MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Переможе сила права чи право сили?

12.10.2020   
Євген Захаров

13 жовтня Верховний Суд вдруге розгляне касаційну скаргу ПАТ «Київенерго» на рішення відносно регресного позову Міністерства юстиції щодо відшкодування виплати внаслідок виконання рішення Європейського суду з прав людини у справі «Золотий мандарин ойл» проти України.

Компанія ПАТ «Київенерго», в якій державі належало більше 50% акцій, у 2009 році заволоділа майном ТОВ «Золотий мандарин ойл» на суму 7 млн. доларів і не виконувала рішення суду про виплату компенсації його вартості. У 2013 році підприємство звернулося до ЄСПЛ із заявою про незабезпечення державою виконання рішення національного суду, що є грубим порушенням статті 6 ЄКПЛ та практики Європейського суду і належить до типу справ за пілотним рішенням «Юрій Миколайович Іванов проти України». Важливо відзначити, що держава взяла на себе міжнародні зобов’язання виконати зазначені рішення. Сторони погодилися на дружнє врегулювання, і ЄСПЛ ухвалив відповідне рішення, за яким держава виплатила понад 54 млн. гривень ТОВ «Золотий мандарин ойл».

Проте НАБУ побачила у цьому корупційну «схему», у якій виплата коштів з бюджету на виконання рішення ЄСПЛ про дружнє врегулювання є незаконною оборудкою! І відкрило відповідне кримінальне провадження

Харківська правозахисна група провела юридичний аналіз і надала правовий висновок щодо виконання Україною зобов’язань відповідно до мирного врегулювання за рішенням ЄСПЛ у справі «Золотий Мандарин Ойл проти України». Було встановлено, що завдяки рішенню про дружнє врегулювання Україні було зекономлено понад 104 млн. гривень. Натомість на початку 2020-го року НАБУ оголосило шістьом людям підозру в нібито заволодінні 54-ма мільйонами гривень через виконання Україною у 2016-му році рішення ЄСПЛ про повернення компанії «Золотий Мандарин Ойл» боргів «Київенерго» і намагалося зняти міжнародний імунітет з Георгія Логвинського.

Ми неодноразово заявляли, що під виглядом розслідування кримінального провадження №52017000000000361 НАБУ втручається в діяльність Європейського суду з прав людини, здійснює тиск на осіб, які знаходяться під міжнародним імунітетом, системно порушує права людини, а також завдає суттєвих матеріальних збитків Україні та підриває імідж нашої держави на міжнародній арені. Ґрунтовний експертний аналіз демонструє, що дане провадження має всі ознаки переслідування з політичних мотивів. Відповідно до проведених експертиз нашими організаціями, а також іншими ключовими фахівцями у галузі практики ЄСПЛ, у тому числі суддями ЄСПЛ ad hoc, обвинувачення побудоване виключно на неправильному тлумаченні норм Європейської Конвенції, про що державу було проінформовано листом Секретаря суду від 25 жовтня 2019 року. Це було підтверджено і рішенням Пленуму Європейського суду з прав людини від 6 липня 2020 року, який відмовив у знятті імунітету з Георгія Логвинського і зазначив, що імунітет вже порушено незаконними діями НАБУ, а саме переслідування відбувається не для цілей відправлення правосуддя. Зараз Велика палата Верховного Суду відкрила провадження щодо забезпечення виконання даного рішення ЄСПЛ.

Після виплати коштів «Золотому мандарину ойл» з бюджету Міністерство юстиції згідно з існуючим порядком у 2018 році звернулося з регресним позовом до ПАТ “Київенерго” щодо відшкодування виплати внаслідок виконання рішення ЄСПЛ в розмірі понад 54 млн. гривень. Оскільки ЄСПЛ визнав порушення Конвенції, порушник, який не виконував рішення суду, має ці кошти повернути в бюджет. Мін’юст виграв перші дві інстанції, але чомусь касаційний суд повернув справу до першої інстанції. Мін’юст знову виграв апеляцію. І ось сьогодні Верховний Суд проведе засідання за касаційною заявою «Київенерго».

Очевидно, такий складний і тривалий судовий процес на відміну від тисяч усіх інших подібних процесів може бути пов’язаний із тим, що НАБУ не зацікавлене у поверненні коштів державі за регресним позовом Мін’юсту, адже якщо немає збитків державі – немає і «складу злочину» у сумнозвісному кримінальному провадженні.

Діями НАБУ у згаданій справі вже завдано суттєвих збитків державному бюджету України: Мін’юст офіційно поінформував ЄСПЛ, що подальше укладення дружніх врегулювань і односторонніх декларацій неможливо, що істотно збільшує бюджетні витрати на виплату компенсацій – за ці три роки державний бюджет втратив кілька десятків мільйонів гривень. Хто ж підпише рішення про дружнє врегулювання, яке потім розтлумачать як бажання вкрасти кошти з бюджету?!

Харківська правозахисна група та наші партнери, вся юридична спільнота не тільки в Україні, а і в Європі уважно стежить за розвитком подій у цьому новому кафкіанському Процесі.

Принагідно зауважимо, що відповідно до частини 1 статті 16 Закону України «Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини» у разі невиконання або неналежного виконання рішення ЄСПЛ винні службові особи, до повноважень яких належить це виконання, несуть адміністративну, цивільну або кримінальну відповідальність, передбачену законами України. У цьому контексті доречно нагадати, що згідно зі ст. 382 КК України передбачена відповідальність за умисне невиконання службовою особою рішення Європейського суду з прав людини.   

 Поділитися