MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

«Справу Василя Стуса» передадуть до бібліотек

04.11.2020   
ХПГ-інформ
Примірники книги Вахтанга Кіпіані «Справа Василя Стуса» надійдуть до національних та обласних бібліотек. Про це в своєму телеграм-каналі повідомив міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

Примірники книги Вахтанга Кіпіані «Справа Василя Стуса» надійдуть до національних та обласних бібліотек. Про це в своєму телеграм-каналі повідомив міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

Зокрема книгу отримають:

  • Донецька обласна бібліотека для дітей;

  • Обласна універсальна наукова бібліотека імені Д.Чижевського, м.Кропивницький;

  • Луганська обласна універсальна наукова бібліотека;

  • Миколаївська обласна універсальна наукова бібліотека;

  • Полтавська обласна універсальна наукова бібліотека;

  • КЗ «Херсонська обласна універсальна наукова бібліотека імені Олеся Гончара»;

  • Чернігівська обласна універсальна наукова бібліотека імені В.Г.Короленка;

  • Публічна бібліотека імені Лесі Українки, м.Київ;

  • Національна бібліотека України імені Ярослава Мудрого;

  • Одеська національна наукова бібліотека;

  • Харківська державна наукова бібліотека імені В.Г. Короленка;

  • Національна історична бібліотека України;

  • Державна бібліотека України для юнацтва;

«Міністерство культури та інформаційної політики рекомендує книгу, а я особисто всебічно закликаю до її прочитання», – зазначив Олександр Ткаченко.

Нагадаємо, 2 листопада видавництво «Vivat» доповнило новий наклад книги рішенням Дарницького райсуду Києва щодо її заборони. Текст судового рішення розмістили на форзацах. 

Рішення суду на форзаці примірника книги «Справа Василя Стуса»


У книзі «Справа Василя Стуса» журналіст та історик Вахтанг Кіпіані зібрав архівні документи КДБ про суд над поетом і дисидентом. Саме Віктор Медведчук був на процесі державним захисником Стуса. Йому часто закидають порушення адвокатської етики щодо підзахисного. Книга вийшла друком у травні 2019 року. У вересні того ж року Віктор Медведчук звернувся до суду із вимогою заборонити книгу як таку, що містить «висловлювання, які не відповідають дійсності».

19 жовтня Дарницький районний суд частково задовольнив позов Віктора Медведчука проти Вахтанга Кіпіані та видавництва «Vivat» про заборону видання і поширення книги «Справа Василя Стуса». «Зобов’язати Кіпіані та видавництво „Vivat“ видалити з книжки із розділів „Кримінальна справа №5. Книга життя і смерті Василя Стуса“ та „Чи вбивав адвокат Медведчук поета Василя Стуса“ інформацію про особу Медведчука. Заборонити Кіпіані і видавництву „Vivat“ розповсюджувати надрукований тираж книжки „Справа Василя Стуса“ і подальше його тиражування до усунення порушення особистого немайнового права Медведчука», – йдеться в ухваленому рішенні. Зокрема суд заборонив наступні фрази з книги: «...чи була можливість у Стуса обрати „менше зло“. Проте є фактом, що наданого, підтримуваного держбезпекою адвоката звали Віктор Медведчук»; «...Медведчук на суді визнав, що всі „злочини“, нібито вчинені його підзахисним, „заслуговують на покарання“»; «...він фактично підтримав звинувачення. Навіщо прокурори, коли є такі безвідмовні адвокати?»; «...розпинав поета призначений державою адвокат Медведчук»»; «...шістка комуністичної системи Медведчук…»; «Злочин перед поетом юрист Медведчук здійснив ще й тим, що не повідомив родині про початок розгляду справи… Боявся КДБ чи просто завжди був циніком та аморальним типом?».

Видавництво «Vivat» планує оскаржити це рішення суду.

 Поділитися