MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Харківське «одоробло» – справу знову розгляне суд

30.09.2020   
Ірина Скачко

Касаційний суд скасував рішення першої та апеляційної інстанцій у справі про «олександрійський стовп», який харківська міська влада планувала поставити на площі Свободи замість поваленого чотири роки тому Леніна.

«Ленінопад» стався в Харкові 28 вересня 2014 року. За півтора роки міська влада почала демонтаж залишків постаменту, а влітку 2016 року – реконструкцію скверу і частини площі, на якій колись височів вождь пролетаріату. Тим часом у соціальних мережах з’явився ескіз нового пам’ятника, яким буцімто планувалося замінити монумент Леніну: висока колона з ангелом, що тримає хрест. Харків’яни нарекли цей витвір мистецтва «одороблом» і «хрестом на свободі» (за назвою площі, на якій його планувалося звести). Критики, зокрема, вбачали в цій колоні схожість з Олександрійським стовпом на Дворцовій площі в Санкт-Петербурзі.

Виконком міськради оголосив архітектурний бліц-конкурс на ескіз-ідею пам’ятного знаку. Харківські активісти розцінили такий крок як спробу міської влади ухвалити кулуарне рішення і все ж таки поставити стовп. Громадські організації звернулися до мера із закликом про скасування бліц-конкурсу і проведення, натомість, відкритого міжнародного архітектурного змагання, на якому без поспіху можна було б обрати найкраще для Харкова рішення. За півтори доби звернення підписали понад 700 харків’ян. Міський голова Геннадій Кернес проігнорував звернення, було призначено дати проведення бліц-конкурсу.

20 січня 2017 року ГО «Міські реформи» та ГО «Харківський антикорупційний центр» звернулися з адміністративним позовом до виконавчого комітету Харківської міської ради: активісти просили скасувати рішення «Про проведення відкритого архітектурного бліц-конкурсу». Втім, Дзержинський суд прийняв позов не одразу: то знайшли помилки в заяві, то не прийняли електронну квитанцію про судовий збір.

Вже 3 лютого журі визначилося з переможцем. Як і очікувалося, ним став 86-метровий пам’ятний знак у вигляді ангела з хрестом в оточенні чотирьох фігур – саме той монумент, який харків’яни назвали «одороблом».

Проект-переможець бліц-конкурсу. Фото з сайту Харківської міської ради


29 березня 2017 року Дзержинський районний суд, а потім і Харківський апеляційний суд визнали рішення виконкому Харківської міської ради про проведення бліц-конкурсу протиправним, адже під час його організації було порушено Закон України «Про архітектурну діяльність» та Порядок проведення архітектурних та містобудівних конкурсів.

Кілька днів тому Касаційний суд скасував ці рішення першої та апеляційної інстанції. Тепер справу розглядатимуть знову – у першій інстанції.

«Судам необхідно з’ясувати фактичні обставини щодо порушення прав чи охоронюваних законом інтересів позивачів з боку відповідача у зв’язку із прийняттям рішення від 02.11.2016 №768 „Про проведення відкритого архітектурного бліц-конкурсу на ескіз-ідею пам’ятного знака на майдані Свободи у місті Харкові“, встановити характер правовідносин та зміст прав та інтересів, за захистом яких звернулися до суду позивачі, тобто чи мали вони право на звернення до суду з даним адміністративним позовом взагалі та чи породжує оскаржуване рішення будь-які обов’язки для позивачів або право на судовий захист», – ідеться в постанові суду.

 Поділитися