документів у супроводі представників адміністрації.

За тиждень до візиту моніторів начальник колонії та двоє його підлеглих затримані за підозрою у привласненні коштів, які були призначені для виплати заробітної плати. Правоохоронці стверджують, що начальник виправної установи та його підлеглі, використовуючи своє службове становище, вносили недостовірні відомості до документів бухгалтерського обліку, табелів нарахування заробітної плати та інших документів з виплати заробітної плати працівникам. Правоохоронці зазначили, що фактично трудові обов’язки ці співробітники не виконували, відтак і не було підстав для законного нарахування виплат – майже 250 тисяч гривень.

Монітори розпочали свій візит із житлової частини, а саме із 4 відділення. Будівля цегляна на 3 поверхи, збудована у 80-і роки минулого сторіччя. У дворі, який під вартою, є лавки та альтанки, а також висить одяг засуджених після прання. На першому поверсі вікна замінені на металопластикові, на інших – ні.

У різних кімнатах різна наповненість – від 6 до 10 осіб. Усі ліжка залізні та застарілі. Видно, що ремонт відсутній, подекуди побиті стіни та зіпсовані шпалери. Також вікна заліплені поліетиленом та закриті шторами, що заважає потраплянню сонячного світла та провітрюванню, від чого відчувається неприємний запах вогкості. Є кімната для прийому їжі, у якій є два старих холодильники й кухонне начиння. Туалетні кімнати оснащені перегородками та дверцятами, але відчувався сильний сморід. Рукомийники відсутні, натомість є стара рукомийна система, яка викладена із кахлю. Окрім того, монітори помітили зламані розетки та вмикачі світла.

Щодо дезінфекції житлових приміщень, то на момент візиту в ньому вже були відмітки, які підтверджували, що дезінфекція за увесь день вже проведена. Особи, що відбувають покарання, у розмові із моніторами, стверджували, що у них немає ніяких зауважень до умов утримання, а також не могли чітко розповісти, як саме проходить дезінфекція й де брати дезінфікуючі засоби. Тому графік дезінфекції викликає суттєві сумніви у його достовірності. Зауважимо, що у деяких осіб, що відбувають покарання, не було масок, а деякі не змогли відповісти, чи представники адміністрації їх їм видають. Також у житлових відділеннях у графіку дезінфекції приміщень на 11:30 були проставлені відмітки про прибирання о 12:15 та 18 годині.

На території колонії є православна церква. Також, за словами представників адміністрації, у колонії є представники 8 релігійних течій.

Далі монітори відвідали ДІЗО ПКТ, які розташовані в окремій двоповерховій будівлі – на першому поверсі. На час візиту там перебувало 8 осіб, які підтвердили справедливість застосованих до них стягнень. У камерах перебували від 1 до 3 осіб. Також, там є рукомийник із холодною водою та туалет із старою сантехнікою, що потребує ремонту. У камерах маленькі віконця, крізь які майже не потрапляє сонячне світло. В деяких камерах відчувався специфічний запах нечистот. Сантехніка стара та потребує ремонту. Доступ до питної води є тільки у кімнаті для роздачі їжі, у якій також є різне кухонне начиння. Однак адміністрація стверджувала, що на території установи є свердловина та з кранів у камерах тече питна вода.

Монітори оглянули кімнату для короткострокових побачень, у якій вживаються заходи для запобігання розповсюдженню коронавірусної інфекції, та кімнати для довготривалих побачень. У цих кімнатах створені усі умови для комфортного перебування відвідувачів, а також є кімната для дітей. В одній із кімнат проводився ремонт.

На території колонії розташована медична частина № 116 філії ДУ «ЦОЗ ДКВС України» у Сумській області. За словами завідувача, у медичній частині розроблено план дій на випадок виявлення у осіб, які відбувають покарання, коронавірусної інфекції COVID-19. Завідувач медичної частини повідомив, що забезпеченість медичним персоналом складає 98 %, що є на рідкість позитивним явищем. Також, зі слів завідувача, у медичній частині непогане забезпечення медикаментами, однак все ж таки є нестача таких медикаментів: нейролептики, транквілізатори, препарати для сну, бісептол. Щодо забезпечення засобами запобігання коронавірусним захворюванням, то медична частина забезпечена, однак від допомоги відмовлятись не стала б.

На даний час у стаціонарному відділенні проводяться ремонтні роботи за допомогою саме колонії, тому хворих за потребою направляють у комунальні установи Сум та Сумської області за необхідністю.

Далі монітори відвідали лазне-пральний комплекс. У роздягальні є місце для лікаря-терапевта, який оглядає осіб, які відбувають покарання, щодо тілесних ушкоджень. Душові кабінки розділені перегородками, є шторки та ґумові килими. Вода нагрівається за допомогою котла на твердому паливі, а саме деревини, яке є відходами виробництва колонії. Щодо пральні, то закуплені дві нові машинки, але на момент візиту використовувалися старі пральні машини. Особи, що працюють у лазне-пральному комплексі, зазначили, що працюють за трудовим договором, але не могли назвати суму заробітної плати, яку вони отримали хоча б за минулий місяць.

Також монітори завітали до їдальні. На кухні монітори бачили, як особи, які відбувають покарання, займалися заготівлею помідорів на зиму, а також допомагали чистити картоплю на вечерю. Цього року колонія придбала новий рефрижератор. У двох великих ємкостях розморожувалася риба. У холодильнику для м’яса зберігалася готова смажена риба. На лінії роздавання їжі на обід давали суп із кукурудзяної крупи, гречану кашу зі шматочками м’яса та нарізані томати. Перець та томати вирощують на території колонії. Щодо санітарних книг, то вони в наявності є, але дивно, що записи огляду зроблені всього двома лікарями (терапевтом та психіатром).

Під кінець візиту монітори відвідали виробництво та СТО. Виробництво спеціалізується на деревообробці та металообробці. Виробництво займає два великих цехи, кілька будівель пустують та перебувають у напіваварійному стані. За даними представників адміністрації, на підприємстві працюють 13 осіб, а в майстерні – 4 особи. Але, на жаль, навіть у такої кількості працівників немає засобів індивідуального захисту. Монітори помітили, як працівник працював зі зварювальним пристроєм без захисного шолому та у безпосередній близькості до тирси. Також у працівників, якщо є, наприклад, рукавички, то вони вже із дірками й непридатні, щоб у них працювати.

На запитання моніторів про заробітну плату деякі засуджені не могли відповісти, деякі називали суми від 100 до 1000 гривень, хоча, зі слів засуджених, вони працюють 8 годин на день, 5 діб на тиждень. Доступу до питної води на виробництві немає, туалет є, але він в жахливому антисанітарному стані. Праця в майстерні є добровільною. На даний час це перебирання та відділення пластику від металу у бракованих кришечках.

Щодо СТО, то коли монітори прибули до нього, там працювали двоє осіб без засобів індивідуального захисту – якраз проводилися шліфувальні роботи з ремонту автівки і в гаражі було дуже запорошено. На запитання, чи є в них респіратори, працівники відповіли, що тільки що викинули, а куди, не пам’ятають. Для чого ремонтується стара автівка працівники відповіді не надали.

На другому поверсі однієї з будівель на виробництві є ПТУ. Особам, які відбувають покарання, що успішно пройшли навчання, видається диплом Сумського навчального центру № 116 державного зразка. Навчання проходить за шістьома спеціальностями: слюсар-ремонтник, електрогазозварювальник, верстатник деревообробних верстатів, маляр, верстатник широкого профілю, електромонтер з ремонту та обслуговування електроустаткування.

Наш візит співпав з представленням нового очільника. Ним став підполковник внутрішньої служби Іван Буров. Сподіваємось, що новий начальник установи виправить наявні в установі недоліки, які прийняв разом із посадою. Бажаємо йому наснаги та допомоги від Північно-Східного Міжрегіонального Управління з питань виконання покарань Міністерства юстиції.


Проєкт ЄС «Чинимо опір катуванням, жорстокому поводженню та безкарності в Україні»

 Поділитися