MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Моніторинговий візит до ДУ «Вінницька установа виконання покарань № 1»Моніторинговий візит до ДУ «Ладижинська виправна колонія № 39»Моніторинговий візит до Могилів-Подільської виправної колонії № 114Моніторинговий візит до ДУ «Сокирянська виправна колонія (№ 67)»Моніторинговий візит до Дружелюбівського виправного центру № 1Моніторинговий візит до Вільнянської установи виконання покарань № 11Моніторинговий візит до ДУ «Софіївська виправна колонія № 55»Моніторинговий візит до ДУ «Оріхівська виправна колонія (№ 88)»Моніторинговий візит до Кам’янської виправної колонії № 101Моніторинговий візит до Вільнянської виправної колонії № 20Звіт про моніторинговий візит до Біленківської виправної колонії № 99Моніторинґовий візит до ДУ «Торецька ВК № 2»Моніторинґовий візит до ДУ «П’ятихатська виправна колонія № 122»Моніторинговий візит до ДУ «Бахмутська установа виконання покарань № 6»Звіт за результатами моніторингового візиту до ДУ «Софіївська виправна колонія № 45»Звіт про моніторинговий візит до ДУ «Криворізька виправна колонія № 80»Звіт про моніторинговий візит до ДУ «Петрівська виправна колонія № 49»Звіт про моніторинговий візит до ДУ «Кам’янська виправна колонія № 34»Моніторинговий візит до ДУ «Дніпровська установа виконання покарань № 4»Звіт про моніторинґовий візит до ДУ «Роменська виправна колонія № 56»

Моніторинговий візит до Крижопільського виправного центру № 113

12.11.2020   
Ігор Сосонський, Максим Ревякін, Павло Шваб
Монітори вважають, що дезінфікуючі розчини розставлені показово з огляду на те, що моніторингова група провадить візити по установах у Вінницькому регіоні.

І. Загальна інформація

5 листопада 2020 року моніторингова група ХПГ у складі Максима Ревякіна, Ігоря Сосонського та Павла Шваба здійснила моніторинговий візит до ДУ «Крижопільській виправний центр (№ 113)».

Крижопільській виправний центр № 113 розташований у селищі Городківка Вінницької області, що в 13 кілометрах від міста Крижопіль. Планова наповненість центру – 216 засуджених. На момент візиту в установі відбувало покарання 88 осіб. Чисельність адміністрації – 75 осіб.

По прибуттю до установи моніторам виміряли температуру. На КПП були присутні дезінфікуючі бар’єри та засоби для дезінфекції рук. Монітори потрапили до установи безперешкодно.

ІІ. ДІЗО

Спочатку монітори відвідали дільницю ДІЗО, яка розміщена одразу за КПП. На момент візиту засуджених у секторі не було. Всього з початку року дисциплінарне стягнення у вигляді поміщення до ДІЗО застосовувалось 26 разів. У секторі розташовано 3 камери, кожна з яких розрахована на двох порушників режиму. В усіх камерах виконаний добротний косметичний ремонт, який закінчено на початку 2020 року. Встановлені метало пластикові вікна, які засуджені не можуть відкрити самостійно – потрібно кликати молодшого інспектора. В камерах доволі світло, є рукомийники та туалети, відгороджені перегородкою та дверцятами. Прогулянковий дворик перебуває в аварійному стані, доволі маленький, завширшки трохи більше метра, наявне ржаве спортивне знаряддя, лавка доволі маленька. Адміністрація центру запевнила, що наступного року дворик буде розширений та відремонтований.

ІІІ. Житлові приміщення

На території є одна законсервована житлова будівля та одна жила. В житловій будівлі є три житлові відділення, які розташовані на трьох поверхах. Відділення розбиті на житлові блоки, розраховані на дві-чотири особи. Кімнати косметично відремонтовані, подекуди видні сліди затоплення. У всіх відділеннях встановлені металопластикові вікна. Кімнати прийому їжі обладнанні кухонними меблями та кухонним начинням. У санітарних вузла встановлені рукомийники, туалети відгороджені стінками, але дверцята відсутні, що вкрай порушує приватність. У житлових відділеннях тепло. Також у житлових відділеннях не було баків із кип’яченою питною водою.

IV. Лазне-пральний комбінат

У лазне-пральному комбінаті встановлені побутові водонагрівачі, виконаний капітальний ремонт. Душ розділений перегородками та килимками, є шторки. Також є перукарня, у якій засуджені мають можливість постригтися безкоштовно. У пральні є дві нові побутові пральні машинки.

V. Їдальня

На вході до їдальні є два вмивальника, рідке мило та паперові рушники. Біля вмивальників розставлені дезінфікуючі розчини. Монітори вважають, що дезінфікуючі розчини розставлені показово з огляду на те, що моніторингова група провадить візити по установах у Вінницькому регіоні. На стіні є інформаційний стенд меню на поточний день. Обідня зала світла та чиста.

Під час спілкування засуджені повідомили, що на сніданок була каша, хоча в меню та в меню-розкладці продуктів зазначено макарони. Це може свідчити або про невідповідність меню фактично приготованій їжі, або про не відвідування засудженими їдальні. На кухні встановлене електричне кухонне устаткування. Є власна пекарня.

VІ. Дільниця карантину та розподілу

На момент візиту на дільниці перебували засуджені. На дільниці виконаний поточний косметичний ремонт. У кімнатах встановлені двоповерхові ліжка, другий поверх яких не використовується. Санітарний вузол обладнаний рукомийниками. В туалеті встановлені застарілі чаші Генуя. Туалети розмежовані перегородкою, але дверцята відсутні, що порушує приватність. Кімната прийому їжі обладнана кухонними меблями та відповідним кухонним начинням.

VІІ. Виробництво

В установі працює 52 засуджених. Виробництво представлене лише деревообробним та столярними цехами. В них виготовляють щепу, брус та різні вироби з деревини (лави, бесідки та інше). На виробництві, безпосередньо на території центру, працює 27 засуджених. Усі засуджені на виробництві працюють за цивільно-правовими договорами. Засоби захисту були в наявності, але відсутні безпосередньо на працівниках.

За словами адміністрації установи, 25 засуджених працює за межами центру на Вінницькій птахофабриці. Зі всіма засуджені укладені трудові договори, засуджені отримують мінімальну заробітну плату.

VІІІ. Підсобне господарство

В установі функціонує підсобне господарство, на якому вирощують велику рогату худобу у кількості 30 голів, свиней у кількості 35 голів, також є вівці та кози. Підсобне господарство використовується для власних потреб.

Проєкт «Сприяння здійсненню свободи від катувань та права в’язнів на медичну допомогу в Україні на основі міжнародних стандартів прав людини», фінансований Посольством Федеративної Республіки Німеччина в Україні

Проєкт ЄС «Боротьба проти катувань, поганого поводження та безкарності в Україні»
 Поділитися