MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Кількість ув’язнених у місцях позбавлення волі поступово зменшується

19.12.2001   

Згідно з повідомленням прес-центру Департаменту з питань виконання покарань, на 15 жовтня у місцях позбавлення волі утримується 190 тисяч осіб (на момент амністії утримувалося 235 тис., по амністії звільнилися приблизно 35 тисяч. До речі, як повідомив УНІАН, застосування утримання під вартою в якості запобіжного заходу суттєво зменшилося після 21 червня, коли рішення про це почали приймати суди замість прокуратури – Ред. ). Це пов’язано, серед іншого, з переглядом їхніх справ у зв’язку з ухваленням нового Кримінального кодексу. Але й така кількість завелика. Ці люди потребують моральної підтримки, аби вони стали на шлях перевиховання і повернулись у суспільство правослухняними громадянами.

Патріарх Київський і всієї Русі України Філарет підписав угоду про співробітництво між Українською православною церквою – Київський Патріархат і Держдепартаментом з питань виконання покарань; документ передбачає опіку з боку церкви над ув’язненими.

Ситуація в українських СІЗО навіть після помітного скорочення кількості ув’язнених залишається складною. Тіснота у камерах, велика кількість хворих на туберкульоз, недостатнє харчування, брак необхідних ліків – все це стало буденністю пенітенціарної системи України. Тим-то ініціатива церкви заслуговує на якнайширше суспільне визнання.

Підписуючи відповідну угоду, керівник названого вище Держдепартаменту генерал-лейтенант Володимир Льовочкін високо оцінив роль церкви у виправному процесі ув’язнених і подякував за співпрацю. Благотворний вплив церкви на в’язнів відзначено у Лук’янів-

ському ізоляторі в столиці, де два роки тому почала діяти церква Св. Іова Багатостраждального. На думку Патріарха Філарета, поволі відбувається процес відродження давньої функції церкви – її соціального служіння.

Нині створена і діє Всеукраїнська міжконфесійна християнська місія у духовній опіці в місцях позбавлення волі, яка, до речі, координує зв’язки з католицькими і протестантськими церквами світу. Як повідомив Патріарх Філарет, християни з різних релігійних громад світу допоможуть українським в’язницям матеріально – поділяться фондами ліків, продуктів, тощо.

Володимир Ляшко, радіо "Свобода"

 Поділитися