MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Школа лідерів для неурядових правозахисних організацій

19.12.2001   
Людмило Клочко, м.Харків
За підтримки Програми Європейського Союзу у рамках програми мікропроектів Європейської ініціативи з розвитку демократії та захисту прав людини в Центральній та Східній Європі, СНД та Монголії Харківська правозахисна група (ХПГ) підготувала та провела 25-28 жовтня Школу лідерів для активістів неурядових правозахисних організацій. Це вже друга Школа в цьому році. Першу було проведено за підтримки National Endowment for Democracy (США) червень, 2001. ХПГ має досвід такої діяльності, так у 1996, 1997 роках були проведені семінари регіональних правозахисних груп України, на яких активісти правозахисту могли поповнити свої знання, обмінятися досвідом та домовитися про співпрацю. А найперший такий захід було проведено ХПГ ще у 1992 році.

Повідомлення про Школу, програма і аплікаційна форма учасника були розповсюджені на початку вересня серед читачів бюлетеню "Права людини", розміщені на Веб-сайті ХПГ, а також були дубльовані в електронному бюлетені неурядової організації "Гурт". Ми отримали 367 заявок на участь у Школі. Заявки надходили факсом, електронною поштою і листами. Постала проблема відбору 50 кандидатур. Це був важкий вибір, тому що потреба у підвищенні знань серед активістів неурядових організацій дуже велика. По-перше, ми відхилили заявки тих, що вже приймали участь у Школі ХПГ, по-друге, були признані неприйнятними заявки від осіб, що не є членами громадських організацій, по-третє, відхилені заявки членів неурядових організацій, що не ставлять у числі приоритетних завдань захист прав людини. Але й після цього первинного відбору залишилося понад 200 заявок. Для ХПГ однією із приоритетних задач є співпраця з правозахисними групами, що працюють у невеликих містах та селах, тому заявки членів таких організацій хотілося задовольнити у першу чергу, але було потрібно забезпечити спілкування більш досвідчених правозахисників із початківцями. Тому після довгих і підчас гострих сперечань Рада ХПГ зробила вибір. На наш погляд, підбір учасників Школи був вдалим. Були представлені різні регіони України, маленькі міста і столиця. Поруч з представниками організацій, що роблять перші кроки, були активісти знаних в Україні НУО. Були представлені усі вікові категорії. Всі учасники є членами зареєстрованих НУО, в статуті яких захист прав людини визначене, як головний напрямок роботи. Було зроблено лише один виняток. На Школу було запрошено керівника НУО, що знаходиться у стадії реєстрації з райцентру Зачепилівка Харківської області. В Зачепилівці не зареєстровано жодної правозахисної організації, а єдиний адвокат, що мав у цьому смт консультаційний пункт, помер у 2001 році. Коли вже список учасників було сформовано і узгоджено, до ХПГ зателефонували адвокати з Криму і запитали дозволу приїхати на Школу за свій власний рахунок. Ми, звичайно, погодилися.

Вважаємо, що програма Школи виявилася привабливою для великої кількості осіб тому, що поруч із теоретичними питаннями були заплановані дискусії, обмін досвідом, а також суто практичні питання фандрейзингу, які не часто зустрінеш у програмах семінарів для НУО, особливо семінарів безкоштовних.

Всім учасникам Школи було надано літературу, що видана Харківською правозахисною групою: "Международные механизмы защиты прав человека", "Тюремная реформа: поиски и достижения", "Обращение в Европейский Суд по правам человека", "Дотримання прав людини в Україні у 2000 році", "Дотримання прав людини в Україні у 1999 році", "Міжнародне співробітництво України у правовій сфері", двотомник "Проти катувань", збірка творів-есе учасників 5 Всеукраїнського конкурсу "Права людини: моя власна думка", "Європейський Суд з прав людини. Рішення щодо України", добірку брошур ООН "Права людини. Виклад фактів", Міжнародний Білль про права людини, Європейська Конвенція захисту прав людини і основних свобод, Конвенція про права дитини, всі числа бюлетеню Харківської правозахисної групи "Свобода висловлювань і приватність" за 2000-2001 роки. Спеціально для Школи були надруковані такі матеріали: стаття Є. Захарова "Що таке правозахист?", приклад моніторингу свободи доступу до інформації, якою володіють органи виконавчої влади та місцевого самоврядування, а також матеріали для тренінгу з фандрейзингу: "Десять заповідей фандрейзингу", "Що робити і чого не робити у відносинах зі спонсорами", "Принципи підготовки заявок на фінансування проектів правозахисних недержавних організацій", формат заявки, адреси фондів, що працюють в Україні.

Програму Школи було виконано повністю. Були прочитані лекції на теми "Концепція прав людини", "Що таке правозахист?", "Джерела українського конституціоналізму", "Захист прав людини в суді в умовах нової судової системи", "Застосування міжнародних механізмів захисту прав людини неурядовими організаціями", "Захист прав людини НУО. Громадські приймальні", "Українська конституція в сучасному контексті", "Основи фандрейзингу", "Як готувати проект", "Внутрішній менеджмент. Підготовка звітів". Після кожної лекції передбачався час на обговорення. Як завжди, яскравими були виступи доцента НЮАУ, конституційного експерта ХПГ Всеволода Речицького. Деякі харківські колеги, що не були учасниками Школи, прийшли послухати лекції Речицького.

Теми для обговорення в окремих секціях визвали зацікавленість учасників. Деякі розгублено казали: "Невже я повинен вибрати тільки дві секції? Але ж я хочу брати участь у всіх!". Тому інформація про результати обговорення у секціях викликала жвавий інтерес.

Тренінг з фандрейзінгу був, безперечно, цікавий всім. Більшість нещодавно зареєстрованих неурядових організацій взагалі не мають фінансування, або воно явно недостатнє. Після теоретичної частини було обговорення реальних проектів, написання учбових проектів у групах.

Проведення Школи висвітлювалось у засобах масової інформації. Так, харківський телеканал "Сімон" дав сюжет про початок Школи у програмі новин. Деякі учасники надрукували свої враження у різних регіональних виданнях.

Учасники Школи заповнили оціночні листки, в яких оцінили організацію, рівень лекцій і практичних занять, висловили свої побажання і надали пропозиції щодо поліпшення таких заходів.

На запитання "Чи справдилися Ваші сподівання щодо Школи?" більшість відповіла "Так", тільки один учасник заявив, що його сподівання не справдилися. Також більшість задоволена форматом Школи, рівнем організації та якістю лекцій. В багатьох відповідях вказані теми лекцій, які вони пропонують для наступних занять.

Враховуючи побажання учасників попередньої Школи, в програму було включено екскурсію по місту.

Усі учасники отримали сертифікати про участь у Школі.

ХПГ планує в наступному році провести Школу лідерів для активістів правозахисних організацій у тому ж форматі, але врахувати недоліки, що були у проведеній Школі. Взагалі, вважаємо, що такі форми навчання для НУО необхідно зробити постійними. Для поглиблення знань по різним напрямкам правозахисту ми плануємо проведення більш спеціалізованих семінарів для НУО.

 Поділитися