MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Моніторинговий візит до ДУ «Сокирянська виправна колонія (№ 67)»Моніторинговий візит до Дружелюбівського виправного центру № 1Моніторинговий візит до Вільнянської установи виконання покарань № 11Моніторинговий візит до ДУ «Софіївська виправна колонія № 55»Моніторинговий візит до ДУ «Оріхівська виправна колонія (№ 88)»Моніторинговий візит до Кам’янської виправної колонії № 101Моніторинговий візит до Вільнянської виправної колонії № 20Звіт про моніторинговий візит до Біленківської виправної колонії № 99Моніторинґовий візит до ДУ «Торецька ВК № 2»Моніторинґовий візит до ДУ «П’ятихатська виправна колонія № 122»Моніторинговий візит до ДУ «Бахмутська установа виконання покарань № 6»Звіт за результатами моніторингового візиту до ДУ «Софіївська виправна колонія № 45»Звіт про моніторинговий візит до ДУ «Криворізька виправна колонія № 80»Звіт про моніторинговий візит до ДУ «Петрівська виправна колонія № 49»Звіт про моніторинговий візит до ДУ «Кам’янська виправна колонія № 34»Моніторинговий візит до ДУ «Дніпровська установа виконання покарань № 4»Звіт про моніторинґовий візит до ДУ «Роменська виправна колонія № 56»Звіт за результатами моніторингового візиту до Конотопського виправного центру № 130Звіт за результатами моніторингового візиту до ДУ «Полтавська виправна колонія (№ 64)»Звіт про моніторинґовий візит до ДУ «Сумська виправна колонія № 116»

Моніторинговий візит до Могилів-Подільської виправної колонії № 114

09.11.2020   
Ігор Сосонський, Павло Шваб, Максим Ревякін
Це установа середнього рівня безпеки для чоловіків, вперше засуджених до позбавлення волі.

І. Загальна інформація

4 листопада 2020 року моніторингова група ХПГ у складі Максима Ревякіна, Павла Шваба та Ігоря Сосонського відвідала Могилів-Подільську колонію № 114. Установа розташована на Вінниччині, у селі Сказанці, що за 14 кілометрів від Могилів-Подільського.

Ця колонія є установою середнього рівня безпеки для чоловіків, вперше засуджених до позбавлення волі. Планова наповненість колонії – 313 осіб, на час візиту в колонії відбувало покарання 231 засуджених. З початку цього року з установи звільнилось 47 осіб. Чисельність адміністрації – 169 співробітників. Заклад працює з 1985 року.

По прибуттю до установи монітори помітили відсутність захисних масок у співробітників колонії, однак в подальшому, після початку моніторингу, всі співробітники одягли маски. На КПП є дезінфікуючий бар’єр та засіб для дезінфекції рук. Моніторам був проведений температурний скринінг.

ІІ. Житлова зона

В установі є 6 житлових відділень, які розташовані у двох будівлях. Усі відділення блочного типу. В одному з відділень – свіжий ремонт. Інші відділення явно потребують ремонту. Деякі відділення обладнані металопластиковими вікнами, інші – дерев’яними. Ліжка залізні, спальні приміщення достатньо світлі, однак подекуди світла не вистачає через завішені темними шторами вікна. В деяких житлових кімнатах є сліди затоплень та подекуди видно цвіль. У приміщеннях сперте несвіже повітря, у деяких приміщеннях відчувається сирість. Житлові приміщення на момент візиту не опалювались. Монітори не помітили у відділеннях графіка дезінфекції приміщень та дезінфікуючих засобів. Представники колонії стверджували, що все це є в медичній частині.

Кімнати для приймання їжі косметично відремонтовані, але з вигляду старі та зашарпані. Є старі кухонні меблі, подекуди є холодильники та електрочайники, мультиварки були відсутні. Баки з питною водою були в кожному відділені.

Санітарні вузли у приміщеннях ремонтуються, тому ув’язнені змушені користуватися туалетом, що перебуває в занедбаному стані та розташований на дворі. Замість рукомийників засуджені користуються вмонтованим у стіну краном, який розташований також на дворі. Монітори помітили, що засуджені сушили білизну на дворі при температурі +8 °С.

Засуджені скарг на умови тримання не мали.

ІІІ. Медична частина

У медичній частині відповідно до штатного розпису вакантною є посада лікаря-психіатра. Розписом взагалі не передбачена посада фармацевта, який повинен відповідати за лікарські засоби для засуджених. У частині є лікар-стоматолог. Наявне сучасне стоматологічне обладнання. Є рентген апарат та закуплено новий кисневий генератор. Здійснюються загальні лабораторні дослідження біоматеріалів.

Палати стаціонару світлі та охайні, обладнані металопластиковими вікнами. На момент візиту у стаціонарі перебував один засуджений з епілепсією, який скарг на лікування не мав. Є ізолятор на три ліжка з туалетом та душовою. Ізолятор може бути використаний для ізолювання засуджених на випадок їх зараження коронавірсною інфекцію.

Під час спілкування із засудженими у житлових відділеннях монітори отримали скаргу на ненадання медичних препаратів хворому на гіпертонічну хворобу. Зі слів засудженого, представники медичної частини вимагали перерахунку пенсії засудженого взамін на лікарські засоби. Начальник медичної частини запевнив, що це неправда, а засуджений сам не приходить у медичну частину для отримання необхідних йому ліків.

IV. Їдальня

На вході до обідньої зали є три рукомийники, є рушник та мило. Проте монітори помітили, що існують проблеми із водопостачанням та водовідведенням. На стіні в обідній залі є стенд інформаційного меню із релевантною інформацією. Їдальня світла та простора. Минулого року на кухні виконано капітальний ремонт та встановлено нове устаткування. Незабаром буде придбано ще одна плита. У осіб, що працюють в їдальні, є належно оформлені медичні книжки.

Також при спілкуванні із засудженими виявилося, що майже увсі вони не відвідують сніданок, що може свідчити про неналежну якість харчування.

V. ДІЗО/ПКТ

На час візиту в ДІЗО перебували чотири особи. З початку року дисциплінарне стягнення було застосовано 126 разів. У дисціплінарному ізоляторі виконаний поточний ремонт. Камери розраховані на дві особи та достатньо світлі – встановлені металопластикові вікна. У засуджених немає можливості самостійно відчинити вікно, для цього потрібно кликати молодшого інспектора. Також, у камерах є рукомийники та туалет, але в одній камері виявлено відсутність перегородки між туалетом та житловою площею, в іншій – замість туалету отвір в підлозі, нечистоти з якого засуджені змивають шлангом, який стирчить зі стіни. Цей отвір у підлозі закривався самостійно виготовленою затичкою. Баки із питною водою відсутні, засуджені вимушені пити воду з крану.

Особи, що перебували у дисциплінарному ізолятові, на умови утримання скарг не мали.

VI. Виробництво

Виробництво у колонії складається із деревообробного цеху та автомайстерні. На виробництві працюють 16 осіб. У деревообробному цеху виготовляють дерев’яні бесідки та вуличні лави, а в авомайстерні ремонтували два автомобілі. Монітори помітили, що засуджені не використовують засоби індивідуального захисту, але на прохання моніторів засуджені підтвердили, що вони є в наявності. За словами працюючих, вони не воліють використовувати захисні окуляри чи навушники. Також, усі працюючі повідомили, що працюють за цивільно-правовими договорами й щомісяця отримують винагороду в розмірі 1500–1600 гривень.

VII. Лазне-пральний комбінат

На момент візиту лазне-пральний комбінат не працював у зв’язку проведенням у ньому капітального ремонту. Засуджені мають можливість помитися у приміщені котельні (1 душова кабінка) та на виробництві (2 душові кабінки).


Проєкт ЄС «Чинимо опір катуванням, жорстокому поводженню та безкарності в Україні»

 Поділитися