MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Лідер казахстанської опозиції отримав статус біженця у Франції

21.10.2020   
ХПГ-інформ
Французький Національний суд з питань притулку виніс історичне рішення про надання статусу біженця лідерові казахстанської опозиції Мухтару Аблязову – одному з найзначніших критиків режиму Назарбаєва.

29 вересня 2020 року Французький Національний суд з питань притулку виніс історичне рішення про надання статусу біженця лідерові казахстанської опозиції Мухтару Аблязову, одному з найзначніших критиків режиму Назарбаєва і засновнику мирного опозиційного руху «Демократичний вибір Казахстану» (ДВК). Про це повідомляє Фундація «Відкритий діялог» на своєму сайті.

У своєму рішенні Суд визнав наявність обґрунтованих загроз переслідування за політичними мотивами і скасував рішення Генерального директора Французького управління із захисту біженців та осіб без громадянства (OFPRA) від 31 травня 2018 року, яким було відхилено клопотання Аблязова про надання притулку.

Присяжні ретельно оцінили образливі і незаконні дії казахстанського режиму стосовно Аблязова та його політичних опонентів в цілому: «(…) є серйозні підстави вважати, що цивільна і кримінальна справи, порушені проти пана Аблязова (…) в Казахстані або в інших іноземних юрисдикціях, насправді обумовлені політичною метою».

У постанові суду згадувалась багаторічна історія політичного переслідування Аблязова владою Казахстану, а також рішення Інтерполу в 2017 році про виключення його імені зі списку «червоних повідомлень» і відмову Державної ради Франції в 2016 році екстрадувати Аблязова в Російську Федерацію та в Україну з Франції на вимогу влади Казахстану.


Мирний опозиційний рух «Демократичний вибір Казахстану» у березні 2018 року заборонений казахстанським судом і оголошений ним «екстремістською організацією». Відтоді тисячі прихильників ДВК зіткнулися з переслідуванням і тюремним ув’язненням. У лютому 2020 року боротьба влади з «екстремізмом» призвела до трагічної загибелі активіста ДВК Дулата Агаділа, вбитого в поліцейському відділку.

Як повідомляє «Відкритий діялог», за останнє десятиліття ним задокументовано не менш ніж 7 500 випадків політично мотивованих ув’язнень і переслідувань у Республіці Казахстан. Від дій режиму постраждали лідери опозиції, незалежні журналісти, активісти громадянського суспільства та користувачі соціальних мереж, які просто висловили підтримку маніфесту ДВК, а також соратники та родичі Аблязова, які стали жертвами особистої ворожнечі Назарбаєва.

Фундація «Відкритий діялог» вважає, що демократичні держави повинні негайно прийняти і ввести персональні санкції проти тих казахстанських чиновників, які несуть відповідальність за грубі порушення прав людини всередині країни, а також за зловживання механізмами міжнародного співробітництва.

 Поділитися