MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Журналіста вигнали з наради

18.12.2001   
Людмила Кучеренко, м. Полтава

Вкотре влада на Полтавщині показала своє справжнє обличчя: не втомлюється говорити про відданість базовим демократичним цінностям, серед яких і свобода слова, а насправді душить її.

28 листопада на нараді сільських, селищних голів та керівників сільгосппідприємств голові Миргородської райдержадміністрації Павлу Кандибі не сподобалася присутність редактора опозиційної газети "Мирго-

родська правда", помічника-консультанта народного депутата Олександра Кулика — Віктора Козоріза. Адже насправді то була зустріч з вірогідним кандидатом у нардепи — начальником Полтавського тампонажного управління ДК "Укргазвидобування" М.Кіліпком, котрий, до речі, свою виборчу кампанію 1998 року розпочав зі скандалу, пов’язаного з порушенням виборчого законодавства — пільгової роздачі цукру пенсіонерам Київського району Полтави. Тож пан Кандиба дав вказівку вивести журналіста із залу, що й зробили, застосувавши фізичну силу, секретар Миргородської райради А.Тринько, начальник управління земельних ресурсів М.Левченко та один з "ефективних сільгоспвласників". З Віктора Козоріза зірвали окуляри, порвали куртку, завдавши людині при виконанні службових обов’язків не лише моральної, а й матеріальної шкоди.

Я зателефонувала П.Кандибі, зажадавши пояснень з приводу інциденту, бо саме за його вказівкою до журналіста було застосовано фізичну силу. Але він сказав, що має право виганяти (саме таке слово було вжито — авт.) журналіста з наради, на яку його не запрошував, бо у фірми можуть бути секрети щодо формування цін, висунення кандидатур та ін.

Думаю, що голова Миргородської райдержадміністрації не обмовився, назвавши орган виконавчої влади "фірмою". Бо саме так його й розглядає, чинячи свавілля, хоча за статусом повинен бути гарантом конституційних прав у районі, а не порушником законів і етики державного службовця.

Полтавський медіа-клуб зробив заяву з приводу брутального факту розправи над колегою на ім’я Президента України, голови Верховної Ради, Генпрокурора України, голови Національної спілки журналістів, начальника Головдержслужби, адже порушено не лише право громадян на суспільно важливу інформацію, а й право журналіста на доступ до джерел інформації, право відвідувати органи державної влади та органи місцевого самоврядування, а за новим Кримінальним Кодексом перешкоджання професійній діяльності тягне за собою кримінальну відповідальність.

Доводиться констатувати, що свобода слова на Полтавщині під загрозою. Негласно забороняється розповсюдження друкованих видань, точка зору яких різниться від владної, такі газети під різними приводами "витурюють" з видавництв, неугодні телекомпанії "вимикають" з кабельних мереж, підприємцям "рекомендують" давати рекламу тільки у певні видання, журналістів не допускають на сесії рад, а це вже й застосовують фізичну силу. То невже журналісту, йдучи на нараду у владні органи треба з собою брати наряд міліції чи приватних охоронців?

 Поділитися