MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Сенцов отримає польську премію імені Станіслава Вінценза

06.11.2020   
ХПГ-інформ
Українського режисера відзначили за поєднання мистецької діяльності з боротьбою за свободу та базові права людини.

«Цьогорічний переможець Олег Сенцов поєднує мистецьку діяльність з участю в боротьбі за свободу та базові права людини, особливо за права переслідуваних і репресованих осіб», – цитує Радіо Свобода голову Краківської міської ради й керівника премії Вінценза Домініка Яськовца (Dominik Jaśkowiec).

Премію засновано у 2005 році. Нею відзначають за досягнення в популяризації культури Центральної та Східної Європи. Нагороду присуджує Краківська міська рада. Серед лауреатів премії Томас Венцлова, Світлана Алексієвич, Анджей Стасюк, Аґнешка Голланд, Сергій Жадан, Ярослав Грицак.

Вручення відбудеться 18 листопада у Кракові, під час саміту Open Eyes Economy.


Станіслав Вінценз – польський письменник, філософ і перекладач. Він народився у 1888 році у Слободі-Рунґурській (нині село Слобода Коломийського району Івано-Франківської області). Завжди цікавився гуцульською культурою. Найвідоміша робота Станіслава Вінценза – тетралогія «На високій полонині».

В Україні також існує премія його імені. Її започаткували у 2018 році для відзначення осіб, що багато роблять для культурного і соціального розвитку регіонів. Лауреата обирає рада, до якої входять польські та українські інтелектуали, серед яких Євген Захаров, Мирослав Маринович, Іван Малкович, Марина Сингаївська, Іза Хруслінська. Цього року премію, закрема, отримав директор Центру досліджень історії та культури східноєвропейського єврейства, головний редактор видавництва «Дух і Літера» Леонід Фінберг.


Олег Сенцов – український режисер, сценарист, письменник, колишній в’язень Кремля. У серпні 2015 року Північнокавказький окружний військовий суд визнав його та анархіста Олександра Кольченка винними у справі про створення терористичної спільноти, вчиненні та плануванні терактів. За версією слідства, у 2014 році Сенцов створив «терористичну спільноту», учасники якої підпалили двері «Російської громади Криму» та вікна відділення «Єдиної Росії» в Сімферополі, а також готувалися підірвати пам’ятник Леніну та Вічний вогонь. Крім того, їм поставили обвинувачення в незаконному обороті зброї та вибухівки у складі групи. Сенцов отримав 20 років колонії суворого режиму, Кольченко – 10 років колонії. На судовому процесі обидва провину не визнали.

У березні 2016 року Сенцова етапували до колонії в Якутії, а в 2017 році перевезли звідти до виправної колонії № 8 «Білий ведмідь» у місті Лабитнангі (Ямало-Ненецький автономний округ) РФ.

Олег Сенцов тримав голодування з 14 травня до 5 жовтня 2018 року (145 днів) з вимогою звільнити з російських в’язниць усіх українських політв’язнів. 5 жовтня Сенцов заявив, що змушений голодування припинити, бо у противному разі його годуватимуть примусово.

7 вересня 2019 року Олег Сенцов разом зі ще 34 українцями повернувся з російського ув’язнення в результаті обміну утримуваними особами з Росією.

 Поділитися