MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Ми за демократію, тільки не у нашій облраді.

19.12.2001   
Людмила Кучеренко, президент Полтавського медіа-клубу
Якщо колись на Полтавщині буде створено музей свободи преси, то лист Полтавської обласної ради, який днями надійшов на ім’я президента Полтавського медіа-клубу, шеф-редактора тижневика "Новий день", власкора радіо "Свобода" у Полтавській області Людмили Кучеренко, безперечно, стане одним з прикметних письмових свідчень перешкоджанню недержавним засобам масової інформації у доступі до джерел інформації і взагалі роботі журналістів, що, згідно з новим Кримінальнимкодексом, є кримінальним злочином. До речі, за результатами незалежних досліджень Полтавщина за рівнем свободи преси посідає аж 22-е місце в Україні.

Мова йде про відповідь облради на моє прохання надати можливість бути присутньою на сесіях облради. Адже якщо раніше достатньо було пред’явити охороні адмінбудинку журналістське посвідчення, то вже років два потрапити на сесію можуть лише обрані, внесені до відповідного списку. Як пояснила мені керівник прес-служби облради Ірина Дудка, державних та комунальних ЗМІ, на її думку, достатньо, щоб висвітлити роботу сесії. Недержавних же відповідно – "не пущать", бо чого доброго насміляться поглянути на роботу представницького органу й критичним оком.

Керівник виконавчого апарату Полтавської обласної ради Олександр Литвиненко пішов далі від своєї колеги. У відповіді він пише: "Тижневик "Новий день" не надходить в обласну раду, і тому періодичність його виходу та сфера інтересів не відома депутатам облради". Не знаю, чим керується посадовець, але явно не Законом України "Про місцеве самоврядування", згідно з яким місцеві редакції не зобов’язані надсилати в облраду свої газети. Тим більше, що "Новий день" вільно продавався у кіоску "Торгпреси" в адмінбудинку. Дивно, що з мене ще не вимагають стенограм репортажів на радіо "Свобода", бо, може, і про таке депутати облради не чули. Чим же тоді займається постійна комісія облради з питань зв’язків з об’єднаннями громадян та засобами масової інформації, яка, як стверджує пан Литвиненко, "обговорює проблеми, які піднімають ЗМІ усіх форм власності", коли депутати не помітили ані самого виходу нового регіонального видання, ані тих актуальних для Полтавщини тем, які наш тижневик порушує на свої шпальтах.

На останок керівник виконавчого апарату облради пропонує надіслати кілька номерів "Нового дня" "для визначення кола питань, що цікавлять газету", що у перекладі нормальною мовою означає елементарну цензуру, заборонену Конституцією України.

Про можливість моєї присутності на сесії 31 жовтня і наступних у відповіді – жодного слова. Відмовлено в цьому й редактору газети "Миргородська правда" Віктору Козорізу та редактору газети "Власний дім" Тарасу Токарю.

Отак у Полтаві реалізовують законодавчу норму про, як пише в листі О.Литвиненко, "максимальну відкритість місцевих представницьких органів та якомога ширше інформування населення про роботу депутатського корпусу". Пишемо одне, думає – друге, а робимо – третє.
 Поділитися